Hlavní obsah

Teď tu velím já, dal Uhrin hned při prvním tréninku na vědomí, jak to bude v Boleslavi chodit

Mladá Boleslav

Ani necekli. První trénink začal a mladoboleslavským fotbalistům bylo v tu ránu jasné, jak jsou rozdělené kompetence. A jejich nový trenér oficiálně samozřejmě titulovaný jako generální sportovní manažer, vůbec nemusel připomínat: „Teď tu velím já!“ Z každého gesta to bylo patrné. Z povelů a příkazů také. Tuplem pak z autority, jež z Dušana Uhrina mladšího sršela. „Mám všechno na bedrech, a proto také chci mít vše pod kontrolou,“ pravil nový šéf.

Foto: David Šváb, ČTK

Fotbalisté Mladé Boleslavi zahájili přípravu na novou sezónou. Na snímku je generální sportovní manažer klubu Dušan Uhrin mladší.

Článek
Fotogalerie

Tréninky a přípravu povede on. O sestavě bude samozřejmě také rozhodovat, A při zápasech bude v zápisech uváděn jako trenér, protože bude mužstvo koučovat. Před novináře bude po utkání rovněž předstupovat. A změny v kádru bude mít také v seznamu svých kompetencí.

GSM a trenér v jedné osobě

„V zahraničí je běžné, že trenér odpovídá za všechno. Já to tak alespoň na štacích v cizině zažil. V Čechách není něco podobného zvykem, ale já to tak chci," netajil Uhrin, na čem se s prezidentem klubu Josefem Dufkem jasně dohodl.

Ten kývnul, protože mladého Uhrina do Mladé Boleslavi chtěl. A moc. „Máme výborný vztah, na němž nic nezměnilo, že jsme se dvakrát rozešli," připomínal GSM a trenér v jedné osobě, že se vrací potřetí do stejné řeky.

„Oslovil mě už dřív, ale protože jsem jednal se dvěma zahraničními kluby, nemohl jsem nabídku přijmout. Zvolil si proto Martina Svědíka, z něhož udělal hlavního trenéra, a se mnou se dohodl až teď," přiznal Uhrin, že námluvy měly svou peripetii, než si s Dufkem plácli.

Jedenáct hráčů na tréninku chybělo
Na prvním tréninku mladoboleslavských fotbalistů chybělo hned několik hráčů. Brankář Vejmola, Stronati a Nečas se vydají s jednadvacítkou na ME do Polska, reprezentanti Přikryl a Petr Mareš dostali ještě týden volna. Na vyšetření kvůli přetrvávajícím svalovým problémům byli Kysela a Magera, od čtvrtka se do přípravy zapojí cizinci - Douglas da Silva,  Mebrahtu a Ljovin. Gólman Šeda si pak hledá nové angažmá. Individuální tréninkový plán pak má kvůli zranění Takács. Do 28. 6. se bude Uhrinovo mužstvo připravovat doma a bude startovat na turnaji v Benátkách nad Jizerou (24. června), o čtyři dny později se vydá na soustředění do Rakouska, v jehož rámci kde se utká s Apollonem Limassol a Rostovem, přičemž o třetím soupeři se jedná. Soupeře pro 2. předkolo EL se Mladá Boleslav dozví už toto pondělí.

V tu ránu ovšem vyvstala otázka, co se Svědíkem. „Co by? Zůstává trenérem. Když tady právě nebudu, což se stane výjimečně, povede přípravu on. A můj nový asistent Petr Čuhel s ním."

Svědík degradovaný z funkce hlavního trenéra do role „trenéra asistenta" má teď minimálně dva týdny, aby změnu kompetencí v realizačním týmu vydýchal. Vydává se totiž s Lavičkovou jednadvacítkou jako asistent na malé EURO do Polska, kde bude mít čas přemýšlet.

„Já to vzal normálně, na něm je, aby řekl, jak to přijal on. Necítil jsem ale, že by se ho změny dotkly, nemyslím, že by měl pocit degradace. Známe se, protože mi dělal asistenta v Minsku," dal Uhrin na vědomí, že velitelské pravomoci nad mladoboleslavským fotbalem přebírá se vším všudy.

Kádr našel lepší než ve Slavii

„Zemětřesení v hráčském kádru rozhodne nechystám, počítám s tím, že kádr doplníme o jednoho dva hráče, což postačí. Kdybych měl kvalitu mladoboleslavského týmu porovnat s hráčským kádrem, který jsem našel při příchodu do předchozího angažmá ve Slavii, troufnu si tvrdit, že tady je větší," přikvapil Uhrin upřímností, hned však s úsměvem ve tváři dodal: „Možná se ale rozvášníme a přivedeme šest nových posil."

Těžko soudit, nakolik mluvil vážně, i když pravdou je, že přijal kompetence i zodpovědnost. Za postup z kvalifikace Evropské ligy, do níž Mladá Boleslav vstupuje už 13. července, za umístění na pohárových příčkách v novém ligovém, ročníku, za úspěšné tažení domácí pohárem a pochopitelně i fotbalem, který by měli jeho svěřenci předvádět.

„Bojovný, do něhož dají hráči úplně všechno. Když jsem je na jaře sledoval, nezdálo se mi, že by tomu až tak bylo. Jedině když ale diváci tohle uvidí, začnou na fotbal v Mladé Boleslavi chodit," připomíná i další cíl, který si dal. Konečně zaplnit ochozy pětitisícového stadiónu.

I proto dvojjediná role GSM a trenéra, kterou už svého času zkoušela Sparta, kdy všechno zastřešoval Jozef Chovanec a mužstvo trénoval Martin Hašek.

„Jenže Pepa se objevil v týdnu na dvou trénincích, zatímco já budu na každém, v tom je rozdíl. Chci mít všechno pod kontrolou," připomínal Dušan Uhrin hned po prvním tréninku v staronovém angažmá.

Reklama