Hlavní obsah

Ani Holoubek Spartu nespasí. Klub potřebuje třesk nejen na lavičce

Mají podmínky, aby českému fotbalu vládli. Už dlouho to ovšem neplatí. Poslední důkaz? Krizí zmítaná pražská Sparta již potřetí v sezóně hledá nového trenéra! Debakl v Rostově, po porážkách v Jablonci a Mladé Boleslavi ztráta reálných šancí na ligový titul... Jarní mizérie už Spartě přerůstá přes hlavu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Sparty David Holoubek se vrací z Letné na Strahov...

Článek

David Holoubek končí na střídačce áčka a vrací se do mládežnické akademie na Strahově. Na vedení prvního týmu přímo z lavičky se už nebude podílet ani sportovní ředitel Tomáš Požár, který byl v zimě pověřen výkonem funkce hlavního trenéra pro jaro. Trénink dočasně řídí stávající asistenti Zdeněk Svoboda se Stanislavem Hejkalem.

Pohádka o mladém kouči, který opustil zázračný dorost, porazil Inter Milán i Southampton a dovedl Spartu k postupu z prvního místa skupiny Evropské ligy, tak měla jen jepičí trvání.

Nabízí se otázka, zda měl Holoubek v letenském prostředí vůbec šanci na dlouhodobý úspěch. Znalci zákulisí odpovědí obratem. Neměl. Jeho ostřílený předchůdce Zdeněk Ščasný znal Spartu detailně jako hráč i trenér a při svém posledním návratu dovedl mužstvo do čtvrtfinále Evropské ligy. Přesto pocítil, že vedení klubu není jednotné, a když prohrál derby se Slavií, raději hodil do ringu ručník.

Ještě před tím si v létě k sobě ze Strahova vytáhl Holoubka, aby byla zaručena větší kontinuita mezi líhní talentů a áčkem. Logický krok. Sparta zásobuje prvoligovou scénu ze všech klubů největším počtem odchovanců - jen sama sobě pomoci neumí...

Měl být důkazem, zda je klub konečně jednotný

Na Letné si žádný trenér nemůže být jistý, které klubové křídlo právě zvítězí. Mladý upřímný kouč byl velkým příslibem. Měl být také důkazem, zda už Sparta dostála opakovaným příslibům a je konečně jednotná.

S Holoubkovým návratem na Strahov její další velká naděje vyhasla. Jaké mužstvo svým nástupcům přenechá? Jeho kolega ho po výbuchu v Mladé Boleslavi charakterizoval dost výmluvně. „Nefunguje nám nic. Hrajeme špatně, prohráváme souboje, nejsou emoce, neudržíme balón, kombinace chybí. Těžko hledat někoho, kdo zvedne prapor," lamentoval Tomáš Požár.

O čem to svědčí? Kádr je typologicky a charakterově špatně složený, šikovní mladíci od Holoubka se bez ostřílených lídrů budou jen těžko posouvat.

Sparta potřebuje projít velkým třeskem nejen na lavičce. Nikoliv trenéři, ale vedení určuje strategii klubu, fotbalovou filozofii, přestupovou politiku a složení kádru. A Sparta má jen tři tituly za posledních deset let a v Lize mistrů nehrála od podzimu 2005.

Reklama

Související témata: