Hlavní obsah

Sparta není nemocná, věří Rada. Hráči však musejí nést svůj díl

Praha

„Dobře, kluci, nebojme se míče!“ Úterní dopoledne na vedlejším letenském hřišti prořízl důrazný hlas. Zkušený trenér Petr Rada se právě chopil fotbalistů Sparty a zahájil pernou misi. Přišel s úkolem okamžitě zarazit jarní mizérii, udělat pořádek v kabině a nabudit splihlé hvězdy k očekávaným výkonům. „Situace není komfortní. Je tady ovšem dost šikovných hráčů na to, aby vrátili Spartu tam, kam patří. Oni jsou klíčem ke zlepšení,“ ujišťuje kouč.

Petr Rada novým trenérem fotbalistů SpartyVideo: Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

Věříte vůbec, že by Sparta ještě mohla zasáhnout do boje o titul?

Bodová ztráta je samozřejmě větší, ale titul bych teď neřešil. V pátek nás čeká doma Zlín, pak přijde reprezentační pauza. Možná je to dobře, alespoň se během ní poznáme. Teď je důležitý pátek, každý ligový zápas je těžký. Musíme ho odbojovat, vůle po vítězství musí být na hráčích patrná.

Jak chcete Spartu léčit?

Nevím, jestli je nemocná. Myslím, že je zdravá. Nějaké krize se sice dostavila, schopnosti však hráči mají. Budeme se snažit, aby se to zlepšilo, potřebujeme víc nasazení a bojovnosti. Největší díl musejí mít sami hráči.

Co o Spartě z poslední doby víte?

Byl jsem na jejích posledních zápasech s Duklou a v Mladé Boleslavi. Ne že bych se nabízel, chodím na ligu normálně. Někdy chybělo trochu fotbalového štěstíčka. A určitě větší údernost, hlavně doma. Proti Spartě stoupne u každého soupeře motivace sama, na to musejí být hráči připravení. Musíme zvládnout páteční zápas se Zlínem výsledkově i herně. Pak přijde reprezentační pauza, bude trochu čas.

Budete se spoléhat na obnovenou spolupráci s kapitánem Davidem Lafatou?

Není to jen o Lafatovi. Těším se na spolupráci se všemi, i s Tomášem Rosickým, Michalem Kadlecem nebo brankářem Koubkem. V komunikaci já nikdy neměl problém. S Davidem jsem se poprvé potkal před iks lety.

Vedl jste reprezentaci a teď po Slavii i Spartu. Máte sbírku kompletní.

Já to tak neberu. Nabídka přišla, bylo to rychlé - a já se rozhodl. Jsou i jiní trenéři, co to tak měli. Sparta se neodmítá. Je to asi nejvíc, co může trenér mít.

Splněný sen - nebo spíš výzva? Spartu byste měl zvednout během velmi krátkého času...

Dal jsem se na trenéřinu. Trenérů je hodně, takže nelze licitovat. Člověk si musí vážit každé nové nabídky, nového mužstva. Vůbec mě nenapadlo, že by mě Sparta mohla oslovit. Jednání bylo rychlé, událo se během pondělí, ale jsem trenér. Je to někdy o tvrdé práci.

Budete mít smlouvu na dobu neurčitou. Je to běžné?

Předčasná otázka. Nelicituji o smlouvě, přišel jsem jako trenér. Detaily se budou řešit později.

Doposud jste byl víc spojován se Slavií. Nebojíte se reakcí fanoušků?

Jsem trenér a nikdy jsem neřekl, že jsem někomu víc nakloněný. Chci trénovat, ale nejsem vyhraněný. Vždyť jsem působil třeba i v Liberci nebo Jablonci. Necítím se jako slávista, nikdy jsem tam nehrál.

Reklama

Související témata: