Hlavní obsah

Ukrajinská megahvězda do Edenu nepřijde. Šilhavý tvrdí, že Slavia už má náhradu vyhlédnutou

S Konopljankou má fotbalová Slavia utrum, protože nový kouč Schalke se postavil rezolutně proti odchodu ukrajinského legionáře z Gelsenkirchenu. „Měl jsem ho v hierarchii posil hodně vysoko, protože jde skutečnou megahvězdu, ale náhradu už vyhlédnutou máme a jednáme s ní. Taková megahvězda jako Konopljanko to sice není, ale moc mu do ní nechybí,“ avizoval kouč Pražanů Jaroslav Šilhavý v úvodní den letní přípravy, že v Edenu mají políčeno na jiného fotbalistu zvučného jména.

Mistrovská Slavia zahajuje přípravu na novou sezónuVideo: Sport.cz

 
Článek

Druhý z Ukrajinců Ruslan Rotaň to není, protože ten už v Edenu trénuje. „Máme ho tu týden na testech a uvidíme, co nám ukáže a jak se předvede. I v pětatřiceti si udržuje vysokou výkonnost, navíc pro něho mluví spousta zkušeností," glosoval Šilhavý zkoušení kapitána ukrajinské reprezentace, jenž naposledy působil v Dněpropetrovsku.

„Potřebujeme zacelit mezeru po odchodu Baráka, z čehož plyne, že jde o ofenzivně laděného hráče do středové řady, který je schopen hru patřičně zrychlit," naznačil kouč sešívaných, ale jméno za nic na světě neprozradil.

Není divu. Příchod karvinského gólmana Laštůvky byl považován také za hotovou věc a teď se jednání vleče. „Opravdu nemám žádné nové informace," dušoval se Šilhavý a jedním dechem přidával, že by o brankářskou jedničku Pavlenku tuze nerad přišel.

O Pavlenku přijít nechce

„Osobně bych byl proti jeho odchodu do Brém, protože je pro nás důležitým hráčem. Ale současně ho chápu, protože nabídka z bundesligy nepřichází každý den," přiznával, že i on je rozpolcený.

„Ono už tak nebude jednoduché nahradit Lüftnera a Baráka, neboť bude nějaký čas trvat, než se noví hráči v sestavě zabydlí a zvyknou si na náš způsob hry. A k tomu ještě přijít o gólmana," připomínal ztráty, s nimiž se musí vyrovnat.

V defenzivě to zase až takový problém nebude, protože Deli prodloužil smlouvu a Lüftnera by měl nahradit zlínský Jugas. „Hrát po Deliho boku, to má výkonnost okamžitě vzroste o třicet procent," byl Jugas celý natěšený, že se hned na prvním tréninku mezi slávistickým torzem patřičně ukáže.

Mistrovský celek totiž začal přípravu bez reprezentantů, hráčů jednadvacítky startujících na šampionátu v Polsku, Nora Floa, ale i bez afrických legionářů Deliho a Ngadeua. Navíc i zranění Mešanovič, Švento, Van Buren a Hromada se k mužstvu připojí až v dalších dnech a týdnech.

„Komplikaci to představuje, protože už za měsíc nás čeká první soutěžní zápas, ale musíme se s ní vyrovnat," je si trenér Šilhavý vědom, že mu nářky nepomohou. S kádrem, který zůstal až na dvě výjimky pohromadě, se od něho očekává atak na další titul a účast v základní skupině Ligy mistrů.

Celtic, ale i Nice a West Bromwich

Přípravu, jež bude probíhat v domácím prostředí a pochopitelně i během soustředění v Rakousku, vyplní duely s kvalitními protivníky, kteří sílu patřičně prověří. Vždyť do Edenu přijede skotský mistr Celtic Glasgow (4.7.) a třetí celek francouzské ligy Nice (16.7.), pod alpskými velikány se sešívaní utkají s ruským Krasnodarem (8.7.) a desátým mužstvem minulého ročníku Premier League West Bromwich Albion (10.7.).

„A když k tomu přidáme slovenského mistra Žilinu, čekají nás samí silní a kvalitní soupeři. Se Celticem a Nice hrajeme navíc v Edenu na hlavním stadiónu, takže i atmosféra bude úplně jiná než na tréninkových hřištích, kde často nejsou ani tribuny. Víc burcující a motivující, takže i v tomto směru jde o posun," libuje si Šilhavý.

Reklama

Související témata: