Hlavní obsah

Mám nejlepší management v lize. Chci jen titul, hlásí Paclík

Plzeň

„Naším jediným cílem je obhájit titul,“ vyřkl majitel fotbalové Plzně před startem jara svůj imperativ. Řekl A, přidal ovšem B. Tedy proč by ho měl získat právě jeho klub... „Protože máme vynikající management. Troufnu si tvrdit, že nejlepší v české lize, což je zásadní faktor, proč jsme tam, kde jsme,“ připomněl Tomáš Paclík, že po zisku dvou ligových primátů v řadě vstupuje jeho Viktoria i do jara na první příčce. S náskokem jednoho bodů před druhou Slavií a čtyř před Spartou a navrch s odloženým zápasem na Bohemians k dobru.

Foto: Petr Horník, Právo

Chci titul, nezastíral majitel Plzně Tomáš Paclík (vpravo) ani před fotbalovým šéfem Miroslavem Peltou.

Článek

Pochopitelně že fotbalová Plzeň je třetího titulu v řadě lačná. Stejně jako je ho lačná Slavia či Sparta. Pořád totiž existuje varianta, že primát by mohl znamenat přímý postup do Ligy mistrů a s ním pochopitelně mnohamiliónové tsunami na klubový účet.

Pro Plzeň - a samozřejmě nejen pro ni - přímo pohádkové, protože pouhá účast v základní skupině Champions League znamená bonus 330 miliónů korun. I Paclík by je po předešlých sezónách naplněných marnými pokusy proniknout mezi evropskou klubovou elitu bral.

„Na to v tuto chvílí nemyslíme, protože to nijak neovlivníme," připomněl plzeňský boss, že až v květnu bude jasné, zda jde skutečně o reálnou možnost, nebo splasklou hypotézu. „Faktorů je tam ještě hodně. Záleží hlavně na tom, jak se bude vyvíjet Evropská liga."

Pravomoci, to je a bude rozhodující faktor

I tak titul chce. „Jsme regionální klub a šance na třetí titul představuje něco výjimečného," nepopírá, že by se i v tomto směru chtěl vyrovnat Spartě, která jako jediná slavila v historii samostatné české ligy mistrovský hattrick.

„Výjimečného a stále těžšího," neodpustí si svou glosu generální manažer Adolf Šádek, v očích majitele Viktorie hlavní důvod, proč by měla být jeho touha po třetím titulu v řadě naplněna.

„Máme vynikající management. Nejlepší v české lize, což je zásadní důvod, proč jsme tam, kde jsme. A k tomu správně nastavené pravomoci a zodpovědnosti, což je stejně důležitý faktor," argumentuje nikoli hráčským kádrem, posilami či trenéry, ale nejužším vedením své Viktorie. Šádkem a jemu bezprostředně podřízeným šéfem sportovního úseku Františkem Myslivečkem.

Nezastírá, že i jeho lidé se dopouštějí chyb. „Ale ano, udělali jsme jich strašně moc. Ať již jde o přestupy, nebo i jiné věci. Management ale máme nastavený tak, že jsme na chyby schopni okamžitě reagovat a přijmout opatření, což je velmi důležité."

Paclík věří, že vzpomínaná filosofie nastavená v generálním štábu přinese Plzni třetí titul v řadě. Ostatně, o ničem jiném se nechce bavit. „Neuslyšíte, že bych se spokojil s třetím místem," prohlašuje ostatně s imperativem v hlase.

Ono je toho víc, namítá Šádek

„Ale držet se na čele je čím dál těžší. A udržet nastavený standard a sportovní úroveň zrovna tak, protože i hráči jsou čím dál starší," namítá Šádek, byť je pochopitelně s šéfovým přáním ztotožněn.

„Ono je všem faktorů ovlivňujících úspěch víc. „Vsadili jsme na správné trenéry i dobré hráče, sportovní úspěchy pomohly klub dál rozvíjet. K tomu stabilní majitel, takže se máme o co opřít," vypočítává některé z nich.

„A hlavně - držíme se své koncepce a neznervózníme, když právě nehrajeme, jako ještě před pár lety, protože všichni včetně trenéra a hráčů nahlížíme na fotbal společně a nikdo nikam nevybočuje."

Paclík je přesvědčen, že právě jednotná lajna prosazovaná klubovým managementem jeho touhu po dalším ligovém primátu naplní. A to přesto, že mu ani jeho první podřízený Šádek nic podobného neslibuje: „Je to jen sport. Máme dobrou výchozí pozici, ale to neznamená, že se to povede."

Reklama

Související témata: