Hlavní obsah

Jste unavení z cesty? Tak hrajte. Sparta testovala na Rostov drilem podle Holoubka

Valencie

Přiletět na soustředění po dlouhé cestě a hned druhý den nastoupit proti kvalitnímu soupeři? Blbost, nač ten spěch... Jenže fotbalová Sparta vystavila své hochy zátěžové zkoušce zcela záměrně. „Přesně tak to bude i v Rostově,“ poukazuje trenér David Holoubek na únorový úvod vyřazovací části Evropské ligy. Jeho mužstvo test zvládlo, v prvním utkání na druhém soustředění ve Španělsku v sobotu smetlo Štýrský Hradec 5:0.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Sparty David Holoubek během utkání v Liberci.

Článek

Třetí tým rakouské ligy, jemuž se v tabulce dívají na záda Austria i Rapid, není zrovna medvídek na hraní. Letenští však právě kvůli tomu museli proti Sturmu nastoupit hned den poté, co do Valencie dorazili.

„Chtěli jsme takový program zkusit z důvodu, že přesně takový bude v Rostově. I tam přijedeme, uděláme jeden trénink a jdeme hrát. Tak jsem přemýšlel. Čas uvidí, zda to byl dobrý nápad," uculuje se v rozhovoru pro klubový web trenér David Holoubek.

Mužstvo však obstálo, hladce zvítězilo.

„S klukama jsme se o tom bavili. Letěli jsme sem dohromady nějakých šest, sedm hodin, a navíc jsme si po příjezdu dali trochu svižnější trénink. Trochu to znát bylo, ale myslím, že jsme si s tím poradili docela dobře. Odehráli jsme dobrý zápas," pochvaluje si také stoper Ondřej Mazuch.

Pevná obrana, produktivní útok

Sparta v přípravě dává hodně gólů a většinou udrží čisté konto. V posledních čtyřech zápasech dosáhla výsledků 4:0, 5:1, 5:0, 5:0.

„Na tréninku na tom pracujeme. Když jsi dobrý v defenzívě, můžeš být dobrý i v útoku. Opačně to nejde," zdůrazňuje Holoubek. „Mezi tím je rovnítko. Když dobře bráníš, máš dobrou výchozí pozici pro útok. To znamená, že když se dostaneš pod míč a získáš ho, máš před sebou všechno otevřené. To je alfa a omega fotbalu," vysvětluje Holoubek.

Mazuch se v zimě profiluje jako lídr letenské defenzívy. Když byl na hřišti, mužstvo ještě ani jednou neinkasovalo.

„Není to jen o obranné čtveřici, ale o tom, jak pracuje celý mančaft. Když pracuje dobře záloha, je to pro nás obránce jednodušší, protože k útočníkům míčů nedojde tolik. Koneckonců si ale myslím, že jsme v obraně špatně nehráli ani na konci podzimu," říká Mazuch.

Pořád jde ovšem jen o přípravu.

„Máme ve Španělsku tři desítky hráčů a všichni chtějí pracovat. Jak na tréninku, tak v zápasech. Z kolektivu cítím velkou sílu, což je, pro nás trenéry, hodně důležité. Dobře se nám pracuje," je Holoubek optimistou.

Reklama

Související témata:
  Jablonec - Zlín zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava