Hlavní obsah

Kam přišel, slavil titul, hlídal Messiho i další esa. Pád Bystroně přišel s dopingem

Praha

Flegmatik, pohodář. Byly dny, kdy v kabině nepromluvil ani jedno slovo. Na hřišti však „řádil". Získal titul s Baníkem, poté s Levski Sofia, mistrem se stal i na své třetí štaci, v Plzni. V dresu Viktorie si zahrál proti Messimu a spol. v Lize mistrů, slavnému AC Milán dal dokonce gól. Jenže v prosinci 2011 se rozletěla do světa zpráva: stoper David Bystroň měl po duelu Ligy mistrů s Borisovem pozitivní test na doping.

Foto: Jan Handrejch, Právo

David Bystroň na tréninku fotbalistů Plzně

Článek

Údajně se v jeho těle našly stopy metamfetaminu. Tím odstartoval pád obránce, který skončil pátečním dobrovolným odchodem ze světa... „Těžko hledám slova. Po Františku Rajtoralovi jsme přišli o dalšího vynikajícího fotbalistu a kamaráda, který s námi ve Viktorce zažil velké úspěchy. Chtěl bych alespoň touto cestou vyjádřit celé rodině i všem blízkým upřímnou soustrast v této těžké chvíli," citoval klubový web generálního manažera plzeňského klubu Adolfa Šádka. Po dubnovém úmrtí obránce Františka Rajtorala si v pátek vzal život další zadák, který s Plzní slavil historický titul v sezóně 2010/11.

Ač se dušoval, že nic zakázaného nevzal, musel Bystroň akceptovat dvouletý trest. Uzavřel se do sebe, s okolím nekomunikoval. Psychika dostala první velký zásah. Nakonec zatnul zuby, dal se do kupy. Tajně trénoval s mládeží v Ostravě, zahájil trenérské studium. V závěru podzimu 2013 se hlásil v Plzni, se staronovými spoluhráči začal trénovat. Trest mu vypršel až v lednu 2014, od UEFA však dostal požehnání.

Všechno zase vypadalo růžově, Plzeň pro něj chystala návrh nové smlouvy. Těsně před podpisem si však Bystroň přetrhl křížový vaz v koleni. I z této šlamastyky se vyhrabal, následně v létě se domluvil s Olomoucí. Pomohl jí zpátky do první ligy, dva měsíce na to mu však praskl operovaný vaz. Jenže fotbalový bůh ho zkoušel dál, při druhém zákroku jej postihla trombóza. Během čtyř let na jednoho až příliš.

„Mám silnou vůli, žene mě touha zahrát si ještě fotbal. Jestli to bude liga, neřeším, prioritou pro mě nyní je, abych se dal do kupy," řekl Bystroň Právu loni v lednu. „Snad už bude všechno v pořádku. Není nic příjemného, chodit měsíce na stadión a sledovat, jak kluci hrají. Na druhou stranu, když jsem zvládnul dva roky bez fotbalu kvůli dopingu, tohle už mě tolik nerozhodí," dodal Bystroň, který byl pověstný také tím, že nikdy nevlastnil řidičák. Zatímco plzeňští spoluhráči si po úspěších pořizovali drahá auta, Bystroň chodil na trénink pěšky. Nebo ho vozila manželka. „Je mojí taxikářkou," žertoval stoper.

Do velkého fotbalu se však už nikdy nevrátil. Poslední měsíce působil v nižší soutěži ve Švýcarsku. V pátek večer odtud přišla tragická zpráva: David Bystroň ve svém domě spáchal sebevraždu. Bylo mu 34 let...

Reklama