Hlavní obsah

Chtěl jsem někam patřit, vysvětluje Železník, proč tak rychle vyměnil Slavii za Mladou Boleslav

První letošní soustředění absolvoval ještě se Slavií, na druhé už ale odjel s fotbalisty Mladé Boleslavi. „Chtěl jsem někam patřit,“ vysvětloval šestadvacetiletý Lukáš Železník, proč se po návratu z Číny, kde se na ligové jaro chystal pod trenérem Šilhavým, dohodl promptně na přestupu a novém angažmá s šéfem mladoboleslavského fotbalu Josefem Dufkem a odmítl možnost odejít z Edenu na hostování.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Lukáš Železník jako kapitán Mladé Boleslavi oslavuje svůj gól ve finále Tipsport ligy proti Pardubicím.

Článek
Fotogalerie

Slavia se pod čínskými majiteli nebývale rozmáchla, takže dost překvapilo, že jste nemínil v Edenu zůstat a o své místo dál bojovat. To vám dali opravdu na srozuměnou, že už s vámi nepočítají a po roce můžete odejít na další štaci?

Hlavní problém byl v tom, že do poslední chvíle vlastně nevěděli, co a jak... Ani od trenérů jsem se nedozvěděl, jak na tom jsem a zda se mnou vůbec počítají. Já chtěl mít naopak jistotu a někam patřit, takže jsem zvolil odchod.

Nabízela se ale přece i možnost hostování. Třeba ve Zlíně, odkud jste do Slavie odešel a kde se vám nabízela možnost restartovat po dlouhém zranění kariéru a říci si tak znovu o návrat do Prahy.

Zlín mně opravdu chtěl dát novou šanci, postupně se objevily i další kluby, které přišly s možností půlročního hostování, během něhož by se ukázalo, co dál. Nic pro mě. Chtěl jsem být normálním členem klubu a bojovat za jeho barvy.

Slávistický kouč Šilhavý ale tvrdil, že každému hráči odcházejícímu na hostování zdůraznil, že si budoucnost píše sám a že tudíž záleží jen na něm, zda se do Edenu vrátí. S vámi takto nemluvil?

My si navzájem popřáli štěstí, ale o budoucnosti jsme se nebavili.

Musel jste nejspíš mnohokrát během uplynulých týdnů a měsíců proklínat osud. Přijít do Slavie, která o vás moc a moc stála, záhy se zranit, prakticky nehrát a po ročních zdravotních trablech zjistit, že už o vás nestojí a můžete klidně jít...

Mrzí to, ale je to osud a zřejmě to tak mělo být. Šlo o nejhorší zranění mé kariéry, které přišlo bohužel v nejnevhodnější chvíli. Operace kotníku ho však vyřešila, takže teď se musím s dlouhou absencí porvat a zase začít dávat góly. Nikde není psáno, že se jednou do Slavie nemohu zase vrátit.

Slavia vám pomohla alespoň tím, že vás vzala na první kondiční soustředění do Číny, takže na rozdíl od současných mladoboleslavských spoluhráčů jste se mohl připravovat v teple a příznivých podmínkách...

To určitě, protože v Číně jsme měli během lednového soustředění výborné podmínky. Teploly kolem 28 stupňů, fantastické zázemí, obrovský golfový resort, kam jezdívá i Tiger Woods, navrch tréninkový komplex, který tam staví Barcelona. Pět hřišť, na nichž jsme měli možnost trénovat, je už k dispozici, dalších devětadvacet se má stavět. Samozřejmě pro mě bylo mnohem příjemnější absolvovat objemovou fázi přípravy v takovýchto podmínkách.

Hned po návratu jste se ovšem rozhodl pro odchod ze Slavie. To vás nabídka Mladé Boleslavi tak rychle přesvědčila?

Nabídla mně přestup, na který jsem okamžitě slyšel, trenér Svědík o můj příchod rovněž stál, což bylo také důležité. On mě lákal už před třemi lety do Ostravy, kde tehdy působil. Tenkrát to nevyšlo, v Mladé Boleslavi jsme se sešli.

Určitě vám hned na úvod řekl, co od vás očekává...

Mluvil se mnou, jako s každým hráčem. Bavili jsme se o mé situaci a pozici v mužstvu a na mě teď bude, abych trenérovy představy splnil.

A co konfrontace slávistické a mladoboleslavské reality? Jak ji po prvním týdnu v novém působišti vnímáte?

Znal jsem se jen s Chramostou, s nímž jsem hrál v mládežnických reprezentacích, a ze společného slávistického působení s Vukadinovičem, takže jsem byl až překvapený, jak mě noví spoluhráči perfektně přijali. Trenéři a lidé v klubu zrovna tak. A ze zázemí, tréninkových možností, rehabilitace a vůbec podmínek v Mladé Boleslavi jsem byl rovněž až udivený. Všechno naprosto perfektní.

Takže nic nebrání tomu, abyste na jaře podnikli frontální útok na účast v evropských pohárech.

Samozřejmě chceme bojovat o nejvyšší příčky a dostat se do Evropské ligy. Zlínu i Slavii fandím dál, ale na jaře bych chtěl s Mladou Boleslaví skončit před nimi.

Reklama

Související témata: