Hlavní obsah

Potkat Celtic i v kvalifikaci? Nechám to raději na losu, váhal kouč Slavie

Praha

Musel být spokojen. Aby také nebyl, když si jeho svěřenci vyzkoušeli, jak se hraje na evropské scéně a přitom se skotským mistrem Celtikem Glasgow neprohráli. „Obrovsky přínosná příprava. I díky ní se můžeme adaptovat na evropský fotbal, kde je všechno dynamičtější a rychlejší,“ kvitoval slávistický kouč Jaroslav Šilhavý bezgólovou konfrontaci s protivníkem z Ostrovů, která před středečním odjezdem na soustředění do Rakouska završila první část přípravy sešívaných na novou sezónu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Jaroslav Šilhavý v přípravě proti Celtiku Glasgow.

Článek
Fotogalerie

Slavia se v přípravě utkala se slavným Celtikem Glasgow

Příprava přínosná, ale pro vás zajímavá i tím, že Celtic Glasgow se může stát vaším soupeřem v třetím kvalifikačním předkole Ligy mistrů. Bral byste ho?

Nechám to raději na pohárovém osudí. Navíc v této fázi kvalifikace už je jen málo slabých soupeřů.

Celtic by ale mohl být z kategorie přijatelných...

To jsme si mohli myslet také, dokud jsme s ním nehráli. Slavné a velké jméno, ale hratelný protivník, říkali jsme si.

Teď po vzájemném duelu už si to neříkáte?

Viděli a poznali jsme, jak široký a kvalitní hráčský kádr má. Přivezl třicet fotbalistů, kteří jsou rychlí a výborní v práci s míčem, takže i v tomto směru to pro nás byla skvělá a přínosná příprava. Alespoň nebudeme vstupovat do pohárové Evropy od nuly...

Asi byl dost kumšt přilákat Celtic, aby se přiletěl zahrát přípravu do Prahy.

Ale také důkaz, že o Slavii se už ví, že má nádherný stadión, čínské majitele a tvoří silný tým. Proto přiletěl Celtic, proto absolvujeme generálku s Nice. Pochopitelně že na každý klub a každý trenér má podobnou možnost jako my.

Poprvé jste postavil jednu z megaposil Altintopa. Jak jste byl s jeho účinkováním během druhé půle spokojen?

Zatím absolvoval dva individuální tréninky a dvakrát se připravoval s mužstvem, takže na jeho kondici je logicky znát, že začal později než ostatní. Proto jsme se domlouvali, že zkusí dvacet třicet minut. Cítil se však dobře a sám chtěl hrát celý poločas. Fotbalista je to každopádně výborný. Párkrát sice ztratil míč, ale jakmile se dostal k soupeřově šestnáctce, bylo patrné, jaké má vidění. Až dožene kondici, bude přínosem.

Portugalec Danny, druhá z velkých letních posil, ji musí také dohánět?

I on, stejně jako Zmrhal a Souček musí dobít baterky. Zatím trénovali individuálně, ale během rakouského soustředění se už naplno zapojí do přípravy s ostatními. Jako poslední přijede Ngadeu, který s reprezentací Kamerunu startoval na Poháru FIFA v Rusku a dorazí za námi do Rakouska až v neděli.

Zatímco uprostřed středové řady máte velký přetlak, na jejím kraji postrádáte nejen Zmrhala, ale i Sýkoru, kteří do hry vašeho týmu vnášejí rychlost. Jak to s nimi vypadá?

Oba dva jsou skutečně rychlostní typy hráčů, Zmrhal je navíc hodně produktivní a pro mužstvo platný góly a přihrávkami, takže v tuto chvíli nám chybí. Sýkora se potýká se svalovým zraněním a je otázkou, kdy se vrátí do plné přípravy. Do Rakouska s námi nepojede a bude trénovat doma. O Zmrhalovi už řeč byla, zatím trénoval s fitness koučem, ale v Rakousku bych ho už rád postavil do druhého utkání proti West Bromwichi.

Po sobotní přípravě se slovenskou Žilinou jste mluvil o tom, že kádr ještě uzavřen není. Jednáte tedy o další posile?

S vedením se bavíme o příchodu vysokého útočníka, který by představoval alternaci ke Škodovi.

V kabině máte momentálně velkou směsici hráčů různých národností. Jakým způsobem probíhá komunikace? Není až příliš složité legionářům z ciziny vysvětlovat, co na nich požadujete?

Zatím používáme překladatele, ale i hráči si pomáhají navzájem. Švento tlumočí Altintopovi, Mingazov zase Rotaňovi... Postupně ale budeme chtít, aby hráči základní česká slova a povely zvládli a uměli.

Reklama

Související témata:
  Jablonec - Zlín dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články