Hlavní obsah

Sparta pod taktovkou Itala? Velký risk, který nevidím růžově, míní Uhrin

Praha

Sám strávil v zahraničí 11 let, k avizovanému angažmá italského kouče na lavičce fotbalové Sparty je ovšem velmi skeptický. Letenský tým od příští sezóny povede Andrea Stramaccioni, s nímž by mělo dorazit až sedm italských spolupracovníků. „Přál bych Spartě, ať jí to vyjde. Ale je to velký risk, který nevidím vůbec růžově,“ přemítá Dušan Uhrin starší, bývalý trenér Sparty, české reprezentace i řady zahraničních klubů.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Aktéři letenského Zápasu století s Barcelonou - dole zleva: Michal Horňák, Pavel Černý, Petr Kouba, nahoře zleva: Horst Siegl, Martin Frýdek, Lumír Mistr, Jozef Chovanec a Dušan Uhrin s maketami stadiónu.

Článek

Alespoň na malou chvíli se zase na chvíli vrátil na Letnou. Sparta si v sobotu během utkání s Hradcem Králové připomněla sto let na svém stadiónu a vyhlásila výsledky ankety o Zápas století. Stala se jím výhra 1:0 nad Barcelonou z roku 1992, pod níž je trenérský podepsán právě Dušan Uhrin. Spolu s podstatnou části tehdejší základní sestavy byl zkušený kouč dekorován na červeném koberci na hlavní tribuně.

„Krásný zážitek. Mužstvo tenkrát mělo energii i dobrou atmosféru. Proto jsme porazili nejen Barcelonu, ale i Marseille, Glasgow Rangers a ve skupině předstihli Benfiku, tenkrát všechno evropské top kluby. Mám z toho dodnes dobrý pocit," líčí Uhrin.

Spartě dal přednost před Bari
Nový realizační tým fotbalové Sparty bude nejspíš početný. Andrea Stramaccioni si přivede šest až sedm svých lidí, mimo jiné bývalého známého útočníka Roberta Muzziho, který mu dělal asistenta již v Panathinaikosu. Na Letnou by se v roli asistenta mohl vrátit také český internacionál Tomáš Ujfaluši, bývalý hráč Sparty. Stramaccioni dal Spartě podle zpráv z Itálie přednost před nabídkou druholigového Bari. Paradoxně týmu, který má jednu sadu dresů červeno-bíle sešívanou jako Slavia, největší rival Sparty. „Zvěsti o Bari jsou pravdivé. Červeno-bílí Andreu kontaktovali. Rozhodli jsme se však pro Spartu. Jde o klub hrající Evropskou ligu, který aspiruje i na účast v Lize mistrů,“ cituje Muzziho italský server tuttobari.com.  (zp)

Hodně překvapivý tah

Sparta teď ovšem řeší především budoucnost. A sáhla k nečekanému kroku. Dohodla se na dvouleté smlouvě s italským trenérem Andreou Stramaccionim.

„Jsem hodně překvapený. Očekávání budou velká a Sparta je specifický klub, o to těžší roli bude italský trenér mít. Ze strany klubu jde určitě o velké riziko, které nevidím vůbec růžově," obává se Uhrin.

Letenská kabina nejspíš přejde na angličtinu, nicméně je třeba počítat s jistou jazykovou bariérou. „Jak jsem četl, přivede si celý štáb. A nikdo z nich česky mluvit nebude, o to bude situace horší," poukazuje kouč, který má se zahraničními angažmá velké zkušenosti.

„Působil jsem venku jedenáct let a většinou mluvil anglicky. Ale třeba v Kuvajtu jsem měl i svého překladatele, v arabských zemích je zcela běžný. Česká povaha je ovšem jiná. Bude to mít těžké," srovnává Uhrin.

Triumf dobyl jen s juniorkou

Italské dobrodružství bude stát Spartu spoustu peněz. Nový kouč má dostat plat 3,4 miliónu korun měsíčně. Stramaccioniho nepředcházejí ani žádné velké výsledky. Jeho největším úspěchem je triumf s juniorkou Interu Milán na prestižním turnaji hráčů do 19 let NextGen Series v sezóně 2011/12. Angažmá u dospělých v Interu, Udinese a Panathinaikosu Atény úspěchy nepřinesla.

„Další úskalí. Sparta má specifické fanoušky a co čtu v diskusích, moc pozitivně se na angažování italského trenéra netváří. Určitě by mu pro začátek pomohlo, kdyby se nějakými úspěchy mohl prezentovat," přikyvuje bývalý kouč české reprezentace.

Těžká bitva s Plzní a Slavií

Stramaccioni má Spartu vrátit do Ligy mistrů, kde si naposledy zahrála na podzim 2005. A šampión příštího ročníku české ligy by měl mít přímý postup do milionářské soutěže jistý.

„Jenže titul budou chtít i Plzeň s Pavlem Vrbou na lavičce a výrazně posilněná Slavia. Konkurence bude veliká, jakékoliv zaváhání hned na začátku může být citelné. A italský trenér se bude muset nejdřív zorientovat nejen ve Spartě, ale vůbec v českém fotbale. O to všechno bude jeho úkol těžší," myslí si Dušan Uhrin starší.

Reklama

Související témata: