Hlavní obsah

Sparťan Holoubek už má licenci. Spolu s ním i Pilný a další bývalí fotbalisté

Praha

Sparťanský trenér David Holoubek už může vést mužstvo jako hlavní trenér nejen v domácí nejvyšší soutěži, ale i v evropských pohárech. V kapse má čerstvý diplom absolventa studia trenérské profesionální licence UEFA PRO. Mezi dvaadvaceti absolventy jsou i další známá jména z prvoligových trávníků.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Sparty Praha David Holoubek během utkání základní skupiny Evropské ligy s Hapoelem Beer Ševa.

Článek

Na podzim a začátkem jara, když vedl Spartu, musel nad sebou mít „papírově" šéfa, nejprve Zdeňka Svobodu, pak Tomáše Požára, kteří měli řády vyžadovanou licenci. Výjimka totiž platí jen šedesát dní a Holoubek končil studium až na jaře.

„Jsem rád, že se mi podařilo studium řádně dokončit. Bylo to náročné, ale zkoušející nebyli zákeřní," říkal s úsměvem při čekání na závěrečné hodnocení na Strahově. Večer se pak na Twitteru pochlubil čerstvým diplomem.

Stejný „problém" měl v Hradci Králové, než byl rovněž odvolán z lavičky, i bývalý ligový obránce Bohuslav Pilný. Také on už má potřebnou licenci. Ze známých prvoligových fotbalistů diplom převzali také Martin Hyský, Miroslav Holeňák, který vede liberecký dorost, David Horejš, který už léta trénuje v Českých Budějovicích, Pavel Drsek je asistentem u prvoligové Dukly, stejnou funkci v ostravském Baníku mají jeho spolužáci Bronislav Červenka a Ivo Gregovský. Michal Kordula je zase vedoucím mužstva 1. FC Slovácko.

„Všichni absolventi mohou působit v profesionálním fotbale jako hlavní trenéři. U této nejvyšší licence je důležité, že její držitelé nastupují do studia už s určitými trenérskými zkušenostmi z vrcholového fotbalu," zdůraznil Antonín Plachý, který má v rámci FAČR budoucí trenéry na starosti.

Reklama