Hlavní obsah

Budeme mistři, burcoval Hašek Klokany. Starou tabulku hodil do koše a vypsal novou ligu

Radek MalinaSport.czPrávo

Skvělý debut na lavičce fotbalových Bohemians 1905 prožil trenér Martin Hašek. Ve středu nahradil odvolaného Miroslava Koubka, následně během dvou tréninků pracoval hlavně na psychice mužstva zdeptaného sérií deseti zápasů bez výhry. Když jej v sobotu hlasatel na stadiónu Bohemians 1905 předstaoval zaplněným tribunám, vítal nového trenéra vlažný potlesk. Po triumfu 1:0 nad Jihlavou si však mohl dosyta užít bouřlivého aplausu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Martin Hašek hecuje své svěřence.

Článek

V roli hlavního trenéra jste při debutu na lavičce Bohemians 1905 po sérii deseti zápasů bez výhry dovedl mužstvo k tříbodovému zisku. Jde o velkou úlevu?

Jsem zahlcený emocemi. Když jsem s mužstvem absolvoval ve čtvrtek první trénink, po tak dlouhé sérii bez vítězství, kterou navíc provázela špatná produktivita, bylo z hráčů cítit, že mají na zádech batoh s kamením. Tudíž jsme pracovali hlavně na tom, abychom klukům vyčistili hlavy a dostali do kabiny radost. Do zápasu s Jihlavu jsme potřebovali jít za každou cenu v dobrém rozpoložení.

Jak se do šatny mužstva, které deset zápasů v řadě nevyhrálo, dostává radost?

Když chcete zapálit oheň, musíte hořet... Já jsem od přírody veselý člověk a velice pozitivní. Takže jsem se choval normálně, snažil se být veselý a usmíval se, což mi obecně nedělá problém.

Můžete přiblížit motivační proslovy před duelem, v němž jste hráli s přímým konkurentem v boji o záchranu?

Nabádal jsem hráče, že nejdeme zachraňovat Bohemku a začínáme od nuly. Vzali jsme ligovou tabulku, zmuchlali ji a hodili do koše. Asistent Dalibor Slezák, udělal novou podle abecedy, která pro nás začala duelem s Jihlavou a čítá ještě dalších sedm zápasů. Po zápase jsem s radostí do kolonky bodů napsal fixou první tři body. V ideálním případě chceme z naší nové interní soutěže titul.

Měl jste z premiéry obavy? Prožíval jste prvních devadesát minut na lavičce Bohemians 1905 hodně intenzivně?

Mužstvo je velmi dobře připravené kondičně, je pokorné, pracovité. Skvěle zvládá organizaci hry. Bylo potřeba jen zapracovat na psychice. Hodně nám pomohl gól, který jsme do sítě dotlačili silou nadšení, víry a touhy. Pak se zápas vyvíjel tak, že jsme mohli přidat několikrát druhý gól, jímž bychom rozhodli. Hlavně na lavičce jsme do poslední chvíle měli lehkou obavu, že se může něco stát.

Děsil jste se tedy, když jste v druhém poločase zahazovali jednu šanci za druhou, že těsný náskok ztratíte?

Nemohu říct, že mě ta myšlenka nenapadla. Přesto jsem byl přesvědčený, že vyhrajeme o gól, byť jsme si to museli trošku vytrpět. Nevnímám jako problém, že jsme nepřidali druhou branku. Zisk tří bodů je skvělý. Kluci konec zápasu zvládli s velkým přehledem.

Jak složitě jste po pouhých dvou společných tréninkových jednotkách vybíral základní sestavu?

Šlo o hodně těžký úkol. Alternativ jsme měli hodně a řešili vše s ohledem na různé vývoje zápasu. Ještě nikdy v trenérské kariéře jsem jedenáctku nedával dohromady tak těžce. Nakonec jsme se shodli už v sobotu kolem poledne.

A Kabajev, který nakonec obstaral jedinou trefu, byl od začátku mezi vyvolenými?

Figuroval i ve variantách na lavičce. Když jsme se jej rozhodli nasadit a on byl od začátku nebezpečný, byl jsem šťastný. Rychlostí dělal Jihlavě problémy. Myslím, že následně i všichni střídající přinesli do hry novou energii a kvalitu.

Užil jste si hodně závěrečnou děkovačku nadšených tribun?

Když jsem viděl diváky, jak vyvolávají kluky a děkují za vítězství, tak jsem říkal asistentům, že to jsou momenty, kvůli nimž se vyplatí dělat fotbal. Jsem velmi rád za takový zážitek. Když jsem se chodil na tribunu dívat do Ďolíčku na syna, vždy jsem vnímal energii, kterou stadión a fanoušci Bohemky svým hráčům dávají. Jsem přesvědčený, že nikde jinde v Česku není příliv pozitivní energie od diváků tak velký jako právě tady na Bohemce! Zde radost z úspěchů neprožíváme sami, můžeme se o ni dělit.

Reklama

Související témata: