Hlavní obsah

Kadlec železným mužem Sparty. Za podzim odehrál tolik, co za tři roky ve Fenerbahce

Praha

Kádr se jim během podzimu rozpadl, a tak jsou za každého vytrvalce vděční. Obránce Michal Kadlec se pro fotbalovou Spartu takovým železným mužem stal. Na podzim vynechal pouze jediný zápas. „Je pravda, že jsem teď za půl roku odehrál tolik, co za tři roky ve Fenerbahce,“ usmívá se internacionál, který se v létě vrátil na Letnou po osmi letech v cizích službách.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Sparťan Michal Kadlec odslavuje gól na 1:0 během utkání 16. kola ligy s Teplicemi.

Článek
Fotogalerie

Pohárový duel ve Zlíně. To je jediný podzimní zápas, v němž v první polovině soutěže chyběl. Dvakrát navíc nastoupil i za reprezentaci. Nikdo z fotbalistů Sparty na podzim takovou porci nezvládl. Michal Kadlec odehrál celkem 28 utkání a strávil na trávníku 2383 minut. Před sebou má ještě čtvrteční zápas Evropské ligy na Interu Milán.

Podzimní zápasy Michala Kadlece
Česká liga16
Evropské poháry9
MOL Cup1
Reprezentace2
Celkem28

Z Turecka se vracel jako velká posila. Měl však problémy.

„Začátek nic moc. Bylo to pro mě složité. Na Euru jsem nehrál ani minutu, pak jsem měl deset dní volno a pořádně ani žádnou přípravu. Začala sezóna a různě se to střídalo. Chvíli jsme hráli na tři obránce, pak na čtyři. Jednou jsem hrál beka, pak zas stopera. Nebyli jsme v pohodě, takže adaptace byla složitá," nezapírá Kadlec.

Obrana se poskládala sama

V závěru podzimu už se cítí mnohem jistější. „Sedli jsme si vzadu i díky tomu, že se obrana poskládala sama. Zvykli jsme si na sebe a myslím, že jsme to odehráli slušně. I já se cítím lépe. Návrat ze zahraničí nebývá vždy jednoduchý, s tím jsem na začátku trochu bojoval. Teď už mám víc sebedůvěry, cítím se lépe i na hřišti," pochvaluje si.

K sobotní výhře 2:1 nad Teplicemi přispěl úvodním gólem. Trefil se hlavou po rohu. „Určitě jsem nefauloval. Byl jsem ve vzduchu dřív než Grigar, který situaci možná trochu podcenil. Nevím, jestli míč šel přímo od mojí hlavy, nebo jestli to do ní vyboxoval," popisuje Kadlec.

Konečně si tak připsal první gól od návratu. „Rád jsem klukům vpředu pomohl, ale jsem tady od toho, abych gólům zabraňoval. Pro mě je důležité hrát s nulou vzadu a je škoda, že jsme těsně před koncem inkasovali."

Maximum bodů, na které měli

Torzo kádru posunulo Spartu na třetí příčku po podzimu. „Dojeli jsme ho v deseti lidech, takže klobouk dolů přede všemi. V Evropské lize jsme postoupili ze skupiny a v české lize udělali maximum bodů, co jsme mohli. Až na dva ztracené body s Brnem, které nás mrzí, můžeme být spokojení," bilancuje Kadlec.

Teď ještě zvládnout rozlučkový duel na San Siru. „Do Milána si pojedeme zápas na Interu hlavně užít. Pak dobrá dovolená a výborná příprava, abychom na jaře zaútočili," přeje si.

Reklama

Související témata: