Hlavní obsah

Dočkal míří do Číny, Sparta je bezmála čtvrt miliardě blíž

Aktualizováno

Tak přece, podruhé už nejspíš neřeknou ne. Fotbalista Bořek Dočkal se přiblížil přestupu ze Sparty do čínského klubu Che-nan Ťien-jie. Osmadvacetiletý reprezentační záložník podle isport.cz dnes po obědě odletěl se svým agentem a manželkou do Asie, aby si prohlédl tamní prostředí. Poté by měl ve třináctém celku minulé sezóny čínské ligy absolvovat zdravotní prohlídku a případně podepsat smlouvu. Klub údajně navýšil svou nabídku Spartě na závratných 230 miliónů korun.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Kapitán Sparty Bořek Dočkal oslavuje svůj gól na 2:0 v Ďolíčku.

Článek

Minulý týden, když čínský klub nabídl Spartě 175 miliónů korun a hráči roční plat přibližně 70 miliónů korun, ještě řekli ne.

„Mohu potvrdit, že nabídka z Číny měla skutečně nadstandardní parametry jak pro klub, tak pro hráče. Aktuálně jsme se však rozhodli upřednostnit sportovní hledisko před ekonomickým profitem," oznámil těsně před odletem do Rostova generální ředitel Adam Kotalík.

Jenže peníze nehrají v čínském fotbalovém boomu takřka žádnou roli. A klub Che-nan Ťien-jie dal jasně najevo, že o Dočkala prostě stojí. Nabídku vystupňoval údajně až na 230 miliónů korun, což by z 28letého reprezentačního záložníka udělalo 12. nejdražšího českého fotbalistu všech dob.

Načasování je náročné

„Nabídka byla taková, že oběma stranám nedalo, abychom se nad ní alespoň nezamysleli a nepřemýšleli o ní. Načasování však bylo pro všechny náročné... Klub upřednostnil sportovní hledisko, což plně respektuji," řekl minulý týden Bořek Dočkal.

Po týdnu však přece jen letí čínskému dobrodružství vstříc.

Pražané v Rostově prohráli 0:4 a v Evropské lize prakticky končí. A když Číňané další milióny přihodili, téma velkého přestupu se znovu otevřelo. Sparta si uvědomila, že podobná nabídka už se nemusí opakovat, a dala zřejmě Dočkalovi svolení k odchodu.

Jeden ze tří adeptů na mistrovský titul tak ovšem ztrácí svého lídra a z české scény už ho do konce zimního přestupního termínu adekvátně nenahradí. To je velká výzva pro mladíky Čermáka, Sáčka a spol. - a také pro mazáka Tomáše Rosického, jehož návrat na hřiště se však stále odkládá.

Stejně je na tom ostatně také trenér národního týmu. Ani Karel Jarolím nemá za Dočkala odpovídající náhradu a teď mu hrozí přinejmenším komplikace. Z takové dálky ještě nikdo na reprezentační srazy nelétal...

Reklama

Související témata: