Hlavní obsah

Co Spartě chybělo k titulu? Všechno, hodnotil výkony kapitán Lafata. Třetí místo bylo maximem

Praha
Aktualizováno

Před sezónou trenér Zdeněk Ščasný pětatřicetiletému Davidu Lafatovi řekl, že s ním ve Spartě počítá už jen na některé ligové zápasy. Další kouč Petr Rada ho pak stáhl z hrotu do středové řady. Zbrzdilo ho i zranění. Přesto vyhlášený snajpr nastřílel patnáct gólů a pošesté získal trofej pro krále ligových střelců, byť se o ni tentokrát dělil se slávistou Milanem Škodou.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Nejlepší střelci fotbalové sezóny David Lafata (vlevo) a Milan Škoda během slavnostního Galavečera.

Článek

Nemrzí vás, že se o titul krále střelců dělíte?

Vůbec ne! S Milanem o ni bojujeme v posledních třech letech, teď jsme se srovnali.

Chtěl byste mít nějakou jeho střeleckou vlastnost či schopnost?

Milan je urostlý, má obrovskou sílu. Poznal jsem to ve vzájemných zápasech, kdy jsem ho měl při standardkách na starosti. Těžko se odděluje od míče. Když se rozběhne, už ho nikdo nezastaví. A přes svoji vysokou postavu je rychlý a s balónem to umí. Navíc má Slavia Murise Mešanoviče. To je dohromady obrovská ofenzívní síla.

Rok, co rok opakujete, že byste trofej kanonýra vyměnil za týmovou. Není to tentokrát alespoň malá náplast na nepovedenou sezónu?

Opravdu hodně malá. Kdybych tu trofej získal poprvé, asi bych byl nadšený. Já si ji opravdu vážím, ale raději bych měl pět titulů a jednu trofej pro kanonýra.

Vám se ale jednou tahle „výměna" povedla...

(smích) Máte pravdu, v sezóně 2013/14, kdy jsme získali titul a králem střelců byl Pepa Hušbauer. Pak už to nedopadlo.

Co Spartě letos nejvíc chybělo k titulu?

Všechno... Hlavně nás brzdila zranění, málo kdy jsme byli kompletní. Nevypořádali jsme se ani s odchody, především Ládi Krejčího a Bořka Dočkala. Novým hráčům trvalo déle, než se sžili se Spartou. Určitě tomu nepomohly ani čtyři výměny trenérů. Zkrátka tahle sezóna byla totálně zpackaná. Těžko se mi to říká, ale pro Spartu bylo v téhle sezóně třetí místo maximem.

Obrovskou marodku řeší Sparta už druhý rok. Dělá se vůbec něco proto, aby nebyla tak velká?

Určitě dělá. Zranění k fotbalu patří, ale tohle už není normální. Celý tým kolem doktora Sinkuleho dělá opravdu, co může. Zapojil se do toho i profesor Kolář. Kdyby někdo věděl, v čem je problém, tak ho majitel Sparty pan Křetínský zaplatí zlatem... Jen všichni doufáme, že se v létě dají marodi do pořádku a situace už se nebude opakovat.

Co by podle vás Sparta potřebovala nejvíc do nové sezóny?

Zkvalitnit kádr.

A nový trenér?

V trenérech problém není. Toho nového nám ještě nepředstavili. Zatím byl rozpuštěn realizační tým. Poprvé se uvidíme všichni 21. června, a pak se uvidí, co bude dál. To se týká i mne, i když mám smlouvu i na příští sezónu.

Kam si pojedete odpočinout?

Zůstáváme doma, děti chodí do školy. Plánujeme, že na pár dní si vyjedeme na kolech do Rakouska.

Reklama

Související témata: