Hlavní obsah

Příbramský střelec Pilík si oddechl, může jít na pivo a nemusí sázet brambory

Karel FeltSport.czPrávo

Osmadvacetiletý záložník Tomáš Pilík v sobotu znovu potvrdil, že je pro fotbalovou Příbram klenot. Hradci Králové dal ve 20. kole ligy rozhodující gól z penalty a svému týmu zajistil tři body naděje. „Konečně můžu vylézt z kanálu a jít na dvě piva,“ říkal s úsměvem po utkání.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Příbramský záložník Tomáš Pilík (vpravo) na archivním snímku s Vladimírem Coufalem z Liberce.

Článek

Co tři body s Hradcem pro Příbram znamenají?

Strašně moc. Žijeme... Na Jihlavu ztrácíme jen čtyři, na Hradec pět. To není tak moc. Také můžu konečně po delší době vylézt z kanálu a zajít si na dvě piva.

Brzy po začátku zápasu jste situaci hodně zkomplikoval špatnou zpětnou přihrávkou, po níž musel Hruška daleko z branky a jeho rovněž nepřesný odkop mu málem vrátil Jirsák do sítě. Zatrnulo vám?

A pořádně! Nechtěl jsem hrát balón na Hrušku, ale na Chaluše, jenže se to nepovedlo, pak už jsem jen doufal, že Aleš Hruška ten míč stihne před brankovou čárou. Povedlo se mu to. Ale ten můj kiks byl jasnou ukázkou, jak jsme na tom byli psychicky. Konečně při nás stálo i štěstíčko.

Hradec měl ale víc šancí a mohl dokonce vyhrát...

To je fakt a můžeme jim poděkovat, že je až trestuhodně neproměnili. Kdybychom tenhle zápas prohráli, můžeme na hřišti začít sázet brambory a jít od toho. Záchrana by byla v nedohlednu. Situace je dál kritická, ale žijeme, to je důležité. Snad z nás deka spadne a budeme se zlepšovat, pořád to je křečovité.

Zvedne tohle vítězství i psychiku?

Určitě nám pomohou i psychicky, protože jsme na tom nebyli dobře. Ty porážky jsme měli v hlavách, hlavně ten debakl 1:8 se Slavií.

Říkalo se, že jarní část ligy pro vás začne vlastně až utkáním s Hradcem. Vnímali jste to stejně?

Každý věděl, jaký máme los. Těžko jsme mohli čekat, že budeme hrát o záchranu v Plzni a se Slavií, i když s Viktorkou jsme na bod sahali. Se Slavií to byla obrovská ostuda. Něco už se dalo udělat v Liberci, jenže tam jsme dali gól pozdě. Měli jsme výbuch se Slavií ještě v hlavách, i když Liberec byl vlastně pod větším tlakem, než my.

Vzal jste na sebe odpovědnost při penaltě, cítíte, že musíte brát odpovědnost na sebe?

Jsme tady dlouho a patřím ke zkušeným hráčům, takže to musím brát na sebe. Penalty jsem kopal už dřív, to nebylo nic mimořádného, a že jsem začal proti Hradci na hrotu, také nic nového, už jsem tam hrál. S obrovským Chlebounem to bylo těžké, kluci mi to měli dávat víc do nohy.

Máte spočítáno, kolik bodů bude potřeba k záchraně?

To vůbec nepočítám. Záleží nejen na nás, ale i na tom, jak budou hrát ostatní. Ve hře jich je ještě třicet. My jich musíme urvat co nejvíc, To znamená udělat i nějaké venku a potvrzovat je výhrami doma. Kolik bude stačit, se ukáže na konci ligy.

Reklama