Hlavní obsah

Na penaltu bych šel zase. Nejraději za stavu 2:0, přál by si Mešanovič, aby derby bylo opět jeho příběhem

Praha

Bylo to jeho derby. A také jeho příběh... Na podzim se na Letné dostal Muris Mešanovič na hřiště až po půlhodině místo zraněného Škody, ale hned začal sparťanům brnkat na nervy. Slávistickým fanouškům ostatně také. Nejdřív ze tří kroků netrefil bránu, v nastavení první půle selhal jako penaltový exekutor. „I velcí hráči nepromění pokutový kop. Nám vlastně pomohla zahozená penalta k tomu, abychom ukázali, jek velké jsme mužstvo, a jak silný máme charakter,“ připomíná legionář z Bosny, že vítězstvím v derby se Slavia odrazila ke spanilému ligovému pochodu, který stále pokračuje.

Muris MešanovićVideo: Sport.cz

 
Článek

I Mešanovič na něm má zásluhu. Balón odražený od tyče dopravil po hodině hry za Koubkova záda, Slavia vedla a Spartu doslova odrovnala.

Sama naopak narostla. V derby i v dalších ligových dějstvích.

Vítězství odstartovalo proměnu

„A to jsme zdaleka nebyli v takové pohodě, jako Sparta. I proto bylo vítězství nad rivalem pro další průběh sezóny tak důležité," připomíná Mešanovič proměnu, která se po výhře na Letné se Slavií udála.

I díky ní má devět kol před koncem soutěže před Spartou náskok devíti bodů. Po letech proto vyrukuje v nedělním odpoledni ve svém vršovickém chrámu do derby jako favorit.

„Jenže derby je zvláštní. Nerozhoduje bodový rozdíl, ba ani momentální forma," je si vědom Mešanovič. „Ale jestliže chceme bojovat s Plzní o titul, musíme zvládnout každý zápas, co přijde. Derby v první řadě."

Otázkou samozřejmě je, jakou formu oba rivalové momentálně mají. Po čtrnáctidenní  přestávce, poté, co se většina slávistů rozjela za svými reprezentační celky, zatímco Sparta se chystala de facto s kompletním kádrem.

„Už je to lepší, než první týden, kdy nás bylo na trénincích hodně málo. Teď už se kluci vrátili," kvitoval Mešanovič, že i příprava Slavie se vrátila do obvyklých kolejí.

Pomohou i tentokrát diváci?

Ve šlágru jara ji plné ochozy nasměrovaly k výhře nad Plzní. V dalším domácím zápase k vítězství nad Teplicemi. Teď je na řadě další duel k Edenu, k němuž přijede Sparta.

„Diváci nám zase pomohou. Ve vzpomínaných utkáních byli skvělí, takže v derby, které znamená nejen pro oba kluby, ale i pro celý český fotbal úplně nejvíc, pomohou zase. K vítězství nás dotlačí, i kdyby snad Sparta přijela se stejnou taktikou jako Plzeň, které šlo evidentně jen o to, aby ubránila bezbrankovou remízu a bodovala."

Nikde není psáno, že by se přitom nemohl opakovat podzimní příběh z Letné. I třeba s penaltou, kterou loni na konci září Mešanovič zahodil.

„Asi těžko bych se k její exekuci dostal, protože Milan Škoda tři poslední střílel a všechny proměnil. Ale kdybych se mělo dostat na mě, šel bych na ni klidně zase. Nejraději za stavu 2:0 pro nás, protože to už by nervy určitě nepracovaly," přál by si bosenský legionář v sešívaných službách, aby nedělní klání v Edenu bylo opět jeho příběhem.

„Pokud samozřejmě nastoupím, protože až trenér rozhodne, kdo bude hrát a v jakém složení se vyrovnáme s absencí distancovaného Sýkory."

Reklama