Hlavní obsah

Slavii hrozí za odchod ze hřiště vysoká pokuta

Na současné poměry v českém fotbale prý chtělo vedení Slavie poukázat demonstrativním odchodem mužstva z trávníku ve středečním ligovém utkání s Libercem. Událostmi v zápase se bude ve čtvrtek 4. května zabývat disciplinární komise fotbalového svazu. Přestože podobnou situaci nijak neupravují fotbalové normy, Slavii podle šéfa disciplinárky Alexandra Károlyiho hrozí například pokuta až ve výši deset miliónů korun.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Trenér Slavie Karel Jarolím na tribuně během utkání proti Liberci

Článek

Komise si na příští zasedání předvolala generálního ředitele pražského klubu Vladimíra Lešku, vedoucího mužstva Martina Lafka, trenéra Karla Jarolíma a kapitána Stanislava Vlčka. Před komisí mají vypovídat také hlavní pořadatel Miroslav Rýdl, hlavní sudí Jaroslav Jára, čtvrtý rozhodčí Oldřich Racek a delegát Evžen Amler.

Trenér Jarolím odvolal tým z hrací plochy v 68. minutě na protest proti výrokům rozhodčího Járy. Sudí domácím vyloučil během tří minut dva hráče a nařídil proti nim penaltu. Po dvacetiminutové pauze se oba celky vrátily a střetnutí bylo dohráno.

Tendenční způsob řízení

"Odchod měl poukázat na tendenční způsob řízení utkání sudím Járou. Mužstvo odvolal Jarolím na pokyn představenstva klubu. Tímto gestem jsme chtěli upozornit nejenom na okolnosti včerejšího zápasu, ale především na současné poměry v české kopané," stojí v prohlášení Slavie, pod nímž jsou podepsáni členové představenstva akciové společnosti Leška a Tomáš Rosen.

Slavia prý umí přijmout sportovní porážku. "Dění v závěru ligové soutěže však příliš společného se sportem moc nemá," píší zástupci klubu, kteří si zároveň uvědomují, že toto gesto může přinést postih. "Slavia však jako tradiční český klub a jeden ze zakladatelů fotbalu u nás považuje za svou povinnost na tento stav upozornit, a to i způsobem, jakým učinila ve středu," stojí dále napsáno v prohlášení.

Rovnoprávné prostředí pro všechny

Pro ČTK Leška zdůraznil, že celou situaci je třeba vnímat v širším kontextu. "Naším přáním je, aby ČMFS jako servisní organizace zajišťovala rovnoprávné prostředí pro všechny účastníky soutěží. Bohužel nemáme pocit, že tomu tak ve všech případech je," řekl Leška. Poukázal i na to, že výkonný výbor ČMFS nerespektoval stanovisko profesionálních klubů ve věci kompetenční kolize. "Například Václav Krondl při derby byl ve dvojroli - v roli šéfa komise rozhodčích a zároveň v roli delegáta utkání," řekl Leška.

Slavii zřejmě čeká trest nejen za opuštění hřiště, ale i za nedostatečnou pořadatelskou službu. Delegát utkání Evžen Amler v rozhovoru po svazovou internetovou stránku prohlásil, že na Strahově panovala nevídaná anarchie a pořadatelé totálně selhali. Delegátova zpráva bude jedním z podkladů pro jednání disciplinární komise.

Bezprecedentní anarchie

"Ve svém fotbalovém životě jsem něco podobného nezažil," prohlásil Amler, který řídil mnoho mezistátních i pohárových zápasů a byl i na mistrovství světa. "Netvrdím, že rozhodčí odřídili zápas bez chyb, ale projevy některých domácích aktérů byly naprosto bezprecedentní," řekl Amler. Zdůraznil, že pověst českého fotbalu výrazně utrpěla, a to i na evropské scéně, protože v hledišti bylo několik zahraničních pozorovatelů.

Na tribuně seděl ve společnosti manažerů z ciziny také internacionál Václav Němeček a jeho kolegové prý nevěřili vlastním očím. "Ve fotbale toho díky svému věku zažili více než já, ale nemohli si vzpomenout na podobnou situaci. Možná by si ještě vzpomněli na nějaký odchod z trávníku, ale rozhodně ne, že se mužstvo vrátí a v zápasu pokračuje," řekl.

Jára se prý usvědčil sám

Opuštění hřiště považuje za hloupost. "Dá se pochopit jen v okamžiku nějakého násilí, ale reagovat tak na rozhodnutí sudího, to mi připadá nepatřičné," podivoval se Němeček.

Naopak Ladislav Vízek postup vedení Slavie chápe. Jednání červenobílých prý bylo vyvrcholením všeobecné nespokojenosti s kvalitou rozhodčích a s vedením v českém fotbalu. "Podle mě se čekalo, že to někdo udělá. Že to byla Slavia, to je jen logické. Všichni říkají, že stále brečí, ale myslím, že díky rozhodčím už přišla o strašně bodů. Proto se ani moc nedivím, že jim došla trpělivost," řekl Vízek. "To, co se děje v našem fotbale, je strašné. Rozhodčí Jára, tím že vyhodil libereckého hráče, který nic neudělal, se vlastně usvědčil sám," uvedl tvrdý kritik poměrů v českém fotbale.

Reklama

Související témata: