Hlavní obsah

Češi, máte výborné rozhodčí! Šéf tuzemských arbitrů je s podzimem spokojený

Praha

Vlády nad arbitry se Michal Listkiewicz ujal v létě. Po půl roce si šéf komise rozhodčích Fotbalové asociace České republiky libuje: v tuzemsku jsou prý výborní sudí. Třiašedesátiletý Polák podzim celkově považuje za povedený.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Rozhodčí Radek Příhoda.

Článek

„Chyby pochopitelně byly, ale práci rozhodčích hodnotím pozitivně." pochvaluje si Listkiewicz, který vypíchl úspěchy na mezinárodním poli. Adámková rozhodovala finále MS hráček do dvaceti let, Královec se Zelinkou vedli zdárně zápasy v Lize mistrů nebo v Evropské lize. „Královec se navíc dostal na seznam nejlepších evropských arbitrů, ze kterého FIFA vybere sudí pro světový šampionát v Rusku," těší Listkiewicze.

Podle něj je zatím sudích na nejvyšší úrovni nedostatek. S komisí proto pracuje na navýšení jejich počtu. „V Česku jsou výborní rozhodčí, jenže je jich málo. Důsledně sledujeme druhou ligu i juniorskou soutěž. Připravíme mladé, aby mohli co nejdřív začít pískat v první lize," podotýká Listkiewicz, jenž se svými kolegy v uplynulých dnech analyzoval podzim.

Během něj se na domácí scéně objevila i řada pochybení. Posledním byl zpackaný duel Liberec se Slováckem v podání rozhodčího Nenadála. Hrubým zaváháním byl také neodmávaný ofsajd asistentky Ratajové, ze kterého Brno vstřelilo vyrovnávací gól se Spartou. „Z toho, co jsem viděl na stadiónech nebo v televizi, mám dobrý pocit. Sudí jistě i pochybili. Chyby byly, jsou a budou. Na každou je třeba reagovat, což děláme," tvrdí 63letý předseda.

Přetřásaným tématem mezi fanoušky byly i čtyři neodpískané penalty ve prospěch Sparty (v domácích duelech se Slavií, Příbramí a s Karvinou a v Plzni). „Podívejte se, jak vypadá tabulka. Sudí svými rozhodnutími do rozvržení sil mezi týmy nezasáhli," říká místopředseda komise Petr Mlsna s tím, že je třeba vidět problém z jiného úhlu. Z některých stadiónů má se spolupracovníky k dispozici vysoce kvalitní záznamy, z jiných bídné.

Lafata by neměl bránit, ale být v útoku

„Kluby působící v evropských pohárech jsou připravené. Což je Sparta nebo Plzeň. Tam jsme schopni dekódovat každou situaci v pokutovém území. Ale pokud je záznam ze sta metrů od hřiště, jako třeba v Hradci Králové, ani televize není schopna rozluštit, co se ve velkém vápně stalo," vysvětluje Mlsna.

Ve dvou výše uvedených případech figuroval jako faulující letenský kapitán David Lafata. Na dotaz, vyřčený v nadsázce, zda by sparťanskému útočníkovi doporučil pohybovat se výhradně mimo vlastní šestnáctku, Mlsna zareagoval ve stejném duchu. „Plyne z toho poučení, že by neměl bránit, ale být v útoku," zavtipkoval. „Teď vážně. Je to souhra náhod. Nakonec, největší chyby podzimu se udály při jiných zápasech, například v tom Liberce se Slováckem," doplnil Mlsna.

Reklama

Související témata: