Hlavní obsah

V Baníku už ukončím kariéru. Věřím, že to bude krásné loučení, těší se Baroš

Jiří TomaškovičSport.czPrávo

Když před dvěma lety odcházel z Baníku, vypadalo to že se už Milan Baroš do klubu, ze kterého vylétl do velkého fotbalového světa, nevrátí. Všechno je ale jinak. Baník se uzdravil a jeho současná nejvíce zářící hvězda se potřetí vrací domů! V týmu prvoligového nováčka podepsal 35letý útočník smlouvu na nadcházející sezónu, možná poslední v roli hráče. „Jsem nesmírně rád, že kariéru můžu ukončit tady, v Baníku, kde jsem fotbalově vyrostl,“ svěřoval se krátce po podpisu kontraktu Baroš, který opět oblékne dres s číslem 27.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Fotbalový útočník Milan Baroš bude znovu nastupovat za Baník Ostrava.

Článek

Milane, kdy ve vás uzrála myšlenka, že se ještě jednou vrátíte do Baníku?

Zrála ve mě už rok. Přemýšlel jsem nad tím už před loňskou sezónou, ale tehdy to ještě nebylo možné. Je ale pravda, že když mi končila smlouva v Liberci a přemýšlel jsem co dál, tak jsem už s Baníkem ani moc nepočítal. Pak mi ale zavolal Radim Kučera, že to vypadá, že bude trénovat Baník a zda bych chtěl zpátky. Musel jsem to probrat s rodinou a usoudili jsme, že přesně tohle chceme. Vždy jsem říkal, že bych chtěl kariéru ukončit tady a už to tak i vypadá.

Smlouva je na rok, znamená to, že tohle je poslední sezóna?

Kdo ví, třeba skončím už v září (smích). Končit jsem chtěl už po posledním utkání minulého ročníku, nakonec jsme se ale s trenérem Trpišovským dohodli, že ještě budu pokračovat. Chtěl bych Liberci poděkovat za podporu, věřím, že mé rozhodnutí pochopí. Cítil jsem z Baníku velký zájem a jsem moc rád, že to skončí tam, kde všechno začalo. Srdce rozhodlo.

Tohle je váš třetí návrat do Ostravy. V jakém stavu nacházíte Baník v porovnání s časy minulými?

Chápu to tak, že Baník se znovu narodil a je třeba ho budovat. Vypadá to, že je zdravý a v mých očích perspektivní. Po roce se vrátil do ligy a my musíme udělat vše, aby se zachránil. Nemá smysl prohlašovat něco o pohárech a mých nastřílených gólech. Musíme být skromní.

Není to ale návrat na Bazaly.

Takový je fotbal, zažil jsem to i v Turecku, kde jsme se stěhovali na nový stadión Galatasaraye. Jsem rád, že se na Bazalech alespoň trénuje a doufám, že tam vyroste akademie, ze které vzejdou nové talenty. Kdo ví, třeba někdy v budoucnu zase bude mít Baník svůj stadión jen pro fotbal. Ale lidé si do Vítkovic cestu našli. Zažil jsem tam utkání s Boleslaví a atmosféra byla fantastická.

Podle novice v dresu Baníku Martina Šindeláře dokážete přitáhnout do ochozů sám tři tisícovky fanoušků.

Jenom? (smích). Pamatuji si, že když jsem se vracel minule, tak v únoru přišlo na Bazaly Dvanáct a půl tisíce lidí. A teď to nebude jiné. Fandové jsou natěšení, přijede Sparta, Slavie, věřím, že i beze mne by si cestu na stadión našli. Ale cítím, že jsou lidé rádi, že jsem se vrátil. Já se budu snažit ze všech sil jim dělat radost na hřišti.

Je tady možnost, že byste po konci kariéry pokračoval v klubu v jiné pozici?

Nevím, bavili jsme se o tom, ale teď jsem hráč. Když jsem po minulé sezóně uvažoval o konci, tak jsem neměl jasný plán, co dál. Chtěl jsem si hlavně odpočinut. A pak se naskytla šance zase hrát, takže úvahy o tom, co po konci kariéry, zase odkládám.

Kdy se připojíte k týmu?

Tento týden chodím trénovat se svým kondičním trenérem, abych nabral fyzičku. Pak si sedneme s trenérem a domluvíme se na dalším plánu. Budeme to řešit postupně.

Už jste domluveni na tom, jak bude vypadat vaše příprava s týmem v sezóně?

Našli jsme kompromis a bude to odvislé od toho, který den v týdnu budeme hrát. Určitě to nebude tak, že budu celý týden v Praze, ale nebudu ani celý týden v Ostravě a neuvidím rodinu. Nicméně můžu všechny ubezpečit, že s mančaftem budu dost. Ani v Liberci jsem netrénoval s týmem pořád, měl jsem individuální program. V mém věku už nepotřebuju trénovat to co mladí. Potřebuju být hlavně zdravý. Pokud tohle klapne, tak bych měl stačit.

Jak velkou roli při vašem rozhodování hrálo to, že Baník trénuje Radim Kučera, který je stejně jako vy z Vigantic?

Kuču znám dlouho, fotbal dělá dobře a od Baníku bylo angažování mladého trenéra, který si prošel jako hráč Německem, velmi dobrý krok. Na mém rozhodování měl Radim velký vliv, volal mi skoro každý den a nějak jsme to ladili. Museli jsme se dohodnout, jak by to mohlo vypadat a myslím, že jsme se shodli, že to půjde.

Prožíval jste boj Baníku o postup?

Jednu dobu, když tam byl náskok sedmi bodů, už jsem slavil, pak se to ale docela zamotalo. To je ale fotbal. Byl jsem po tom posledním zápase moc rád, že ten návrat vyšel hned na první pokus. Věřím, že se tohle už nebude opakovat, že se tady vybuduje silný a konkurenceschopný klub.

Kdyby se postup nepovedl, vrátil byste se?

Pokud by byl o mé služby zájem, tak si myslím, že ano. Já měl zájem jít do Baníku i do druhé ligy už před minulou sezónou.

Jak těžké bude se v lize udržet?

No, nevidím tam nikoho, kdo bude chtít spadnout. Každý nováček se chce především zachránit a my nebudeme jiní. Nemá smysl vykřikovat, že chceme hrát poháry a podobně. Základ bude udělat těch třicet bodů, které by mohly k záchraně stačit a budovat základy silného Baníku.

Už jste stihl poznat kádr?

Viděl jsem jeden nebo dva zápasy a ten kádr kvalitní je. Ale doplnit se musí. První liga je zase výše a letos v ní bude spoustu vyrovnaných týmu, i proto, že se vrátili Baník a Olomouc. Věřím, že postavíme silný kádr. Přijdou nějací noví kluci, trenér je kvalitní a nebudeme mít problémy

Jaký bude váš osobní cíl pro nadcházející sezónu?

Věřím, že se zachráníme a bude to krásné rozloučení s kariérou. Pokud dám i nějaké góly, tak to bude ta pověstná třešnička. Nebudu ale vykřikovat, že dám dvacet gólů a půjdeme na poháry. Těším se na to, v Ostravě se mi hrálo vždy dobře.

Kouč Radim Kučera naznačil, že až přijdete do kabiny, tak to bude taková malá autogramiáda. Už se konala?

Ne, ještě ne (smích), ještě jsem za klukama nebyl. Ale ono to nebylo jiné v Liberci a ani jinde. Mladí kluci jsou vždycky nesmělí, ale já s tím nemám problém. Pamatuji si, že když jsem v sedmnácti přišel do kabiny Baníku já a seděl tam cizinou protřelý Duge (současný sportovní manažer klubu Dušan Vrťo), tak jsem byl vyjevený taky. Jsem na to připravený a s chutí se jim podepíšu, když budou chtít.

Reklama

Související témata: