Hlavní obsah

Vaněk pro kluky z Plzně uháněl dealera. Když je volno, všichni hulí, zaznělo v odposlechu

Aktualizováno

Pražský městský soud pokračoval v projednávání drogové kauzy, v níž jako svědci figurují také dva fotbaloví reprezentanti Ondřej Vaněk a Jan Kopic. Vaněk působící v ruské Ufě k soudu ve čtvrtek nedorazil, v Plzni působící Kopic vypovídal. Vaněk si podle obžaloby od Vítězslava Meišnera drogy kupoval, Kopic obžalovanému půjčil půl miliónu korun.

Foto: FC Viktoria Plzeň

Fotbalisté Viktorie Plzeň (zleva) Jan Kopic, Ondřej Vaněk a David Limberský v golfovém vozítku během soustředění.

Článek

Fotbaloví reprezentanti a drogy!? Plzeňský Jan Kopic při svědecké výpovědi ujistil, že s nimi nemá žádnou vlastní zkušenost.

Pokud jde o Ondřeje Vaňka, bývalého hráče Viktorie, který později přestoupil do Ruska, to je jiná.

„Potřebuji to pro kluky do Plzně. Je po zápase, a když je volno, tak všichni hulí," říká hráč v policejním odposlechu svému kamarádovi Vítězslavu Meišnerovi.

Vyšetřování odhalilo, že rukama bývalého hráče pokeru Meišnera prošlo nejméně 8000 tablet extáze. Kromě toho měl u sebe jen při zatčení téměř půl kilogramu kokainu. Druhý obžalovaný Patrik Barančík podle policie obchodoval s šesti tisíci pilulkami extáze.

Noční člověk se zájmy o party a holky

Vaněk v přípravném řízení loni v prosinci uvedl, že sám nikdy žádné drogy neužíval. A že ani neví, že by drogy bral jeho kamarád Meišner.

„Byl jsem s ním v kontaktu, potkávali jsme se na mejdanech. Jsem noční člověk. Bavili jsme se o party a holkách, to jsme měli společné," vypověděl Vaněk.

Obžalovaný říká něco jiného. „Nepopírám, že já jsem drogy bral. A Vaněk po mně žádal drogy na party. Nic jsem ale u sebe neměl, tak jsem se vymlouval na třetí osobu," řekl Meišner při čtvrteční výpovědi.

V odposlechu mluví o kokešovi

Jeden z odposlechů je ještě konkrétnější. Vaněk sháněl u Meišnera před utkáním Plzně s Mladou Boleslaví bílý prášek.

„Jdu na diskotéku a zkusím prášek. Prý je to dobré najednou s kokešem (kokainem - pozn. red.)," říká Vaněk.

„Buď opatrný a dej si jenom půlku. A nemíchej to. Když na to dáš bílej, tak tě to naopak zbrzdí nájezd. Nech si tak dvě hodiny pauzu. Pak mi dej vědět, jaké to bylo," směje se Meišner.

Vydejte mezinárodní zatykač, navrhl obhájce

Vaněk k soudu nedorazil s omluvou, že je pracovně vázán v ruském klubu FK Ufa a že se v dohledné době nechystá do České republiky. Požádal o přečtení své dřívější výpovědi na policii, čemuž soudkyně vyhověla.

„Protestuji, pan Vaněk se dál často účastní různých pikniků na území Brna," poznamenal Meišnerův obhájce Luděk Růžička. „Soud by měl ukázat, že fotbaloví reprezentanti a jiní špičkoví sportovci nemají výhodnější postavení než druzí svědci a obžalovaní. Nebylo by od věci, aby na pana Vaňka byl vydán mezinárodní zatykač, protože z výpovědí vyplývá, že drogy sám distribuoval," poukazuje obhájce.

Na baru prý roztrhal 30 tisíc

Soudkyně Monika Křikavová označila jeho přání za naprostý nesmysl, protože na svědka vydat mezinárodní zatykač nelze.

Obhájce si nicméně vede svou. „Rychlé tempo projednávání je podezřelé. V Praze je spousta takových party, na které chodí nejen sportovci, ale také herci, děti herců či politiků. A jsou dva druhy lidí. Jedni, jež lze trestat, a pak nedotknutelní," tvrdí Růžička.

Trvá na svém, že v Rusku zaneprázdněný Vaněk létá domů do Brna, kdykoliv se mu zachce.

„Mám v Brně kancelář, tak o tom něco vím. Zrovna nedávno zdevastoval na baru bankovky v hodnotě 30 tisíc korun. Trhal je na cáry a smál se, že na to má. Jsou na to svědci," ujišťuje Růžička.

Kopic jako bankéř-amatér

Jan Kopic se tak trochu dostává jen do vedlejší role. U soudu vypověděl, že obžalovanému půjčil půl miliónu korun jen několik týdnů poté, co se s ním seznámil, a to na žádost právě Vaňka. O tom, že by Meišner prodával drogy, prý nevěděl.

„Půjčku jsem nejdřív odmítl. Pak mi volali znovu, že to bude na papír, že něco vydělám. Uzavřeli jsme smlouvu, Meišnerovi jsem pak půjčil 500 000 korun na dvacetiprocentní úrok s tím, že peníze vrátí za měsíc," vylíčil Kopic. „Na účet mi poslal 100 000, ale pak byl zadržen," dodává.

Na co Meišner peníze potřeboval, Kopic neví. Sám prý drogy nikdy neužíval a s Vaňkem si o nich dělali akorát tak legraci.

Jeden ze svědků nicméně vypověděl, že také Vaněk s Kopicem občas pařili se skupinou přibližně deseti kumpánů na mejdanech, kde si každý volně bral drogy a byla k mání také Kamagra (nejčastěji používaná náhrada Viagry). Společnost se pak často přesunula do darling klubů a jednou došlo i na swingers party.

Reklama

Související témata: