Hlavní obsah

Ještě rok, a ve fotbalové lize bude všechno jinak. V nadstavbě se bude bojovat o titul, v baráži o záchranu

Praha

Ještě rok a pak fotbal zažije revoluci. „Spíš evoluci,“ brání se šéf Ligové fotbalové asociace Dušan Svoboda, že by rozmetal všechno, co v nejvyšších sférách českého fotbalu platilo po desetiletí. „Jde o vítězství lidí, kteří chtějí pomoci atraktivitě ligového fotbalu,“ kvitoval, že zástupci klubů I. a II. ligy dnes poměrem hlasů 30:2 schválili změnu hracího formátu nejvyšší domácí soutěže, k němuž dojde od sezóny 2018/2019.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Kdyby se už letos bojovalo v nadstavbě o titul, měla by možná i Sparta ještě šanci.

Článek

Po odehrání třiceti ligových kol se tabulka rozdělí na tři skupiny - v první šestičlenné se bude hrát jednokolově o titul a účast v pohárové Evropě, ve druhé se čtyři týmy střetnou pohárovým způsobem o možnost ucházet se o Evropskou ligu, ve třetí půjde samozřejmě o záchranu.

Ruku proti zvedlo Znojmo a Opava

Šest mužstev se utká jednokolově, přičemž body ze základní části jim samo sebou zůstanou. Poslední celek z nadstavby sestoupí přímo do druhé ligy, týmy na 14. a 15. místě pak čeká baráž se soupeři, kteří se ve II. lize umístí na druhé a třetí příčce.

„O baráži se hodně debatovalo, protože jde o nový prvek vyžadující od druholigových celků jistou porci sebevědomí. I proto obavy, že se jejím zavedením sníží šance na postup do nejvyšší soutěže, i proto zástupci Znojma a Opavy hlasovali jako jediní proti novému hernímu systému," přiznával Svoboda, že právě baráž o udržení byla nejožehavějším bodem evoluce, s níž jako předseda LFA přišel.

Dnes po poledni si mohl libovat, protože ji jako její hlavní iniciátor prosadil. Jen dva kluby byly nakonec proti, i když zpočátku se k chystané reformě vyjadřovaly skepticky i mnohé další.

„Šlo jen o počáteční nepochopení," odmítl Svoboda, že může slavit vítězství, když zlomil odpor skeptiků. „Všichni si postupně uvědomili, že jim nový model nabízí spoustu benefitů, které mohou zužitkovat. Oni sami ostatně netajili, že česká liga potřebuje impuls. Odbourat utkání, v nichž o nic nejde, naopak přidat atraktivní zápasy."

Výhoda pro první trojici

Nový herní model, podle kterého by v roce 2018 měla liga startovat 14. nebo 21. července, toto volání naplňuje.

Po skončení základní části třeba v šestičlenné mistrovské skupině o titul, v níž se utká jednokolově každý s každým. Mužstva na prvních třech místech přitom sehrají na domácím hřišti tři zápasy, týmy na čtvrtém až šestém pouze dva. Body ze základní třicetikolové části přitom mužstvům pochopitelně zůstanou.

Podobným způsobem bude hrát třetí skupina, kde se bude bojovat o udržení, rozdíl je jen v tom, že na celky na čtrnáctém a patnáctém místě čeká ještě zmiňovaná baráž.

V prostřední čtyřčlenné skupině se bude hrát o možnost postoupit do kvalifikace Evropské ligy. Sedmý celek po základní části se utká doma a venku s desátým, osmý s devátým. Vítězové se střetnou následně spolu o právo vyzvat soupeře na čtvrté nebo páté příčce mistrovské skupiny. V tomto duelu pak půjde o účast v kvalifikaci Evropské ligy.

Každý dostane o dva milióny víc

Se změnou hracího formátu klubům zákonitě narostou výdaje, takže ještě před schválením nového modelu natáhly ruku a ptaly se, kolik dostanou.

„Každému ligovému klubu jsem garantoval o dva miliónu víc, než dostával dosud, druhé lize jsem slíbil balík peněz větší celkově o deset miliónů," potvrdil Svoboda, na němž teď bude, aby sehnal o 42 miliónů korun víc.

„Už teď vedu jednání s asociací i dalšími subjekty. Stejně tak přijdou na řadu i rokování s televizními společnostmi o ceně práv, které jim budeme prodávat."

Jedním si je Svoboda a celá generalita LFA jistá předem. „Systém, podle kterého se od roku 2018 začne liga hrát, je odhledem na naše fotbalové tradice, ekonomiku i klimatické podmínky tím nejlepším možným. Nevnímáme ho ale jako dogma, do které by se nemohlo po dvou třech letech zkušenosti zasáhnout," připomněl Svoboda.

Jako dogma nevnímá ani absenci videorozhodčích, takže avizuje, že s novým herním modelem by měli do českého fotbalu oficiálně vstoupit. "To bude ta pravá revoluce,"  zahlásil.

Reklama