Hlavní obsah

Sparta pokořila mistra, Slavia zůstává první! Příbram pozvedla naděje na záchranu

Praha
Aktualizováno

Dvěma nedělními zápasy skončilo 25. kolo fotbalové ePojisteni.cz ligy. Třetí Sparta vyhrála šlágr nad druhou Plzní 2:0. Výsledek určitě přivítali i slávisté, kteří potřebovali zaváhání Západočechů, aby před úřadujícími mistry zůstali v čele tabulky. Zachraňující se Příbram získala body v Jablonci za výhru 4:2 a opustila poslední místo.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Sparťan Josef Šural s dcerou po utkání s Plzní.

Článek
Fotogalerie

Plzeňští si výrazně zkomplikovali boj o titul. Prohráli teprve podruhé z posledních 21 zápasů nejvyšší soutěže a přepustili po tomto kole vedoucí příčku Slavii, na kterou ztrácí dva body.

Letenští zvítězili nad Plzní poprvé po třech letech a po pěti předešlých prohrách. Skóre otevřel ve 32. minutě Josef Šural a hned za pět minut přidal pojistku Rus Vjačeslav Karavajev. Sparta tak napravila minulou porážku v Jihlavě a na třetím místě tabulky má čtyřbodový náskok na čtvrtou Mladou Boleslav. Na druhou Plzeň ztrácí Pražané propastných deset bodů.

Sparťané nasadili do základní sestavy dvě překvapivá jména. Soutěžní premiéru v letenském dresu si na levém kraji zálohy odbyl Rumun Vatajelu a místo zraněného gólmana Koubka nastoupil Bičík, který naposledy chytal soutěžní zápas v srpnu na půdě Steauy Bukurešť. Plzni nakonec nechyběl kapitán Hubník, jenž nedohrál předchozí zápas kvůli naraženým žebrům.

V polovině druhé půle nasadil hostující kouč Bečka i Pilaře, který po vleklém zranění nastoupil poprvé od předloňského června. Ani on už ale porážku Viktorie neodvrátil a Západočeši tak podlehli po duelu na Slavii i na půdě dalšího z pražských "S".

V Jablonci se Příbram před rokem v zápase posledního kola zachránila v soutěži. Dnes byla výchozí situace podobná. Zatímco Severočechům pohárové příčky unikají, Středočeši hrají o všechno. Záchranu už po dnešku nemají tak daleko. Bodově se dotáhli na čtrnáctý Hradec Králové. Připsali si zároveň venkovní ligovou výhru poprvé od loňského března. Ve dvou kolech po sobě zvítězili poprvé od srpna 2015.

25. kolo fotbalové první ligy
Pátek
Dukla - Jihlava 4:1
Slovácko - Slavia 0:2
Sobota
Teplice - Karviná 1:0
Brno - Mladá Boleslav 2:3
Hradec Králové - Liberec 0:1
Bohemians - Zlín 0:2
Neděle
Jablonec - Příbram 2:4
Branky: 56. Rezek vlastní, 62. Pospíšil z pen. - 50. a 70. Rezek, 30. Pilík, 52. Suchan
Sparta - Plzeň 2:0
Branky: 32. Šural, 37. Karavajev

Reklama