Hlavní obsah

Doma táta, v klubu trenér. Hašek dorazil do Ďolíčku za klukem

Praha

Když během loňského podzimu na Letné natáčeli klip pro ligovou kampaň Víkend otců, jistě netušili, že se na jaře zase sejdou v jedné kabině. Již potřetí. Poprvé v Pardubicích, podruhé ve Vlašimi. A nyní bude táta Martin Hašek syna Martina do třetice trénovat i v Bohemians. Kluk dorazil do Ďolíčku mnohem dřív, otec převzal Klokany až ve středu po Miroslavu Koubkovi.

Den otců, Haškové

 
Článek
Fotogalerie

Jako král z pohádky má tři syny. Martina, Filipa a Mojmíra. Sedmačtyřicetiletý internacionál Martin Hašek nemusí mít strach, že by neměl v rodině komu předat žezlo.

„Jako tatínek fotbalista jsem všechny kluky vedl k fotbalu. U prvních dvou to nebyl žádný problém, měli sport v genech. U třetího už je vztah k němu vlažnější," líčí otec.

Syn Martin hostuje od začátku sezóny ze Sparty v Bohemians Praha 1905, kde sbírá úvodní prvoligové starty. „Také ve Vlašimi byl první, takže to vypadá, jako když mi angažmá domlouvá on. Není to ale pravda, jen shoda náhod," usmívá se táta.

Ligu mistrů si pouštěl místo krtečka

Martin byl tak trochu zázračné dítě. „Jen co se naučil chodit, už kopal. A když se ráno probudil, měl dvě nejoblíbenější kazety. Zápasy Tilburg - Sparta a Sparta - Spartak Moskva, protože v obou zápasech padlo hodně gólů... Jen si představte tříleté dítě, které si místo krtečka pouští zápasy Ligy mistrů," směje se i po letech Martin Hašek starší.

„Často dostávám od táty trenérské rady. A když je nálada, tak je i poslouchám... Ba ne, vážně, tak z 90 procent s nimi souhlasím," říká syn.

Těžká role synů trenérů

Jenže to platilo jen do středy, kdy byl táta jen poradcem. Teď je nově v Bohemce synovým nadřízeným. „Tuhle roli dobře znám. Musím ji rozdělovat, doma být tátou a v klubu trenérem," culí se. „Synové trenérů mají každopádně těžkou roli. V našem prostředí se na ně automaticky hledí, že je tatínkové protěžují. O to lepší výkony pak musejí podávat, aby svou pozici v mužstvu uhájili," dodává už vážně.

Bohemku každopádně kvůli synovi od začátku sezóny podrobně sledoval a fandil jí, což mohlo u vedení klubu sehrát roli ve chvíli, kdy se rozhodlo ukončit spolupráci s Koubkem.

Reklama

Související témata: