Hlavní obsah

Show s Austrií byla opravdu poslední. Ďuriš odchází z Plzně do Ruska

Jak v prosinci řekl, tak koncem ledna učinil. Když fotbalistům Plzně zařídil výhru nad Austrií Vídeň, útočník Michal Ďuriš vzápětí překvapil sdělením, že to byl možná jeho poslední zápas za Viktorii. A je to tak. Slovenský reprezentant odchází do ruské ligy, aby tam svými góly vystřílel záchranu nováčkovi FK Orenburg. V pražském hotelu Hilton s ním podepsal smlouvu na 2,5 roku.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Plzeňský záložník Michal Ďuriš se raduje z gólu, který vstřelil do sítě Mariboru.

Článek

Vběhl na hřiště za nepříznivého stavu 1:2, jeho tým hrál navíc o deseti. Přesto Michal Ďuriš dokázal dvěma trefami zařídit Plzni vítězné loučení s Evropskou ligou a samou radostí skočil mezi fanoušky.

„Možná to byl můj poslední zápas za Viktorku. Nesouhlasím se situací, v níž jsem se ocitl," šokoval hned po duelu s Austrií.

Minulá sezóna byla pro Ďuriše životní. Šestnácti ligovými góly zařídil Plzni další ligový titul, pak se Slovenskem vyrazil na EURO do Francie. V důsledku účasti na šampionátu měl však kratší letní přípravu, na podzim se trápil, a když se výrazně chytil jeho konkurent Krmenčík, na Ďuriše místo v sestavě nezbývalo.

Švýcarsko? Turecko? Ne, Rusko

Výsledkem je rozvod z rozumu. Slovenský útočník se vydává na pomoc Orenburgu, který je v nejvyšší ruské soutěži třetí od konce.

„Ve Viktorce jsem zažil krásné roky, nikdy na ně nezapomenu. Chtěl bych všem v klubu poděkovat. Nové angažmá je pro mě novou výzvou. Věřím, že se jim za důvěru odvděčím svými góly," těší se Ďuriš.

V Plzni zažil tři mistrovské tituly, velké zápasy Ligy mistrů proti Barceloně či Manchesteru City, prestižní zápasy v Evropské lize. Celkem 211 zápasů a 51 gólů. „Michalovi patří velké poděkování. Zažil ve Viktorii prakticky všechny velké úspěchy a měl na nich obrovský podíl. Zapsal se nesmazatelně do klubové historie. Teď mu přejeme, aby se mu dařilo v zahraničním angažmá," zdůrazňuje generální manažer klubu Adolf Šádek. "Michal patří nesmazatelně do klubové historie. Je to jeden z nejlepších útočníků, které Viktoria měla," dodává.

Jakmile se rozkřiklo, že je kanonýr na odchodu, o nabídky neměl nouzi. „Ozvalo se třeba Lugano, ale ve finále se Michal rozhodoval mezi kluby z Ruska a Turecka. Pro Rusko nakonec rozhodlo, že je bezpečnější a solventnější. Orenburg byl nejserióznější a navíc naplnil představy Plzně o odstupném, dohodl se i s hráčem," říká pro Sport.cz útočníkův agent Pavel Zíka ze společnosti Global Sports.

O přestupu se jednalo deset dnů. „Jsem rád, že Plzeň vyšla Michalovi vstříc za to, co Viktorce odvedl. Rusové svůj zájem potvrdili tím, že ve středu přiletěli do Prahy. Orenburg hraje o záchranu, ale ekonomicky je stabilizovaný. Za partnera má Gazprom, ambice jsou tedy mnohem vyšší," poukazuje Zíka.

Aby ne, když právě u Orenburgu začíná plynovod Sojuz, který vede plyn do střední Evropy...

Reklama

Související témata: