Hlavní obsah

Mladý Tobiáš se učil vedle trenérských legend a ví: Musíme stavět na hráčích, kteří budou žrát trávu

Praha

V úterý vedl osmatřicetiletý Kamil Tobiáš, který v sobotu nahradil na lavičce Petra Radu, fotbalisty Příbrami poprvé jako hlavní kouč. A v turnaji Tipsport ligy prohrál s druholigovým Táborskem 0:2, doma však nechal zkušené borce. Těžkého boje o záchranu se nebojí. Zkušenosti sbíral jako asistent českých trenérských legend...

Nový trenér Příbrami Kamil TobiášVideo: Sport.cz

 
Článek

První zápas jako hlavní trenér a hned porážka s druholigovým Táborskem. Byl jste nervózní?

Nijak jsem to neprožíval. Bylo to přípravné utkání, takových nás čeká spousta. Na lavičce už jsem byl mnohokrát.

Překvapilo vás, že šéf klubu Jaroslav Starka ukázal právě na vás?

Když jsme před dvěma a půl lety začínali s panem Starkou spolupráci, tehdy jsem přišel z Českých Budějovic, měl vizi, že přivede mladého trenéra, kterého vychová pro ligový tým. Takže v tomhle ohledu, že se obrátil na mne, bych o překvapení nemluvil.

A v jakém ano?

Pro mne byl překvapením konec Petra Rady. Žádné problémy nebyly. Takhle se ale dohodli, což jsem respektoval.

Povedete prvoligový tým. Splnil se vám tím sen?

Neřekl bych sen, ale to, co jsem chtěl, tedy jednou trénovat prvoligové mužstvo. Přišlo to relativně brzy a já se budu snažit role zhostit co nejlépe.

Takže Příbram by měla být přestupní stanicí výš?

To je brzy (smích)... Takhle vůbec nepřemýšlím, vždyť jsem hlavní trenér čtyři dny. Jsem rád za šanci, kterou jsem tady dostal. Pokud mne klub akceptuje, budu v Příbrami trénovat, dokud to půjde. Co bude dál, se uvidí. Jsem si vědom, že to záleží i na mně.

Dal vám nějaké rady váš otec, zkušený trenér Pavel Tobiáš?

Samozřejmě jsme o tom mluvili. My jsme v kontaktu téměř denně. Jsme dohodnutí, že spolu budeme některé věci konzultovat. On se mi ale do práce neplete. Ví, kdy a co poradit.

Dělal jste asistenta několika zkušeným trenérům, odkoukal jste od nich něco?

Asistoval jsem těm, kteří mají v lize nejvíc odtrénováno, tedy tátovi, Jiřímu Kotrbovi, Františku Ciprovi, ale také Petru Radovi a Karlovi Krejčímu. To je obrovská studnice poznatků a zkušeností. Bylo báječné s nimi spolupracovat. Od každého jsem si něco vzal.

Změnilo se pro vás něco jmenováním do funkce hlavního trenéra?

Hlavním trenérem prvoligového týmu jsem nikdy nebyl, pracoval jsem u juniorky. Ta práce je stejná, jen s jinými lidmi.

Máte představu, jak by měl vypadat tým před vstupem do ligového jara?

Něco v hlavě mám. Řešíme posilování s vedením klubu. Uvidíme, koho se nám povede přivést. Budeme pracovat s tím, co bude.

Kde vás nejvíc tlačí bota?

Na krajích obrany a rád bych někoho na hrot útoku. Na téhle pozici máme hodně marodů.

Šéf klubu Starka vyhlásil úsporná opatření. Dotknou se i vás a mužstva?

Myslím si, že se to mediálně až příliš nafouklo. Pracujeme ve stejném režimu, jako před tím. Fakt, že se trenér Rada nedomluvil s vedením klubu, bylo čistě mezi nimi. Rozhodně ta opatření neznamenají, že by byl klub finančně na dně.

Ale nepochybně ovlivní příchody posil, takže budete muset hodně sázet na vlastní odchovance. Ti podle Starky budou i víc bojovat o záchranu, než hosté z jiných klubů...

Je jasné, že pokud chceme zachránit ligu, musíme mužstvo postavit z hráčů, kteří budou, jak se říká, žrát trávu. To znamená, že tým postavíme na hráčích, kteří budou hrát srdcem a bojovat za Příbram. Tenhle předpoklad je u vlastních odchovanců, ale není v Příbrami ničím novým. Šanci dostávají už řadu let a hodně jich odešlo do klubů, které hrají v tabulce nahoře, nebo i do zahraničí.

Dávat šanci mladým je určitě pozitivní, ale nebudou pak na hřišti chybět zkušenosti, tolik potřebné právě v boji o záchranu?

Nemyslím si, že by nám chyběli zkušení hráči. Máme Hrušku, Rezka, Jiránka, Pilíka, Trappa, Mahmutoviče. To jsou borci, kteří mají hodně přes sto ligových startů.

Jak vás ti starší vzali, vždyť třeba s Martinem Jiránkem jste prakticky vrstevníci?

Naprosto v pohodě. Se všemi staršími hráči jsem mluvil osobně. Věci jsme si vyříkali. Nemají se změnou trenéra problém. Myslím si, že to bude fungovat.

Co podle vás na podzim Příbrami nejvíc chybělo?

V první polovině jsme nedávali góly, což nás srazilo dolů. To se budeme snažit změnit. Nebudu slibovat, jaký fotbal budeme hrát. Musí být takový, aby vedl k bodům a záchraně.

Nebude příbramské jaro v podstatě přípravou na druhou ligu a rychlý návrat zpět do nejvyšší soutěže, jako to loni udělal Baník?

Určitě ne. My uděláme všechno pro záchranu. Baník šel loni na jaře cestou, že se začne připravovat na druhou ligu a návrat.

Jak chcete motivovat mužstvo za situace, kdy na poslední nesestupové místo ztrácíte šest bodů?

Právě tím, že naděje pořád žije a musíme pro ni udělat maximum, semknout se. Hráči si to uvědomují.

Na začátek jara máte ale hodně těžký los. Hrajete v Plzni, hostíte Slavii a míříte do Liberce. Neděsí vás to?

Neděsí. Hrát musíme s každým. V Plzni nemáme co ztratit, se Slavií chceme doma něco uhrát a Liberec? Ten dal na podzim ještě méně gólů než my. Pokud se chceme zachránit, tak musíme bodovat i s těmi nejlepšími.

Reklama

Související témata: