Hlavní obsah

Bečka usedl na elektrické křeslo. Horviho má za zády a Vrbu za rohem

Plzeň

Vyhodit trenéra od týmu na první příčce? Plzeň už to zná... S Karlem Krejčím se fotbalová Viktoria rozešla hned po zisku titulu. Nyní se pakoval i Roman Pivarník, přestože mužstvo má osm kol před koncem ligy stále aspoň jednobodový náskok na druhou Slavii a lepší bilanci ze vzájemných zápasů k dobru. Červenomodrou káru má dotlačit k titulu dosavadní Pivarníkův asistent Zdeněk Bečka, fakticky však tým povede další člen realizačního týmu Pavel Horváth.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Pavel Horváth (vpravo) se zpěvákem Petrem Jandou během benefičního utkání "Horviho poslední desítka". Udrží teď Viktorku na ligovém Olympu...?

Článek

Královna Viktoria dál sbírá domácí tituly, od odchodu Pavla Vrby se však už do Ligy mistrů nepodívala. A tak uvízla v bludném kruhu. Mění jednoho trenéra za druhým a statistici spočítali, že průměrná životnost čtyř Vrbových nástupců byla pouhých 298 dní.

Roman Pivarník se stal loni nástupcem Karla Krejčího a 26. května podepsal smlouvu na dva roky s jednoletou opcí. Přestože ještě na startu jara generální manažer Adolf Šádek ujišťoval, že kolotoč trenérských změn a vyhazovů už musí v Plzni jednou ustat, po sobotní remíze s Teplicemi přišel další řez.

„K nepopulárnímu kroku nás vedl především neuspokojivý herní projev týmu a do určité míry i výsledky v jarní fázi nejvyšší soutěže," vysvětlil Šádek.

Délka působení Vrbových nástupců na lavičce Plzně:
Dušan Uhrin ml. 2014237 dní
Miroslav Koubek 2014-15369 dní
Karel Krejčí 2015-16277 dní
Roman Pivarník 2016-17311 dní

Část asistentů odešla, jiní povýšili

Spolu s Pivarníkem skončili také Tomáš Trucha a Martin Vaniak, naopak další asistent Zdeněk Bečka povýšil do role prvního trenéra a asistentem zůstává Pavel Horváth.

„S Pavlem se známe dlouho, vím, co od něj mohu čekat a v čem mě může podpořit. Proto jsem chtěl, aby byl mým asistentem. Hlavní odpovědnost ale ponesu já a budu mít i poslední slovo, jinak to ani nejde," ujišťuje Bečka.

V zákulisí se má ovšem za jisté, že mužstvo povede především Horváth, který zatím nemá odpovídající licenci.

Plzeň tedy najela na letenský model. Sparta po podzimu stejným způsobem zastřešila mladého Davida Holoubka sportovním ředitelem Tomášem Požárem. Po nevydařeném startu do jara je však odvolala a nahradila zkušeným Petrem Radou.

Vrba nasadil laťku příliš vysoko

Řešení Viktorie je nejspíš přechodné do konce sezóny. Není žádným tajemstvím, že vedení klubu čím dál tím více láká k návratu exreprezentačního kouče Pavla Vrbu, který ve Štruncových sadech vydržel 1829 dní a dovedl klub dvakrát do Ligy mistrů.

Nasadil tím laťku tak vysoko, že jeho nástupci krachují jeden za druhým.

Nyní si můžete i vsadit, že se plzeňský trenérský kruh uzavře se vším všudy. Podle kurzů je to pravděpodobné - 1,6:1 na variantu, že v prvním zápase nové sezóny 2017/18 už bude Vrba sedět na lavičce Viktorie a 2,1:1 na opačnou konstelaci, že se hlavním trenérem Plzně nestane.

Jistým signálem může být i návrat trenéra brankářů Martina Ticháčka, jehož si Vrba vzal s sebou do ruské Machačkaly.

„Vrba si ještě nechává zadní vrátka pro případné lukrativní zahraniční angažmá, nejspíš v Rusku. Plzeň mu s definitivním rozhodnutím počká, ale jinak je tu pro Vrbu vše připraveno," vysvětluje Petr Urbanec, fotbalový bookmaker Tipsportu, zcela v duchu informací blízkých vedení klubu.

Reklama

Související témata: