Hlavní obsah

Zpráva o Barošovi? Hráči byli zaražení. Všechny nás to hrozně mrzí, říká Trpišovský

Nymburk

Pondělní testy na Fakultě tělesné výchovy a sportu mají liberečtí fotbalisté úspěšně za sebou a od úterý se plně připravují na novou sezónu. V Nymburku nabírají fyzickou kondici a navzdory tvrdému drilu neopouští podještědské mužstvo výborná nálada, i když po oporách Dúbravkovi, Součkovi, Vůchovi přijde nejspíš i o hvězdného Baroše, jenž se rozhodl pro návrat do mateřského Baníku.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Útočník Milan Baroš vymění Liberec za Baník.

Článek

„Všechny nás to hrozně mrzí. Jde o skvělého kluka a lídra v kabině. Když se to hráči v pondělí dozvěděli, viděl jsem na nich, že jsou zaražení a rozčarovaní. Práce, kterou za poslední dva měsíce odvedl pro mužstvo, byla neocenitelná. Zpráva měla na tým obrovský zásah," přiznal Trpišovský. „Milan mi hned po sezóně říkal, že tady chce pokračovat. Jenže pak se v Baníku změnil trenér. Zná se s ním a došlo k dohodě. Čím déle se vše táhlo, rostly víc akcie pro Ostravu než pro nás," posteskl si jednačtyřicetiletý kouč.

Přijde Van Buren?

Barošovo místo na hrotu by mohl zaujmout slávista Mick van Buren, na kterého mají Severočeši políčeno. „Jednáme. Máme ho mezi vytipovanými jmény. Je to jiný typ útočníka než Milan, ale zajímá mě hodně. Bavili bychom se o něm i v případě, že by tady Bary zůstal," komentoval Trpišovský možný transfer nizozemského forvarda.

V parném počasí se na travnaté ploše proháněl i Nigerijec Ubong Ekpai, jemuž na konci června vyprší hostování z Maccabi Haifa. „Přiletěl a chce za Liberec hrát. Je o něj zájem z více klubů. Já ale věřím, že zůstane v prostředí, které dobře zná. Fanoušci ho navíc mají rádi," tvrdí trenér, kterého se pokusí během následujících dnů upoutat dva testovaní hráči. Francouz Dramé, jenž se v předminulém ročníku mihl v Teplicích, a záložník Jelínek z Žižkova. "Z řady nabízených hráčů jsme se rozhodli, že vezmeme na zkoušku tyhle dva. Budou se s námi zhruba dva týdny připravovat a potom se rozhodneme," vysvětluje kouč.

Severočeši v současnosti řeší palčivý problém, jak nahradit reprezentanta Součka, jenž se vrací do Slavie. "Byl to pro nás klíčový hráč. Je to post, o kterém se nejvíc bavíme," připustil Trpišovský. V přípravě postrádá marody Bartla, Karafiáta i Folprechta, jenž se vrátil z hostování v ázerbájdžánském Baku a trápí ho zánět šlach na ruce. "Bartl je po operaci. Zjistilo se, že měl natrženou achilovku z utkání v Teplicích. Je po těžším zákroku. Je tady s námi, má ale individuální program. Optimistická prognóza je taková, že by mohl být k dispozici na třetí kolo. Ale jde pouze o hrubý odhad. Ondra Karafiát má také individuální plán. Podstatnou část přípravy absolvuje s námi, akorát si musí dávat pozor na určité věci," sdělil Trpišovský.

Který z gólmanů bude v příští sezóně strážit libereckou bránu, se teprve uvidí. O post jedničky svedou zřejmě boj Ondřej Kolář s Václavem Hladkým. "Oba mají kvalitu a jsou v dobrém fotbalovém věku. Venca odváděl kvalitní servis Dúbravkovi i Koubkovi a když dostal šanci, vždy vypadal v zápasech dobře. Ondru chceme restartovat vzhledem k tomu, že v Česku mladí brankáři prostě nejsou. Dostanou šanci čtrnáct dnů. Pokud se někdo z nich vyprofiluje, že bude jasná jednička týmu, tak seženem třetího gólmana, který by byl mladší. Chytal by za juniorku a jistil tuto dvojici. Pokud ne, museli bychom přivést gólmana, který by byl lepší než tihle dva," připomněl Trpišovský.

Kondiční přípravu vede Třasák

O ambicích pro nadcházející sezónu mluví kouč modrobílých zatím velmi opatrně. „Bude záležet, jaký tady bude kádr. Odešli nám čtyři hráči ze základní sestavy. Jestli chceme hrát do pátého nebo šestého místa, musíme na jejich posty bezpodmínečně přivést hotové hráče, aby mužstvo mělo podobnou sílu jako na jaře. Majitel mi s úsměvem řekl, že si na seznam zase napíšu Ronaldy a Baley. Samozřejmě se z hlediska posil snažím držet možností, které máme. Pak je to na Honzovi Nezmarovi, které z nich se mu podaří přivést," uvedl Trpišovský.

Hráčské posily pro nadcházející sezónu Liberec netrpělivě vyhlíží, přesto jednu zajímavou tvář představil. Nabírání fyzické kondice má na soustředění v Nymburku na starosti Martin Třasák, který pod Ještěd zamířil po devítiletém působení v Mladé Boleslavi.

„Zatím se hlavně rozkoukávám a zvykám na nové prostředí. Kluci jsou ale pracovití. Pondělí testy na fakultě FTVS ukázaly, že jsou na tom perfektně. Už dlouho jsem nezažil tak připravené mužstvo," pochvaloval si bývalý obránce Bohemians. „Jako hráč byl dříč a v profesionalismu pokračuje i v této pozici. Dostal jsem na něj výborné doporučení. Konzultoval jsem jeho příchod i s Milanem Barošem. Říkal mi, že je to výborný profík," netajil spokojenost trenér Slovanu Jindřich Trpišovský.

Ten bedlivě sledoval i úvodní vystoupení reprezentační jednadvacítky na evropském šampionátu v Polsku. Proti Německu nastoupil v základní sestavě i liberecký záložník Petr Ševčík, jeho výkon ale mladého kouče zklamal. „Upřímně jsem od něj v utkání čekal lepší výkon, odvážnější. Přišel mi zakřiknutý, což jsem mu i potom psal. Vím, že je v něm víc, než předvedl," uzavřel Trpišovský.

Reklama

Související témata: