Hlavní obsah

Slavia je napřed. A nejen proto, že má v tabulce o čtyři body víc, musel přiznat plzeňský kouč

Praha

Slavia je dál, to už musí i plzeňský kouč Roman Pivarník přiznat. A nejde jen o to, že podzimní jednobodové aktivum Viktorie se během pouhých tří jarních kol proměnilo v čtyřbodové manko. „Poskládala výborné mužstvo, zatímco my jsme ve stadiu přestavby, při níž vycházíme z hráčů, které máme,“ připouštěl po prohře v nedělním šlágru prvního týmu tabulky s druhým, že v Edenu jsou o krok napřed.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Plzeňská porada. Trenér Viktorie Roman Pivarník a generální ředitel klubu Adlof Šádek si povídají během utkání 19. kola ePojištění.cz ligy mezi Slavií a Plzní. Pražané vyhráli 1:0.

Článek
Fotogalerie

Plzeň po prohře se Slavií

Slavia po výhře nad Plzní

Trenér Slavie Šilhavý o výhře nad Plzní

V budování mužstva určitě, což ostatně ostře sledovaný duel potvrdil. „Začala s tím už v minulé sezóně, v létě kádr posílila, v zimě v tom pokračovala. Má kvalitní hráče a přivedla ještě kvalitnější a právě v tom je její síla," jen Pivarník potvrzoval, co už před vstupem do jara naznačil generální manažer Viktorie. „Držíme laťku pořád vysoko, ale je to čím dál těžší, protože hráči jsou čím dál starší," přiznával Adolf Šádek, že obměna kádru, který získal za posledních let čtyři tituly, neprobíhá tak hladce a idylicky, jak by si obhájce titulu představoval.

Konfrontace v Edenu to jen stvrdila. „Slavia má tým poskládaný z vysokých, urostlých a dobře stavěných hráčů, takže dokáže hrát fyzický fotbal. A k tomu navíc i hráči vysocí 190 centimetrů jsou technicky připravení," připomínal plzeňský kouč, že v tomto směru může jeho mužstvo Pražanům těžko konkurovat. „K tomu přidejte, že jsou vybavení i rychlostí, a proto zvládají také přechod do útoku. A když ani to nestačí, vypomohou si standardními situacemi. Právě po ní jsme ostatně dostali jediný gól, který rozhodl," vyčísloval Pivarník, co všechno ostře sledovanou partii rozhodlo a proč se miska vah nakonec převážila na stranu Slavie.

I proto si mohl jeho kolega na lavičce sešívaných Jaroslav Šilhavý vydechnout. A nikoli jen proto, že jeho tým vítěznou branku dal a Plzeň porazil. „Jdeme správným směrem," ulevilo se mu, že doplňování a posilování mužstva se vyvíjí správným směrem a je patrné na hře i výkonnostním progresu.

Zase červená, litovali Západočeši

Plzeň mohla a chtěla slávistickým přednostem a hernímu progresu čelit taktikou. Do vyloučení Řezníka se jí to dařilo, i když v ofenzívě byla k uzoufání neškodná a naprosto sterilní, červená karta však ráz střetnutí změnila.

„Už poněkolikáté v této sezóně dohráváme bez jednoho vyloučeného hráče. Třeba v evropských pohárech se nám to stalo hned dvakrát. Po hloupostech, po chybách. Přijde jedna karta, pak druhá, a i když jsme i oslabení dokázali většinou zvládnout, jde o citelný zásah do hry," připouštěl plzeňský kouč, že herní převaha protivníka vyvolává v řadách jeho týmu nedisciplinovanost a pak už je jen otázkou, zda za ni mužstvo zaplatí či nikoli. V Edenu logicky zaplatilo. „V takovém zápase rozhodují maličkosti a my soupeři nahráli rovnou na smeč," uznal Pivarník, že i v tomto směru je Slavia dál.

Tlak v Plzni graduje

Dál je i v tabulce, i když její čtyřbodový náskok může být v tuto chvíli klamný. Záležet totiž bude na příštím domácím střetnutí Plzně s Libercem, ale hlavně na resumé dohrávaného duelu na Bohemians.

Jestliže před cestou do Edenu cítil Pivarník tlak vyvolaný spekulacemi o možných námluvách klubové generality s tvůrcem plzeňského zázraku Vrbou, jenž mu logicky na klidu a koncentraci nepřidal, v dnech příštích musí počítat s tím, že ještě zesílí. A pokud by snad ze dvou nadcházejících zápasů nevytěžil maximální bodový zisk, může si být jistý, že ještě vygraduje.

Teď se ještě může uklidňovat tím, že se ..."potřebujeme z prohry rychle oklepat a pak se uvidí, jak zvládneme dohrávku s Bohemians." Kdyby ji však nezvládl, musí počítat s tím, že klubová generalita bude před reprezentační přestávkou jednat. Netvrdí snad majitel Viktorie Paclík, že hlavním faktorem plzeňské dominance posledních let je nejlépe fungující managment v lize, který má správně nastavené pravomoci a zodpovědnosti?

Reklama

Související témata: