Hlavní obsah

Stramaccioni: Sparta musí získat zpátky vítěznou mentalitu. Na Rosického rád počká

Žádný český trenér nás do Ligy mistrů nevrátí, řekla si fotbalová Sparta a ukázala na italského kouče s početným štábem dalších cizinců. „Je mi jasné, že na české poměry se jedná o neobvyklý krok. Majitel klubu pan Křetínský má ovšem velké ambice a jeho jasný projekt na mě udělal dojem. Chci Spartu dovést k úspěchům, jež pro ni byly ještě před pár lety obvyklé,“ vyhlašuje trenér Andrea Stramaccioni (41) před středečním zahájením letní přípravy.

Trenér Stramaccioni o Tomáši RosickémVideo: Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

Nový trenér Sparty Stramaccioni

Jaký trenérský rukopis chcete Spartě vtisknout?

V italské Serii A jsem začal docela mladý. V roce 2012 mi bylo 36 let a dva roky jsem pak byl v soutěži nejmladším trenérem. Mám řadu vzorů a fotbalových otců. Nechci je jmenovat, abych na někoho nezapomněl. Ctím důkladnou taktiku a mentální sílu, na tom je italský fotbal založený.

Pokud tedy jde o herní schéma, vsadíte na italské rozestavení, nebo zohledníte české podmínky?

Respektuji českou ligu. Každá je jiná, italská, řecká... Pánové Křetínský s Kotalíkem znají moji trenérskou filosofii. Vybrali si mě proto, jaký jsem a jak pracuji. Z debat jsem brzy poznal, že byli s mou prací obeznámeni. Chci respektovat český fotbal, ale já osobně se trenérsky nezměním. Sparta mě vzala takového, jaký jsem.

Nebudete přece jen mít problém zorientovat se v českém prostředí?

Nevím, zda český fotbal skrývá nějaká tajemství, o kterých bych měl vědět... (úsměv) Každá liga má specifika, já přináším svou mentalitu, která by se měla stát sparťanskou a především vítěznou mentalitou. Nemůžu říct, že českou ligu už znám, protože jsem ji nikdy nehrál, ale budu pracovat na tom, aby Sparta byla úspěšná. Jak na domácí scéně, tak v pohárové Evropě.

Jak moc jste ovlivňoval příchody nových hráčů?

Ještě v době, než jsem byl kontaktován Spartou, jsem sledoval hráče, o něž se zajímaly některé z mých minulých klubů. Pak jsem byl v kontaktu s Tomášem Požárem a sdíleli s ním názory na Štetinu, Civiče či Vukadinoviče. Dal jsem svolení a je dobře, že je klub podepsal. Sleduji i cizince, kteří budou logicky potřeba, když chce Sparta mít nejlepší kádr v lize.

Do jaké role počítáte s Tomášem Rosickým, který celou minulou sezónu promarodil?

Mluvil jsem s ním už minule, když jsem byl v Praze na schůzce ohledně přestupů. Tomáš je legenda a nemluvím jen o tom, jaký je hráč, ale také člověk a osobnost. Obdivuji, jak bojuje, aby se ještě vrátil na hřiště. Je velice hrdý a chápu ho, že nechce končit kariéru zraněním. Každý mu chce pomoct, proto nezačne přípravu s týmem, abychom jeho návrat neuspěchali. Radši ho budu mít k dispozici za měsíc než teď, kdy by se třeba zase mohl zranit. Dám mu čas.

Začínal jste jako úspěšný trenér mládeže. Vsadíte tedy i ve Spartě na mladé?

Ano, jsou jedním z bodů, na který sázet budu. Pro Spartu je klíčové zapojit je. Také však musíme vítězit, hlavně po třech ne zcela vydařených sezonách. Takže každý, kdo do týmu naskočí, musí být připraven vítězit. Jen ti, kteří takovou mentalitu mají, ode mě dostanou šanci.

Už jste si ujasnil, na čem musí Sparta nejvíc pracovat?

Česká liga je velice těžká, o čemž svědčí, že mužstvo ztratilo hodně bodů s papírově slabšími týmy z dolních pater tabulky. Na vině je nejspíš mentalita - a to je můj úkol. Z milánského Interu znám, že když se nevyhrává, pak je v takových velkých klubech všechno extrémně těžší. Jde o to, aby se tedy hráči koncentrovali na každý zápas, ne jenom na utkání s nejsilnějšími soupeři.

Angličtina je dnes hodně rozšířená. Nebude pro vás přece jen komunikace s českými hráči určitý problém?

Řekl bych, že skoro každý hráč umí anglicky. Navíc není třeba univerzitní úroveň... Nepovedeme žádné akademické debaty, ale budeme se bavit o fotbale a tomu každý z nich rozumí. Budu mít i české asistenty a některá klíčová slova se naučím česky, pak bude vše jednodušší.

Reklama

Související témata: