Hlavní obsah

Byli bychom křehkým mužstvem, kdyby nás nezdar v derby srazil, nepřipouští Šilhavý

Praha

Na podzim překvapil všechny. A určitě i sám sebe, protože tak hladkou výhru v derby nečekal. „Hlavně mě na Letné příjemně potěšil kvalitní výkon, kterým jsme Spartu přehráli,“ připomíná slávistický kouč Jaroslav Šilhavý vědom si samozřejmě toho, že do nedělního klání v Edenu už bude vstupovat v docela jiném gardu. Jako favorit.

Trenér Slavie Jaroslav Šilhavý před derbyVideo: Sport.cz

 
Článek

Vás letenský rival vnímá derby jako příležitost, aby zmátořil z panující mizérie a výhrou se dostal na podobnou vlnu, na níž od klání na Letné plujete vy a váš tým. Může takováto motivace sehrát svou roli?

Derby pro Spartu takovouto příležitost určitě představuje. Je pro ni lepší, že hraje se Slavií, než kdyby měla nastoupit proti kterémukoli jinému soupeři. Kdyby u nás vyhrála, určitě ji to nastartuje, jestliže neuspěje, nic se dít nebude. Všichni si řeknou o.k., to se přece čekalo.

Chcete tím naznačit, že se Spartě může povést totéž, co jste loni na podzim svedli vy?

Nebudu se pouštět do motivace soupeře, to je věc Sparty a jejího trenéra. My se musíme na derby připravit bez ohledu na to, v jakém stavu a rozpoložení protivník bude. A pochopitelně ho zvládnout stejně, jako jsme třeba zvládli těžkou domácí konfrontaci s Plzní.

Však také po dlouhých letech vyrukujete do derby jako jasný favorit...

Derby je specifické v tom, že momentální postavení a bodový zisk nehraje roli. Do hry vstupuje mnohem víc aspektů. Zájem veřejnosti, plný stadión, vykartovaní hráči.

Opravdu myslíte, že má argumentace specifickým charakterem derby stále svou platnost? Vždyť v kádrech obou celků je spousta hráčů, kteří příliš derby neodehráli a cizincům už tuplem nemůže rivalita obou soupeřů až tolik říkat.

Pravdou je, že hráčů vnímajících specifiku derby je v obou týmech mnohem méně, než bývalo. Něco jiného je nastupovat do derby rok co rok po deset let, protože to pak člověk ví, do čeho jde, než odehrát jedno dvě derby a jít zase o štaci dál. Zmiňovaní cizinci sice vnímají derby jako velký zápas, ale neříká jim pochopitelně tolik, co nám.

To by ovšem mohlo představovat pro Slavii výhodu, neboť v nedělním klání je nebude atmosféra derby až tolik svazovat a stresovat.

Ono je vůbec výhodou, že máme v kádru už málo hráčů, kteří pamatují doby, kdy jsme k derby nastupovali jako outsider. Teď jsme naladěni na vítěznou notu.

Což je hodně důležité ve chvíli, kdy vás čeká zřejmě nejtěžší krok na cestě za vytouženým mistrovským titulem.

Bylo by pochopitelně pozitivní, kdybychom výhrou zvýšili bodový náskok na Spartu, ale důležitý bude každý následný zápas. Vyhrát derby a prohrát další střetnutí by vyšlo v boji o titul nastejno.

Slovo titul už vyslovujete nahlas. Nemáte obavy, aby vás případný nezdar a bodová ztráta v derby na cestě za ligovým primátem nesrazila?

Byli bychom hodně křehkým mužstvem, kdyby nás měla srazit jedna porážka, byť třeba v derby. My si ale hlavně nepřipouštíme, že bychom zápas nezvládli. Připravili jsme se na něj dobře, hrajeme doma, dopředu nás požene plný stadión, takže věřím, že si se Spartou poradíme.

Jak skončí v neděli tradiční derby pražských S?
Zvítězí domácí Slavia
52,3 %
Utkání skončí remízou
12,7 %
Tři body ukořistí Sparta
35 %
Celkem hlasovalo 5069 čtenářů.

Reklama

Související témata: