Hlavní obsah

Křetínský se s Berbrem nedohodl. Naše pozice při řešení krize bude pasivnější, říká majitel Sparty

Před páteční valnou hromadou to vře, vyjednávání jsou v plném proudu. Znesvářené strany nenalézají shodu. Roman Berbr odmítl výzvu profesionálních klubů, aby na vrcholném jednání Fotbalové asociace ČR nekandidoval na místopředsedu. Nebyla tak splněna jedna z podmínek, za kterých byly profesionální kluby sdružené v Ligové fotbalové asociaci (LFA) připraveny pomoci FAČR v současné krizi i finančně. Výsledky pátečních voleb bude LFA respektovat, nesmí však být ohrožena nezávislost komisí v čele s komisí rozhodčích. Ale možná ani žádný výsledek nebude, mluví se o zablokování volby a nové hromadě v prosinci.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Majitel fotbalové Sparty Daniel Křetínský

Článek

"Výkonnostnímu fotbalu jsme předložili nabídku, že jsme schopni pomáhat při řešení krize včetně financování. Základem bylo najít složení nového vedení a způsob práce FAČR. Nabídka zahrnovala konkrétní jména, kdo by měl být ve výkonném výboru. Ale ukázalo se, že nejsme schopni se s výkonnostním fotbalem dohodnout," řekl novinářům majitel Sparty Daniel Křetínský po dnešním jednání s ostatními majiteli.

Připustil, že jednou z podmínek bylo, že ve vedení nebude figurovat dosavadní místopředseda Berbr. "Já s ním osobně komunikoval s tím, že by v současné situaci bylo jednodušší, kdyby ve vedení nebyl. Podle nás by bylo lepší zvolit nové vedení, které není zatíženo stávajícím problémem a spornou pověstí," sdělil Křetínský.

S Berbrem se však nedohodl. "Naše pozice při řešení krize bude pasivnější. Budeme respektovat výsledek volby, budeme standardně spolupracovat, ale absence dohody nám neumožňuje se aktivněji zapojovat a FAČR si musí pomoci sám," sdělil Křetínský.

Kluby se dohodly, že budou výsledek páteční volby respektovat, ovšem za předpokladu, že nové vedení nebude zasahovat do nezávislosti odborných komisí. "Kluby LFA apelují na FAČR, aby se zdržel jakýchkoli kroků, které by mohly být vnímány jako zásahy do nezávislosti činnosti komisí, které mají dopad na chod profesionálních soutěží. Zejména komise rozhodčích, která je pro vnímání fotbalu odbornou i laickou veřejností v celé jeho šíři klíčová," stojí v prohlášení LFA.

Kluby budou v důsledku toho požadovat po kandidátech na předsedu garanci, že pokud budou z nového vedení připravovány proti jejich vůli zásahy do chodu komisí, tak že na funkci rezignují.

"Profesionální fotbal bude žádat tuto garanci po dvou kandidátech, a to Martinovi Malíkovi a Petru Fouskovi. Po třetím (Libor Duba) ne, protože se nenašel ani jeden klub, který ho podporuje," řekl předseda Slavie Jaroslav Tvrdík. "V případě, že takovéto prohlášení od nich nedostaneme, tak pravděpodobně kluby LFA takové kandidáty v hlasování nepodpoří. Je to rozhodnutí, na kterém se většinově kluby shodly," uvedl.

Šéfa Slavie potěšilo Křetínského vyjádření, že Sparta nebude volit Berbra do funkce místopředsedy za Čechy. "Byly kluby, které jasně řekly, že nebudou volit Berbra. A to Sparta, Slavie nebo Bohemians. Ale nebylo to v rovině hlasování a ne všechny kluby vyjádřily svůj názor," pravil Tvrdík.

Favoritem na zvolení předsedou je podle něj Martin Malík, kterému nahrává volební systém a to, že je kandidátem současného místopředsedy Romana Berbra, ovládajícího českou komoru. Slavia však bude volit Petra Fouska, kterého považuje za vhodnějšího kandidáta.

"Systém volby, kdy volí obě komory nezávisle, ale ve třetím kole stačí už jen 35 procent v obou komorách, velmi nahrává Berbrovu kandidátovi panu Malíkovi. Chtěl bych věřit, že bude zvolen Petr Fousek, kterého považuju za čestného člověka, fotbalového profesionála a diplomata. Byl by to kandidát změny, ale mám obavu, že taková situace nenastane," řekl Tvrdík.

Rovněž připustil, že na stole byla varianta, že by se páteční volba zablokovala. Prodloužil se mandát současnému vedení, na což se připravuje změna stanov, a nové volby by se konaly v prosinci.

"O této variantě jsme hovořili. Vznikl by tak čas, který by se dal využít k zjištění toho, jaký problém pro FAČR vzniká v důsledku policejního obvinění. Kandidáti by také mohli lépe představit svou vizi. O tom se dnes hlasovalo. My jako Slavia jsme chtěli podpořit návrhy, že by bylo dobré valnou hromadu odložit a vytvořit pracovní skupiny, které by volbu připravily lépe. Ale zůstali jsme v menšině a musíme to respektovat," sdělil Tvrdík.

Reklama