Hlavní obsah

Slavia prodala Baráka za 80 miliónů do Itálie. Do Udinese však odejde až v létě

Praha
Aktualizováno

Námluvy slávistického záložníka Antonína Baráka s italským klubem Udinese nakonec přece jen klaply. Dvaadvacetiletý fotbalista přestupuje za 80 miliónů korun na Apeninský poloostrov, z Edenu však odejde až v létě, protože v jarní části ligy bude Pražanům ještě pomáhat v boji o titul. Předseda představenstva Jaroslav Tvrdík na klubových stránkách potvrdil, že nejvyšší vedení Slavie nakonec na mimořádném zasedání opakovanou nabídku Udinese akceptovalo a rozhodlo se dát Barákovi k přestupu souhlas.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Záložník Slavie Praha Antonín Barák může jásat. Klubové vedení mu dalo souhlas k přestupu do Itálie.

Článek

Slávistický kouč Jaroslav Šilhavý před odletem na soustředění do Španělska nemystifikoval. Jeden velký přestup byl skutečně ještě ve hře... Zatím nikoli do Edenu, kam během zimní přestávky zamířilo šest nových posil, ale tentokrát z Edenu.

Vedení vyslyšelo Italy i svého hráče

Udinese, které momentálně figuruje v tabulce Serie A na desáté příčce, totiž nakonec dosáhlo svého.

„Italský klub Tondu dlouhodobě sledoval a Slavii v posledních týdnech zaslal sérii nabídek. Pro nás bylo nepředstavitelné, že bychom o hráče přišli před jarní sezónou a nabídku tohoto typu jsme bezprostředně odmítli. Udělali jsme maximum proto, abychom hráče základní jedenáctky týmu udrželi. Současně jsme se rozhodli, byť hodně neradi, akceptovat přání hráče splnit si jeho sen jít hrát do italské ligy," potvrdil předseda představenstva Jaroslav Tvrdík, že vedení klubu nakonec vyslyšelo Udinese i touhu svého hráče.

„Tonda si přál porvat se s naším klubem o mistrovský titul a požádal o uvolnění v letním přestupovém termínu. Částka za přestup přesáhne 80 milionů a bude stoprocentně uhrazena v letošním roce. Dnes a zítra probíhá hráčova zdravotní prohlídka a dohoda na přestupu bude finalizována v krátké době," přidal slávistický šéf.

Jankulovski, Jankto a teď Barák

Udinese, kde v minulosti udělal českému fotbalu velké jméno Marek Jankulovski a kde v současnosti působí velký talent Jakub Jankto, sledovalo Baráka skutečně delší čas a do Edenu zasílalo opakovanou nabídku na transfer. Slavia se ho však zdráhala uvolnit, protože se pro ni stal klíčovým hráčem základní sestavy a nechtěl o něho před jarním bojem o titul za žádnou cenu přijít.

Van Kessela zatím Slavia neprodá. Chce, aby šel do Polska
Nizozemského legionáře Gino van Kessela, který přišel do Edenu v létě ze slovenského Trenčína za 35 miliónů, Slavia momentálně prodávat nemíní. I tuto informaci Tvrdík potvrdil. „Měli jsme nabídku na Gina za cenu, která se blížila naší investici, ale neměli jsme jí důvod v této etapě vyhovět. Nezlomili jsme nad ním hůl, protože se běžně stává, že hráči potřebují na aklimatizaci nebo zapadnutí do herního systému klubu delší čas. V konkurenci Škody a Mešanoviče se ale Gino do základní sestavy na hřiště nedostane a my potřebujeme, aby hrál,“ vysvětloval slávistický šéf, proč Van Kessel neodletěl s mužstvem na soustředění do Španělska. „Pro Gina je prioritou Slavia, a i proto se svým agentem odmítli několik vážných nabídek ze čtyř zemí. Chceme, aby hostoval v týmu, kde bude nastupovat v základní sestavě. V současné době jsme velmi blízko dohodě s jedním z polských klubů.“

„Bylo to možná nejtěžší rozhodnutí, které jsem v klubu udělal. Tonda má v hlavě srovnáno, proč chce do Udinese a my jsme ho již nedokázali přesvědčit pro vizi Slavie, kterou chceme budovat. Nebylo to o penězích. Bylo to o jeho snu. Současně platí, že nebudeme držet hráče proti jejich vůli. Odchod v létě je dobrý kompromis, který nám umožní najít odpovídající náhradu," přiznal Tvrdík a rezolutně popřel, že by nějakou roli hrálo 80 milionů, které Slavia zinkasuje.

Peníze nehrály roli

„Ekonomický motiv nehrál v rozhodování primární roli. A to přesto, že Tonda odchází za více než desetinásobek původní investice. Navíc získané prostředky použijeme na jaře na další posílení týmu," ujistil slávistický šéf, podle něhož dostal klub v průběhu předchozích týdnů přes šedesát nabídek na přestup některých z hráčů.

„Kdybychom prodali šest z nich, pokryje to dosavadní investice do hráčského kádru za dobu našeho působení," pochlubil se Tvrdík.

Italské Udinese trénuje šestašedesátiletý Luigi Delneri, klerý v minulosti vedl AS Řím, Bergamo, Sampdorii Janov, ale třeba i Juventus nebo Veronu. V kádru má celou řadu legionářů - třeba Francouze Fofanu, Brazilce Felipeho, Samira, Danila, Rydera Matose či Lucase Evangelistu, Belgičana Kumse, Švýcara Widmera. Agyemanga z Ghany a spol.

Reklama

  Jablonec - Zlín dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice