Hlavní obsah

Kolaps v Jablonci mi vrtá hlavou dosud, věděl Bečka, kde Plzeň ztratila mistrovský titul

Plzeň

Úkol nesplnil a k třetímu mistrovskému titulu v řadě Plzeň nepřivedl. Přestože trenér Zdeněk Bečka přebíral mužstvo Západočechů na první pozici osm kol před koncem, kdy vedení odvolalo Romana Pivarníka, musí se Viktoria smířit s druhou příčkou. Sobotní triumf nad Jihlavou totiž při souběžném vítězství Slavie nad Brnem znamenal jen vítězné loučení se sezónou, na jejímž konci si všichni na západe Čech vysnili pátou mistrovskou korunovaci. Ale mají smůlu...

Trenér plzeňských fotbalistů Zdeněk BečkaVideo: Sport.cz

 
Článek

Trenér plzeňských fotbalistů Zdeněk Bečka o Pavlu Vrbovi

Cítíte bezprostředně po skončení ligové sezóny zklamání, byť jste v posledním duelu porazili Jihlavu?

Ano, protože jsme chtěli skončit první. Cílem bylo vybojovat titul a místo v kvalifikaci Ligy mistrů. Ale postupem času snad každému dojde, že jsme udělali velký úspěch.

Do zápasu s Jihlavu jste skvěle vstoupili, ale následně šel výkon dolů. Projevil se fakt, že Slavia v souběžně hraném duelu s Brnem vedla?

O poločase jsem stav utkání na Strahově neznal, v šatně jsme to neřešili. Já se dozvěděl průběžný výsledek Slavie až během druhého poločasu. Nemyslím, že se do našeho výkonu promítlo skóre ze Strahova. Myslím, že hru hodně ovlivnilo počasí. Ve velkém vedru síly ubývaly rychle. Měli jsme z mnoha šancí dát druhý gól, který byl přinesl lauf.

Nezaznamenal jste ani reakci fanoušků, kteří začali ještě v průběhu prvního poločasu skandovat Zbrojovka do toho, čímž na dálku podporovali soupeře Slavie?

Ne. Byl jsem vtažený do zápasu a fanoušky jsem nevnímal.

Může s odstupem času pojmenovat okamžik, jenž vás připravil o titul?

Ztratili jsme třiadvacet bodů, takže každé z těchto zakolísání... Pokud budu hodnotit svoje vystoupení, tak pochopitelně nejvíce mrzí dvacet minut v Jablonci, kdy jsme přišli o dvoubrankový náskok. Dosud mi to vrtá hlavou. Byl to zkrat, který nás stál titul. Podle mého šlo o okamžik, kdy se Slavia nadechla a my jsme už nedokázali odpovědět.

Mužstvo jste po odvolaném Romanu Pivarníkovi přebíral na první pozici, v konečném účtování jste druzí. Vnímáte situaci tak, že jste selhal a úkol nesplnil?

To je otázka spíše pro vedení. Do posledního utkání jsme bojovali o titul a budeme hrát předkolo Ligy mistrů, takže podle mého soudu nebyla sezóna neúspěšná.

Můžete prozradit, jak se trenérovi vede mužstvo v okamžiku, kdy s předstihem ví, že po třiceti kolech se přesune do role asistenta?

Nemyslel jsem na to. Situaci jsem znal, ale nebylo to pro mě zásadní. Šance, kterou jsem od vedení dostal, představovala obrovskou zkušenost, za níž jsem moc vděčný.

Od začátku nové sezóny bude hlavním trenérem Plzně a vaším novým nadřízeným Pavel Vrba. Jak se těšíte na vzájemnou spolupráci?

Měli jsme už dvě schůzky. Ale vůbec jsme neřešili změny v kádru, žádné odchody ani příchody. Teprve nyní vše budeme konzultovat.

Řešili jste i herní stránku s ohledem na fakt, že v průběhu jara výkony týmu zůstaly za očekáváním?

Vše si teprve s vedením vyhodnotíme, své si k tomu určitě řekne i Pavel Vrba.

Co bylo nejsložitější během doby, kdy jste Plzeň vedl z pozice hlavního trenéra?

Vyrovnat se s tím, když jsme začali ztrácet na Slavii dva body a neměli jsme boj o titul ve svých rukou. S ohledem na různé nefotbalové události nebyla situace v jednom okamžiku vůbec snadné. Ale vymanili jsme se z toho a do poslední chvíle hráli o titul.

Narážíte na tragická úmrtí Františka Rajtorala a Davida Bystroně? Jak moc smrt bývalých opor Plzně ovlivnila výkony vašeho týmu?

Hráči měli k oběma klukům hodně blízko. Jejich smrt nás zasáhla každého jinak. Někdo se s tím vypořádával hůře, někomu to trvalo delší dobu. Ale nakonec nám nezbylo než se s tím vyrovnat.

Reklama

Související témata: