Hlavní obsah

Exotické soustředění se rozjelo, slávisté jsou v Číně

Vojtěch Pospíšil (Chaj-kchou)NovinkySport.cz

Výprava fotbalové Slavie v pátek odpoledne dorazila po dlouhém cestování na čínský ostrov Chaj-nan, kde se ubytovala v luxusním hotelu u města Chaj-kchou. Rozsáhlý komplex s řadou golfových hřišť bude na 10 dní její základnou pro kondiční soustředění v této neobvyklé destinaci. Po náročné cestě neměli hráči čas na odpočinek, nedlouho po příjezdu vyrazili na hřiště, jednalo se však spíš jen o lehký trénink na protažení.

Foto: Vojtěch Pospíšil, Novinky

První trénink červenobílých v Číně, bylo i veselo.

Článek
Fotogalerie

Slávisté letěli z Prahy nejprve do Šanghaje. Téměř 11hodinový pobyt si hráči krátili různě. Někteří sledovali filmy, objevily se i staré dobré karty a jedna skupinka se na poměrně dlouhou dobu zabavila vědomostní hrou, což by leckoho u fotbalistů možná překvapilo.

V čínské metropoli následoval přestup, který se nakonec ukázal jako poměrně hektický. U bezpečnostní kontroly totiž začali pracovníci letiště zbývající zhruba desetičlennou skupinku urychleně nahánět do letadla s tím, že nemusejí let stihnout, a snad v pěti nebo šesti lidech ji doprovodili až ke gate.

Ztráta ze zdánlivě pohodlné rezervy na přestup vznikla už v Praze pozdním odletem, stále však bylo dost času. Jenže... právě horliví zaměstnanci letiště pečlivě prozkoumávali snad každou baterii nebo powerbanku, jakou v zavazadlech našli. A drahnou chvíli zabrala i organizace společného focení, o nějž ještě předtím požádali zase jiní pracovníci letiště.

Jako kdyby přiletěl Real Madrid

Ostatně nejednalo se o první takový případ, už v Praze hráči nastupovali do letadla jako poslední, protože čínská posádka letadla poprosila a hromadnou fotografii s týmem. A to samé se opakovalo po příletu na Chaj-nan. Ospalí fotbalisté už se soukali do přistaveného autobusu, když v tom se ozval hlas jejich kapitána. „Pojďme všichni, jdeme se fotit," svolával Jiří Bílek své spoluhráče. Skoro jako by přiletěl třeba Real Madrid...

Na hráčích byla znát únava, v letadle se pořádně nevyspal asi nikdo, ale během cesty na hotel se zvědavě dívali na palmami protkanou okolní krajinu. Ostatně velmi rozdílné prostředí se projevilo ihned po příletu. „Trošku dusno!" prohodil trenér Jaroslav Šilhavý poté, co poprvé nasál vlhký ostrovní vzduch. Ten po výstupu z letadla opravdu uhodil do nosu, kontrast se suchým klimatizovaným prostředím kabiny byl obrovský, ale po pár hodinách se to srovnalo.

Teplo sice celkem bylo, ale nebe bylo zatažené a místy trochu padala i mlha. Jiří Vrba, člen slávistického managementu, který na místo dorazil o dva dny dříve, aby zajistil přípravy pobytu, ale hned hlásil, že je to spíš výjimka, protože předtím bylo počasí výrazně lepší.

Od soboty už nebude čas na zábavu

Po ubytování na pokojích měli hráči čas možná tak na sprchu a pak už je hned čekal odjezd na hřiště. V tréninkovém areálu si zabrali dvě hřiště z celkových pěti. Zatím se ale jedná o počáteční fázi výstavby, celkově jich je podle vyjádření členů místní fotbalové asociace v plánu 29. Je to součást plánu, jak z exotického ostrova udělat vyhledávanou lokaci právě pro tato zimní soustředění, kdy na Chaj-nanu panují ideální klimatické podmínky pro trénink.

Trenér Šilhavý a jeho tým hráče netrápili, šlo spíš o to, aby se po nezvykle dlouhé cestě rozhýbali a dostali se do tempa. Po tréninku následovala večeře právě s představiteli zmíněné asociace, která Slavii na Chaj-nan pozvala. Tím den skončil, od soboty už nebude čas na zábavu a na řadu přijdou dvoufázové galeje.

Reklama

Související témata: