Hlavní obsah

Přijde derby, ať starší vezmou zodpovědnost, potřebuje Rada

Praha

Bezbranková remíza se Zlínem rozhodně nebyla premiérou, kterou by si přál. Zkušený trenér Petr Rada rychle poznává, v jak hluboké krizi se fotbalová Sparta v průběhu jara nachází. „Jestli tu problémy byly, já se za nimi neohlížím,“ ujišťuje kouč, který teď má během reprezentační přestávky dva týdny na to, aby mužstvo zvedl před derby s rozjetou Slavií.

Petr Rada po své premiéře na lavičce SpartyVideo: Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

Co si myslí sparťanští fanoušci o příchodu trenéra Rady?

Mdlý první poločas, ve druhém aspoň tlak. Musel jste o přestávce hodně zvýšit hlas?

Prvních dvacet minut to ještě šlo, pak jsme odešli. Soupeř měl dvě velké šance, které jsme přečkali. Něco jsme si pak v kabině řekli... Ani my jsme po přestávce své šance nevyužili. Nejde to tak jednoduše, musíme zachovat víc klidu, abychom je vyřešili líp.

Nemá Sparta víc problémů, než jste čekal?

Problémy jsou všude. Na hráčích jsme pracovali, musíme ctít i kvalitu soupeře, který je pátý v tabulce. Přesto jsme měli zápas dotáhnout do vítězného konce. Jestli tu problémy byly, já se za nimi neohlížím. Někteří hráči jsou zranění, a když bychom potřebovali do sestavy v průběhu utkání sáhnout, tak je teď nemáme k dispozici. Třeba na špičku směrem do útoku nemůžeme hru oživit.

Pokud jde o ofenzívu, takový Šural si klidně nechá nakopat, zatímco Václav Kadlec jako by se soubojům vyhýbal. Co s ním?

Mluvili jsme s ním - a budeme znovu. Tým celkově není v pohodě, je to znát i na něm. Nehrál optimálně, ale kdybych ho stáhl, byli bychom bez útočníka.

Na lavičce jste ale měl ještě Konatého.

Je to hráč na kraje. Kdybychom ho dali do útoku a musel pracovat zády k bráně, asi by nám nepomohl. Nechci ho odstavit, ale na kraje jsme se rozhodli pro Néstora a Šurala.

Minule byl kapitánem Mareček, proč jste teď ukázal na Michala Kadlece?

Mareček měl pásku jen v Mladé Boleslavi. Rozhodl jsem se pro Michala. Je to zkušený hráč, Lafata a Holek v základu nebyli.

Jaká je vlastně v současné situaci role starších hráčů?

Jsou velmi důležití, právě oni by měli vzít zodpovědnost. Hráči jako Costa nebo Lafata nám moc chybí. Prospěli by i ostatním. Přijde derby a to je hodně důležité.

Je reálné, aby se do derby marodka zmenšila?

Během pauzy by se měli někteří marodi zapojit - snad Pulkrab a Lafata. Potřebujeme i Costu, který půjde na rezonanci, problémy má ale pro změnu Mareček, jehož jsme museli střídat. Bude snaha kádr rozšířit, aby byla pro derby větší možnost výběru.

Michal Kadlec dostal podle statistik čtvrtou žlutou kartu, přitom tvrdí, že před zápasem mu bylo řečeno, že není v ohrožení. Není to divné...?

Co vím, tak Michal dostal asi čtvrtou a nebude. Pokud to nejsou karty za řeči, tak ve fotbale přijdou a hráč stojí. Je to oslabení, ale v zápalu boje a ve hře, tak to se nedá nic dělat.

Co můžete stihnout do derby?

Třeba vrátit zpátky právě Costu, chybí nám důrazem, dravostí i rychlostně. Hlavně ale potřebujeme další hráče do útoku. A také se musíme zaměřit na obranu standardek. Zase jsme z nich mohli inkasovat.

Diváci pískají, nadávají vedení. Přišel jste do hodně rozjitřené atmosféry...

Byly nějaké náznaky, že se postaví i proti mně, ale s tím já nic neudělám. Soustředil jsem se na sebe a na práci. V klubu jako Sparta musíte s tlakem počítat, ale strach nemám. Slyšel jsem během zápasu dělbuchy, ale není to otázka pro nás trenéry.

Sparta může devět kol před koncem ligy ztrácet už 11 bodů. Titul je pryč, nemyslíte?

Taková situace ještě nenastala, ale ztráta by už byla hodně velká. Sparta se ale musí i tak prát dál.

Reklama

Související témata: