Hlavní obsah

Rada měl v reprezentaci Šilhavého na povel, teď budou válčit proti sobě

zp, dosSport.cz

Něco se spolu naválčili. Proti sobě také. Nejdřív jako hráči, pak jako trenéři. Ale také se potkávali a na klubových štacích míjeli. Společně dělali asistenty Karlu Brücknerovi u české reprezentace, a když pak Petr Rada po doyenovi z Hané národní tým převzal, měl v něm o tři roky mladšího Jaroslava Šilhavého na povel. V Liberci před sedmi lety pro změnu jeden druhého střídal. Rada odcházel, Šilhavý se ujal Severočechů místo něho, aby je hned v první sezóně dovedl k mistrovskému titulu. V neděli budou v pražském Edenu válčit proti sobě zase. Šilhavý ve slávistických, Rada ve sparťanských službách...

Bývalí kolegové Jaroslav  Šilhavý a Petr RadaVideo: Sport.cz

 
Článek

Momentálně má Šilhavý nad Radou navrch, ale nebylo tomu tak vždycky... „Pochopitelně, protože Petr je o něco starší a i trenérské řemeslo dělá déle, takže má obrovské zkušenosti. Měl jsem se proto od něho co učit," vzpomíná Jaroslav Šilhavý na léta, kdy dělali společně asistenty trenéru Brücknerovi v národním týmu.

Po nezdaru na evropském šampionátu v roce 2008 Karel Brückner od reprezentace odešel a národní tým převzal Rada. „Já zůstal jako asistent a rozhodně si nemohu stěžovat. Prostoru pro práci jsem dostával dost a dost," pochvaluje si Šilhavý i dva roky, kdy ho měl Rada jako hlavní trenér na befel.

"V nároďáku byl Jarda jedním z mých nejbližších spolupracovníků. A spolupráci mám vždycky založenou na důvěře," poukazuje Rada.

Po nezdaru v kvalifikaci o postup na světový šampionát do Jižní Afriky se jejich cesty zákonitě rozešly a oba střídali klubové štace. Rada Liberec, Teplice, Slavii, Jihlavu, znovu Teplice, ale i Příbram, aby se po dvacátém letošním ligovém kole ujal Sparty.

Před derby si volat nebudou

„Hned jsem volal a gratuloval k dobrému angažmá. My se totiž nejen potkáváme, když si chodíme zahrát za starou gardu, ale občas si i zatelefonujeme. Teď před derby samozřejmě ne, ale v neděli se na něho budu na lavičce těšit," netají Šilhavý, že jeho vztah s Radou je přátelský. „Troufnu si tvrdit, že je dokonce velice dobrý. Petra respektuju. On si svým přímým a přirozeným chováním určitě získal v letenské kabině okamžitě respekt, což možná vedení Sparty také sledovalo."

Komplimenty nešetří ani jeho protějšek. "Podáme si ruce. Vážím si ho jako kolegy, známe se už dlouhá léta. Náš vztah je jiný, proti sobě jsme i hrávali," připomíná Rada. "Jardy si hrozně vážím, je to férový, poctivý kluk," dodává.

V nedělním Edenu půjde samozřejmě kamarádství stranou, protože vyhrát budou chtít oba. A oba budou chtít pochopitelně profitovat z toho, že jeden druhého dost dobře zná a dokáže si tudíž představit, s čím do derby vyrukuje a jako taktiku nachystá.

„Nechci si hrát na vševěda, ale něco se dopředu předpokládat dá. Už proto, že každý z nás má svůj trenérský rukopis a styl hry, který preferuje," přitakává Šilhavý, ale za nic na světě neprozradí, na jakou Radovu strunu míní zabrnkat a čeho by chtěl případně využít.

Staví sparťany do pozoru

"Teď je Jarda ve Slavii a daří se mu. Přeju každému trenérovi a věřím, že naše vztahy zůstanou po derby pořád stejné. V tom vůbec žádný problém nevidím," ujišťuje Rada.

Přišlo mu vhod, že hned po svém premiérovém utkání na lavičce Sparty (0:0 se Zlínem) mohl s mužstvem během reprezentační přestávky zapracovat podle svých představ.

"Co bylo před mým příchodem, nechci hodnotit. Nějaké zbystření u mužstva je, měl jsem s hráči i individuální pohovory. Není ke škodě, když jsou na pozoru," uculuje se Rada.

Favoritem derby je ovšem rozjetá Slavia. "Když jsem trénoval Slavii, vyhráli jsme derby v Edenu 1:0. Teď jsem na druhé straně, budu se zase snažit o body. Do konce ligy zbývá ještě osm kol. Náš odstup známe, uděláme vše pro to, abychom se Slavii přiblížili," ujišťuje Rada.

Jistě i s vědomím, že také on Šilhavého trenérský rukopis dokonale zná...

Reklama

Související témata: