Hlavní obsah

Chaj-nan Po-jing - Slavia 0:3Slavia pod dohledem Tvrdíka porazila čínský klub, zápas si zřejmě zopakuje

Chaj-kchou

Fotbalisté pražské Slavie si ve středu zpestřili kondiční soustředění a na čínském ostrově Chaj-nan se utkali s místním třetiligovým klubem Chaj-nan Po-jing. Za přihlížení předsedy představenstva Jaroslava Tvrdíka, který se přiletěl na zápas podívat, porazili soupeře 3:0. Trenér Jaroslav Šilhavý byl se zápasem natolik spokojen, že si červenobílí v sobotu zřejmě dají se stejným protivníkem reparát.

Foto: Vojtěch Pospíšil (Chaj-kchou), Sport.cz

Fotbalisté Slavie a týmu Chaj-nan Po-jing (vpravo) před začátkem přípravného zápasu.

Článek
Fotogalerie

Slavia před přípravným zápasem s Chaj-nanem.

Zápas se odehrál na stadiónu v Chaj-kchou v areálu jedné z tamních středních škol. Duel byl pro místní představitele očividně velkou událostí, zhruba osmitisícový stánek totiž nedávno prošel rekonstrukcí právě kvůli příjezdu pražského klubu na soustředění.

„Je to hezký stadión. To nemá ani někdo u nás v první lize, takže je vidět, že je to tu velmi moderní a o fotbal se zajímají," prohlásil záložník Josef Hušbauer.

Jeho slova o tom, že fotbal v Číně táhne, potvrdila návštěva na utkání. V ochozech bylo přes tisíc diváků, kteří místy vytvořili celkem solidní atmosféru a navíc dokázali ocenit i povedené akce soupeře.

V základní jedenáctce se představily dvě nové zahraniční posily, tedy levý obránce Flo a Alvir, jenž nastoupil na pravé straně zálohy. V obraně hrál na stoperu mladík Mareš, v útoku operovala dvojice Škoda - Železník. Utkání vynechali Zmrhal s Bílkem, které trápily drobné zdravotní obtíže, a třetí brankář Otáhal.

Hušbauer otevřel skóre

První příležitost k potlesku nabídla devátá minuta, kdy Flo našel přihrávkou z levé strany Hušbauera, který z hranice vápna uklidil míč k tyči. Slavia vedla, ale kromě Železníkovy pohotové střely z konce poločasu, kterou vyrazil brankář na roh, už zaujalo jen střídání Floa. Ten měl problémy s třísly, hřiště ale opustil jen z preventivních důvodů.

Do druhé půle nastoupila nová jedenáctka a šancí přibylo. Především se dařilo na pravé straně Van Kesselovi, jeho centry do nebezpečného prostoru ve vápně ale zůstaly nevyužity. Dvě šance měli po rohových kopech i domácí, ale obrana sešívaných je vyřešila.

Slavia tak soupeře, jemuž v závěru rychle docházely síly, ztrestala. Nejprve v 80. minutě Barák vysunul Van Burena, který před brankářem místo střely přihrál Mešanovičovi, jenž už jen doklepl do prázdné brány. O čtyři minuty později utekl po levé straně Sýkora a jeho přihrávka znamenala opět snadnou práci pro Mešanoviče, který podruhé rozvlnil síť.

V závěru následovalo v rychlém sledu několik šancí. Napřed van Buren pronikl obranou a jeho střelu vyrážel brankář nohou, poté pro změnu rukou vytěsnil mimo tři tyče prudký pokus agilního Mešanoviče. Zápas uzavřela šance domácích, která ale opět zůstala nevyužita.

Odveta se zřejmě odehraje v sobotu

„První půle byla taková upracovaná. Sice jsme dali brzo gól, ale pak jsme se do mnoha šancí nedostali, takže ta první půle z tohoto zápasu vyzněla hůře. Ve druhé půli jsme přidali další dva góly a měli na rozdíl od té první i další šance," zhodnotil utkání trenér Jaroslav Šilhavý.

Bojovný a houževnatý soupeř se kouči vršovického klubu zamlouval, takže si s ním na sobotu místo odpoledního tréninku dojednal další zápas. Jeho konání však ještě není stoprocentně jisté.

„Myslím si, že by to bylo lepší. S tímto soupeřem si musíme tu akci připravit, dostat se do hráčů, kteří dnes většinou bránili, což se nám může stávat i na jaře, takže je vhodné místo tréninku absolvovat další zápas," vysvětlil Šilhavý, podle kterého byla úroveň čínského soupeře na pomezí české druhé a třetí ligy.

Přípravné fotbalové utkání v Číně:
Chaj-nan Po-jing - Slavia Praha 0:3 (0:1)
Branky: 80. a 84. Mešanovič, 9. Hušbauer.
Sestava Slavie: Pavlenka - Bořil, Frydrych, Mareš, Flo (41. Švento) - Alvir, T. Souček, Hušbauer, Mingazov - Železník, Škoda.
II. poločas: Kovář - D. Souček, Lüftner, Jablonský, Švento - Van Kessel, Ščuk, Barák, Sýkora - Mešanovič, Van Buren. Trenér: Šilhavý.

Reklama

Související témata:
  Jablonec - Zlín zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice zítra 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice