Hlavní obsah

Trénink měl grády. A tak to bude pořád, ujistil Vrba, který souhlasí s krokem Horvátha

Plzeň

Vrátil se v čase. O téměř devět let. Tehdy v říjnu 2008 kráčel na první trénink Plzně do areálu v Luční ulici. Přebíral tým, který měl ambice hrát solidní fotbal. Ve čtvrtek se Pavel Vrba ujal mužstva, které patří poslední roky mezi českou elitu. I díky jeho přechozímu významnému přičinění. „Rád bych v Plzni navázal na poslední úspěšné roky," řekl po úvodním tréninku Vrba, který se do klubu vrátil po třech a půl letech.

Foto: Miroslav Chaloupka, ČTK

Trenér Viktorie Plzeň Pavel Vrba cepuje na prvním tréninku své svěřence.

Článek

Když jste přicházel na trénink, vrátil jste se v čase?

V čase jsem se nemohl vrátit, neboť hřiště a všechno kolem v areálu je úplně jiné. Co se týká ambic, ty pochopitelně byly jiné. Tehdy jsme snili o tom, abychom tým stabilizovali. Aby se nepadalo každý druhý rok do druhé ligy. Když si uvědomím, co se tady za posledních deset let povedlo, jsem moc rád, že jsem toho opět součástí.

Jaký pocit jste měl z prvního tréninku?

Velice dobrý. Měl dobré tempo.

Začal jste zostra, trénink měl opravdu grády.

Grády to bude mít neustále. Kluci měli přes dovolenou za úkol odtrénovat šest tréninkových jednotek, které se dají dělat bez míče, bez trenérů. Nepřišli úplně nepřipraveni. I proto měl trénink solidní tempo. Navázal na to, co měli už za sebou. A na to, co chceme rozvíjet, na čem chceme pracovat.

V čem chcete Plzeň změnit?

Chci navázat na výsledky, které klub měl posledních sedm let. V čem se styl Viktorie změní, to pak posuďte vy, novináři. Já se budu snažit dělat svoji práci. Půjdu svojí cestou, uvidíme, jestli budu úspěšný.

Je těžké se oprostit od velkého tlaku? Fanoušci vás mají za spasitele, který mužstvu vrátí někdejší lesk.

Každý trenér, co přišel do Viktorky po mně, byl v úplně stejné situaci jako jsem nyní já. V ničem se neliší. Přebírám kvalitní tým. Každý chce hrát líbivý fotbal. Plzeň kvalitu prokazuje dlouhodobě. Budu se na to snažit navázat. Uvidíme, nakolik se moje myšlenky bude dařit přenášet na hřiště.

Dostat se do Ligy mistrů bude v létě těžší než v předchozích letech, Viktorie bude v nemistrovské části předkol. Nakolik věříte, že se to Plzni s Championas League podaří?

Těžší to bude, to je jasné. Na druhou stranu, naším cílem je hrát základní skupinu, buď Ligy mistrů, nebo Evropské ligy. Pokud se to nepovede, byli bychom zklamání. Máme slušný koeficient, nenarazíme hned na soupeře z top lig. Ale konkurence je celkově obrovská.

Do kádru přibyly tři posily. Útočník Řezníček a záložníci Živulič s Kolářem. Proč jste si vybral tyto hráče?

Potřebovali jsme klasického defenzivního záložníka, což se povedlo Živuličem zrealizovat. A také hrotového útočníka. Nevíme, jak to bude s Krmenčíkem. Uvidíme, jestli bude v Plzni dál nebo ne. V některých situacích budeme chtít v útočné fázi využít model se dvěma hroty, musíme mát tedy k dispozici minimálně tři. A Dan Kolář? Je mu jednatřicet, měl by být teoreticky v nejlepším fotbalovém věku. Do mužstva patří, pořád mu věřím. Ukáže čas, jestli to zvládne, nebo ne.

Nesetkal jste se při návratu s Pavlem Horváthem, který odešel trénovat do Sokolova. Jak jste jeho krok přijal?

Pavel chce jít svojí cestou. Pokud chce být dlouhodobě hlavním trenérem, potřebuje praxi. Udělal jednoznačně správný krok.

Reklama

Související témata: