Hlavní obsah

Z trenéra je poradce. Odpočinu si a zase se někde objevím, říká o své budoucnosti Petržela

Jiří TomaškovičSport.czPrávo

Uspěl, přesto skončil. Kouč Vlastimil Petržela splnil to, s čím do sezóny šel a vrátil Baník Ostrava zpátky mezi českou fotbalovou elitu. Trénovat ho v ní už ale nebude. Klub se chce podle oficiálního vyjádření vydat jiným směrem a pod jiným trenérským vedením. Petržela v Baníku ale zůstává. Bude z něj poradce majitele Václava Brabce. „Ta nabídka je férová a já se na ní těším," řekl 63letý kouč se zkušenostmi ze Sparty, Liberce či ruského Petrohradu.

Foto: Jiří Tomaškovič, Právo

Vlastimil Petržela dovedl jako trenér Baník Ostrava zpátky do první ligy.

Článek

Pane Petrželo, co znamená funkce poradce majitele?

Na to se zeptejte majitele.

Určitě ale víte, co se po vás chce, nebo bude chtít, ne?

Vím. Budu sledovat zápasy a vytipovávat nové hráče, kteří by pro Baník přicházeli v úvahu. Sledovat ale budu i jiná utkání a chci se jet například podívat do Polska na mistrovství Evropy jednadvacítek. Bude to trochu jiná práce a ono se toho určitě hodně naskládá.

Nejste zklamaný, že jste po postupu nedostal příležitost vést Baník i v první lize?

To nebudu to komentovat.

Asi byste rád zůstal.

Kdyby to bylo nutné, tak jo. Je neoddiskutovatelným faktem, že ta sezóna byla extrémně náročná i pro mladého kluka, natož pro mě, kterému bude brzy čtyřiašedesát let. Ale já jsem na tyhle situace zvyklý. Nabídka, kterou jsem dostal od majitele Baníku byla ale férová a docela se mi líbila. Já si odpočinu, a ještě se někde objevím.

Co bylo v sezóně nejnáročnější?

To, že Opava za námi šlapala a dostávala nás pod tlak. Museli jsme neustále hrát na výsledky a já jsem byl prakticky jediný, kdo to držel nad vodou. A to bylo extrémně náročné. Vy jste se na mě někdy zlobili, když jsem řekl něco ostřejšího, ale kdybych to neudělal a nevyprovokoval soupeře, tak bychom k postupu nedošli. Hrát si na nějakého skromného blbečka, to bychom se nikam nedostali. To jsem nikdy nedělal. Vždycky jsem vše říkal na plné pecky.

Budete radit novém kouči?

Nebudu, protože to sám nemám rád. Vím, že to bude mít hodně těžké a jestli mu bude radit někdo jiný, to nevím. Já to určitě nebudu. Budu spolupracovat výhradně s panem Brabcem. S klukama mám super vztahy a budu jim držet palce, aby se dál rozvíjeli. Spoustu jsem jich do Baníku přivedl a rád bych, aby se jim dařilo. Věřím, že se prosadí i ti naši mladincí kluci z juniorky, kteří čekají na šanci. To už ale bude práce pro nového trenéra a já to budu jenom z dálky sledovat.

Nebude vám trenéřina chybět?

To nevím, na to neumím teď odpovědět. V tuto chvíli mi vyhovuje, že si odpočinu. Náplň práce, na které jsme se domluvili, se mi líbí. Nemám s tím problém a jestli mi to bude chybět, se mě zeptejte za půl roku.

Už se vám některý klub ozval s nabídkou trénování?

Ne. Nabídky jsem měl před koncem soutěže, ale nezabýval jsem se jimi. Nyní jsem rád za práci, kterou mi pan Brabec nabídl.

Zvládne Baník první ligu?

Nějaké hráče musíme sehnat, ale nemám z toho strach. I s tímto kádrem bych ligu klidně hrál uprostřed. Proč se bát? Čeho?

Reklama

Související témata: