Hlavní obsah

Výhra nad Barcelonou je mojí motivací, má jasno nová slávistická jednička

Radek MalinaSport.czPrávo

Třináct let jsou staré zážitky, které si fotbalový brankář Jan Laštůvka ponese do konce života. Tehdy pro Šachtar Doněck vychytal Ligu mistrů. V základní skupině narazil na Barcelonu, AC Milán a Celtic, s nímž se v úterní přípravě měřila Slavia. Právě její nabídku pětatřicetiletý gólman přijal před pár dny v naději, že si v nejprestižnější soutěži Evropy znovu zahraje.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Brankář Jan Laštůvka během přípravného utkání s Celtikem Glasgow.

Článek

Měl jste možnosti jít do zahraničí, přičemž ve hře byly i hodně lákavé destinace. Proč jste se upsal Slavii?

I v pětatřiceti mám ambice. Nechci, aby to vypadalo namyšleně, ale mohl jsem v Karviné kariéru dochytat relativně v pohodě, bez většího stresu. Měl bych klid. Šance na Ligu mistrů se ale neodmítá. Zažil jsem ji v Doněcku. Všichni hrajeme kvůli velkým výzvám. Kdybych nešel do Slavie, jednou bych si to třeba vyčítal. Nechtěl jsem dochytat někde v ústraní.

Dosud jste zažil třikrát duely kvalifikace o Ligu mistrů. S Doněckem jste hned na první pokus slavil, při dalším účinkování se Šachtarem i později s Dněprem nikoliv.

Předkola jsou hrozná. Tým nemá nic jistého. Dva zápasy ovlivňují celou sezónu, prakticky rozhodují o jejím rázu. Tlak je obrovský. Mnohem větší než ve skupině. Tam je vše relativně v pohodě. Není co ztratit. Vždycky vás čekají výborní soupeři, ale jednou lze porazit kohokoliv.

Vy jste na podzim 2004 čelil s Doněckem ve skupině Barceloně, Celtiku a AC Milán, který následně postoupil do finále. Co vám nejvíce utkvělo v paměti?

Končili jsme skupinu doma s Barcelonou. Chytil jsem Iniestovi penaltu, vyhráli jsme a zajistili si třetí příčku garantující postup do jarní fáze Evropské ligy. Euforie byla obrovská.

Představuje triumf nad Barcelonou vzpomínky na celý život?

Některé hvězdy tehdy zůstaly na lavičce, ale i tak jsme čelili fantastické sestavě. Byl to vynikající zážitek. Stejně jako když jsme hráli v Barceloně, i když jsme tam prohráli o tři branky a utkání si protrpěli. Prakticky jsme neměli balón. Mám ze zápasů nějaká DVD a fotografie. Když je čas, tak si ty okamžiky připomenu.

Posloužily i jako součást rozhodování, zda přijmout nabídku Slavie?

Vzpomínky na konkrétní zápasy mi hlavou neběžely. Chtěl jsem se poprat o tu šanci. Liga mistrů je výjimečná. Ale během sezóny v Karviné jsem se občas na fotografie či DVD mrknul. Slouží jako motivace, že jsem zažil velké zápasy a pokud to nemá být jen minulost, musím se pořád zlepšovat.

Lze porovnat kádr, který má Slavia, s mužstvem Šachtaru Doněck před třinácti lety?

Ne. I když Slavia je nyní ekonomicky velmi silná, Doněck měl tehdy naprosto jiný rozpočet. V kádru bylo hodně cizinců, velký počet Brazilců. A ve většině případů šlo o hráče reprezentace. Na každém postu byl minimálně jeden hráč patřící do národního týmu své země, mnohdy dokonce dva. To srovnání je velmi složité.

Vy stejně jako Rotaň, Altintop či Danny jste v minulosti hráli Ligu mistrů. Je potřeba starších zkušených hráčů v tak těžkých bitvách?

Myslím, že jít s nezkušeným kádrem do bitvy, která obnáší takový tlak, je nesmysl. Nemá cenu si nic nalhávat, máme určitý věk. Ale bez starších hráčů se hrát nedá. Jsou potřeba, aby mladé usměrnili a dodali týmu klid, když tlak eskaluje.

Na vás coby brankáře bude mimořádný. Jste na to připravený?

Někdy je zodpovědnost veliká. Jako poslední článek mužstva nesmím udělat chybu, spíš něco napravit. Ale nehraju fotbal rok. Tlak na gólmana je pořád, ať je v jakémkoliv týmu. Přijel jsem domů a každý očekával, že nedostanu gól v žádném zápase. Automaticky se bralo, že se Karviná zachrání, když jsem v bráně. Je mi jasné, že ve Slavii bude tlak větší.

Tlak by vám měl ulehčit fakt, že Slavia dosud přivedla celkem třináct hráčů, přičemž někteří mají velké zkušenosti.

Přišli mladí i zkušení hráči. Mám pocit, že nejde o žádné bezhlavé nakupování. Kdyby přišlo sedm nových fotbalistů jen pár dnů před startem ligy nebo prvním duelu v předkole Ligy mistrů, byl by to problém. Ale takhle je čas, aby si vše sedlo. Navíc vedení přivedlo do pole skvělé hráče.

Akceptuje kabina českého týmu tak velký příliv cizinců?

Právě ve Slavii bych problém neviděl. Někteří cizinci už v klubu byli, česky rozumí i mluví. Rotaň i Danny hovoří rusky, což je hodně podobné a určitě rychle zapadnou. Altintop nepochybně adaptaci taky zvládne. Rozhodně bych se neschovával za to, že z velkého množství zahraničních hráčů by měly vzniknout nějaké problémy.

Působil jste v Bochumi, West Hamu, Fulhamu, Doněcku a Dněpru, což byly z hlediska národností kluby s velmi pestrou soupiskou. Nikdy jste se nesetkal s problémy?

Ne. Třeba v Německu je povinnost se naučit jazyk. Hned při podpisu smlouvy je na to hráč upozorněn a musí docházet na hodiny. V Anglii nebyl s komunikací problém, angličtinu ovládá takřka každý. Během působení na Ukrajině v klubech vždy byli cizinci, kteří se snažili naučit alespoň fotbalové věci.

V minulosti ale nebylo v českých klubech běžné, že kabina akceptovala každého zahraničního hráče?

Myslím, že je jiná doba. Je úplně jedno, jestli fotbalista přijde z Bosny, Chorvatska, Turecka nebo africké země. Všichni mají společný cíl, a tím je úspěch klubu. V případě Slavie jde o obhajobu mistrovského titulu a postup do Ligy mistrů.

Reklama

Související témata: