Hlavní obsah

Třicet miliónů jsou nesmyslné peníze, takovou hodnotu naši hráči nemají, vysvětloval Pivarník skromné plzeňské nákupy

Plzeň

Na obhájce titulu a podzimního ligového lídra žádný velký humbuk. Zatímco Sparta nakupovala během dosavadní zimní přestávky v cizině i tuzemsku a taková Slavia desítky a desítky miliónů za nové akvizice přímo rozhazovala, fotbalová Plzeň se spokojila jen s angažováním slovinského beka Janži. „Nejsem přesvědčen, že u nás mají hráči takovou kvalitu, abychom je kupovali za nesmyslné peníze,“ reagoval kouč Viktorie Roman Pivarník na neuskutečněný záměr angažovat libereckého Jana Sýkoru, za něhož je Slavia údajně ochotná zaplatit 30 miliónů korun.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Plzeňský trenér Roman Pivarník (vpravo) a asistent Pavel Horváth, který se ujímá juniorky.

Článek

Moc jste se nerozmáchli. Zatímco vaši pražští rivalové vydatně nakupovali, vy jste neutráceli. Dokonce jste si nechali vyfouknout Néstora z Dukly, o kterého jste měli zájem, ale Sparta vám ho přebrala. Stejně tak vás nejspíš trumfne Slavia, takže ani z příchodu Sýkory nebude nic...

Nejsem přesvědčen, že fotbalisté u nás mají takovou hodnotu, aby se za ně dávaly podobně nesmyslné peníze, jaké jsou teď ve hře.

Jenže vaši konkurenti je dávají. Slavia údajně nabídla Liberci za Sýkoru třicet miliónů korun, a tudíž ho bude nejspíš mít.

Slavia si jde svou cestou a my ji jen zdálky pozorujeme. Staráme se o sebe a řídíme se přestupovou politikou, která je v klubu nastavená. A myslím, že je nastavená správně. Jako trenér jsem nikdy netlačil a netlačím, abychom za velké peníze kupovali fotbalisty nemající hodnotu, kterou za ně jejich kluby požadují.

Takže finanční strop nastavený plzeňským vedením je pro vás tabu?

Není rozhodující, jaký strop je tabu pro mě. Podle mého je v našich podmínkách maximem zaplatit za hráče dvanáct až patnáct miliónů. A to musí jít o hotového fotbalistu. Opravdovou posilu. Třicet? To tedy rozhodně ne!

Slavia je však ochotná za Sýkoru takové peníze zaplatit. Neroztáčí tím obdobnou finanční spirálu jako už kdysi v Korbelových časech? Neříkají si teď i ostatní kluby za své fotbalisty víc, když sledují, kolik je možno shrábnout?

Pochopitelně že jde o spojené nádoby. Když ostatní kluby vidí, za kolik se prodává a kolik je možné utržit, vyletí ceny nahoru.

Naznačujete ale, že Plzeň na podobnou hru přistoupit nemíní...

Viktorka získala za posledních pět let čtyři mistrovské tituly a po podzimu znovu vede ligu. Máme velmi kvalitní kádr, jemuž věřím. Jdeme svou cestou, sázíme spíše na sehranost, což jsme v nabitém podzimním programu potvrdili.

Chcete tím říci, že tolik nových posil jako nakoupila Slavia, bude problém ukočírovat? Že s tím mohou mít v Edenu problémy?

Ukočírovat se dá všechno. I já musel na podzim nechat dva hráče vysedávat na tribuně.

V čem by tedy mohl vzniknout problém?

Se souhrou. To jsou věci, které se urychlit nedají.

Proto jste byli v nákupech tak skromní?

Potřebovali jsme zdvojit některá místa v sestavě. Chtěli jsme levého obránce a přivedli tudíž Slovince Janžu, kterého jsme dlouhodobě sledovali, z hostování jsme stáhli Chriena, jenž byl klíčovým hráčem nejen v Ružomberoku, ale i v nadupané slovenské jednadvacítce. Chceme přivést ještě dva hráče. Určitě stopera.

Hájka ze Zlína?

Hledáme stopera, ale je otázkou, zda to bude Hájek nebo někdo jiný. Máme rozjednáno víc hráčů. I ze zahraničí... V tuzemsku se těžce hledají volní fotbalisté, protože ti nejkvalitnější jsou pod smlouvou, ve světě je jich naopak spousta. Janža byl jedním z nich. I proto se chceme v budoucnu daleko víc zaměřit na zahraničí, abychom byli schopni kádr doplňovat.

Doplňovat, nebo přebudovat? Nepřichází snad Janža jako potencionální náhrada za Limberského?

Za prvé - David má vysokou formu a doufám, že ji bude dál potvrzovat. A za druhé - my nekupujeme hráče na půl roku. Chceme účinkovat na více frontách a k tomu je zapotřebí široký kádr.

Do těchto plánů zapadal liberecký Sýkora schopný hrát hned na několika místech sestavy, místo levého beka nevyjímaje, ale bez toho se budete muset obejít...

Počítali jsme s ním na jiné místo v sestavě, ale protože se rozhodl pro jiný klub, není pro nás jeho angažování už aktuální.

A co třeba odchod Ďuriše, který po skončení podzimu prohlásil, že z Plzně odejít chce? To pro vás je aktuální otázka?

Nechci, aby odešel, a také jsem mu to řekl. To on mluvil po posledním podzimním zápase s vídeňskou Austrií o odchodu. Musela by ovšem přijít odpovídající nabídka. Tím je ovšem téma odchodů vyčerpáno. Kovařík, o němž se rovněž spekulovalo, z Plzně neodejde.

V jistém stadiu odcházení je ovšem váš asistent Horváth, což asi nepopřete...

Zůstává dál asistentem a bude s námi absolvovat herní tréninky, pro jeho další rozvoj je však důležité, aby pracoval i samostatně. Proto povede juniorku, kde se stal hlavním trenérem.

Reklama

Související témata: