Hlavní obsah

Policejní razie pokračuje! Zadrženi byli kromě Pelty i šéf České unie sportu a pražský zastupitel

neu, rjm, pnSport.czPrávo
Aktualizováno

Policie ve středu ráno rozjela rozsáhlou akci související s dotacemi do českého sportu. Vyšetřovatelé od rána prohledávají sídlo Fotbalové asociace ČR na Strahově a zadrželi i šéfa asociace Miroslava Peltu. Policie je rovněž v budově Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, které dotace rozděluje, a také v jabloneckém fotbalovém klubu, jenž je spojený s Peltovým jménem. Bližší informace zjišťujeme.

Policie v sídle fotbalové asociace Video: Pavel Jaňurek, Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

Rozhovor s mluvčím FAČR

"Bylo zahájeno trestní stíhání třech fyzických a jedné právnické osoby jako obviněných ze spáchání trestných činů zneužití pravomoci úřední osoby, zjednání výhody při zadání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě a porušení povinnosti při správě cizího majetku, spáchaných v souvislosti s dotačními programy Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy v oblasti státní podpory sportu," uvedla k rozsáhlé operaci pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová v tiskové zprávě.

Informaci o zadržení Pelty potvrdil reportérovi Sport.cz přímo na Strahově mluvčí FAČR Michal Jurman. "V budově asociace je s ním jeho advokát Bronislav Šerák, který by měl po poledni vystoupit s vyjádřením ke vzniklé situaci," uvedl mluvčí. Výslech šéfa FAČR se ovšem protahuje. Šerák po 14. hodině vyšel na moment z budovy do svého auta a bez bližších podrobností oznámil reportérům, že se vše "potáhne do noci".

Podle serveru Aktuálně, který zprávu o razii přinesl jako první, byla z MŠMT odvezena k výslechu náměstkyně ministryně školství Simona Kratochvílová, která má na starosti právě sport.

Vyšetřování se má údajně týkat zejména rekonstrukce stadiónu Přátelství na Strahově.

Policie zadržela i bývalého ministra Březinu

Policie zasahuje od rána i v jabloneckém klubu, který je s Peltou úzce spjatý - šéf FAČR klub dříve vlastnil. "Od rána jsou v sídle klubu policisté. Chvíli tam byla jedna jednotka, pak přijeli další policisté. Ale nikdo pořádně nemá informace, o co se vlastně jedná," řekl pro Sport.cz Štěpán Hanuš, tiskový mluvčí fotbalového klubu. Zdůraznil, že není na místě a informace má zprostředkované a sbírá je i na internetu.

"Nevíme, zda to nějak všechno souvisí s panem Peltou, nebo dotacemi. Vím, že u nás v klubu je hlídaná jedna místnost, tam nikdo nesmí. Nikdo z nás neví, jaký bude mít tahle záležitost vývoj. Samozřejmě sledujeme všechno na internetu," dodal.

Policie měla údajně vtrhnout i do sídla České unie sportu, tuto informaci ale mluvčí ČUS Vladimír Zemánek vyvrátil. "Nikdo tady nebyl, nic se neděje," řekl Zemánek pro Sport.cz.

Podle Seznam.cz byl ale zadržen její šéf Miroslav Jansta. "Nemáme o tom žádné informace, nejsme v kontaktu. Pokud k zadržení došlo, musí to potvrdit státní zastupitelství," poznamenal Zemánek s tím, že až bude mít dostatek informací, vydá ČUS k celé situaci prohlášení.

FAČR a ČUS vzájemně obchodovaly při směně majetku na Strahově, rekonstrukci stadiónu Přátelství pak dotovalo ministerstvo školství a také pražský magistrát. Tam byli ve středu zadrženi zastupitel a bývalý ministr Karel Březina a ředitelka odboru sportu Soňu Fáberovou. Březina se jako poradce ministryně školství Kateřiny Valachové pro regiony a sport na rekonstrukci podílel, zároveň je místopředsedou Středočeského fotbalového svazu.

Reklama