Hlavní obsah

Stramaccioni ve Spartě? Obrovské osvěžení i autorita, jásá Rosický. Vítá i další změny

Zkušeností má záložník fotbalové Sparty Tomáš Rosický na rozdávání. Prošel Dortmundem a Arsenalem, teď se dává zdravotně dohromady, aby v závěru kariéry zazářil „doma" na Letné. Radikální letní změny vítá a to včetně příchodu italského kouče. „Stramaccioni, to je obrovské osvěžení, je to autorita," svěřil se bývalý reprezentant.

Tomáš Rosický a jeho trénink s míčemVideo: Sport.cz

 
Článek

Sparta skončila v uplynulém ročníku nejvyšší soutěže na třetím místě a majitel klubu Daniel Křetínský na to reagoval poměrně razantně. Uvolnil peníze na řadu posil, angažoval i italského kouče s širokým realizačním týmem. „Určitě je to pozitivní změna, to je bez debat. Jiný působ práce je, hlavně pro kluky, kteří nemají zkušenost ze zahraničí, nesmírně zajímavý," neskrývá „Rosa", že je letní proměně Sparty nakloněný. Na stránkách letenského klubu se pak vyjadřuje i k dalším aktuálním tématům.

„Ty změny – lepší profesionalita, organizace, komunikace – jsou vidět. Věci se mění. Ta změna je pro klub nesmírně pozitivní. Posune se dál a některé problémy, které Sparta má – a bylo jich dost – se umažou," pokračoval v hodnocení současného stavu ve fotbalové Spartě. „Některé věci nejsou těžké, jsou o nastavení kompetencí a o tom, kdo na sebe vezme odpovědnost. To už proběhlo. O tom mluvím, věci se okamžitě zprofesionalizují a klub posunou dál."

Srovnávat Spartu s Arsenalem, to by nebylo fér

Když se na Letnou po letech vracel, nepočítal s tím, že by Spartě pomáhal v tom, že by třeba upozorňoval na věci, které by měly fungovat jinak. „Spousta věcí je o financích. Sám nerad srovnávám, co šlo v Arsenalu a tady ne. Finanční možnosti jsou jinde a je nefér vůči Spartě to srovnávat," myslí si.

Zázemí a servis pro hráče jsou v Arsenalu na jiné úrovni, to nikoho asi nepřekvapí. „Sparta má ale skvělého majitele, který do ní pumpuje peníze, ale ty změny byly na čase. Změna ve vedení týmu bude velmi pozitivní pro vývoj celého klubu, jako takového. Zatímco dříve byly odpovědi ‚Ale', dnes je to okamžitě ‚Ano', uvedl Rosický.

Nikdo pochopitelně třetímu týmu posledního ligového ročníku nezaručí, že se hned dostaví výsledky a všechny změny budou hodnoceny jako krok správným směrem. „Každopádně je to krok strašně zajímavý, hlavně pro kluky, kteří neznají, jak to chodí venku. Je tu kouč s jinými ideami, obrovské osvěžení," hájí současné počínání záložník.

„Jestli je to správně se ale určuje jen podle toho, zda klub bude mít výsledky, nebo ne. Můžeme se tu bavit, že je všechno skvělé, nebo že přišel Mourinho, ale pak to nebude fungovat. Jediné měřítko jsou výsledky. Teď jsme mluvili o zázemí, kam se Sparta tímto krokem posune, tím, že pan Křetínský do toho klubu investuje," chválí.

Trenér ví, co chce. Ale změn je moc a není tolik času

Příchod italského trenéra Stramaccioniho vítá. Kouč je podle něj velmi dobrý, získal si respekt, je autorita. „Z pracovního hlediska dobře ví, co chce, a dokáže to vysvětlit. Je velice srozumitelný. Důležité je, že to na nás nenaházel všechno najednou. Jde bod po bodu a teprve až jsme všichni schopni to pochopit a dělat dobře, pokračuje dál. A zase je to delší proces. My čas nemáme, změn je strašně moc a i to nese svoje riziko," domnívá se.

Je otázkou, jak dlouho bude trvat, než tým tuhle revoluci vstřebá, zvláště když došlo k radikálnímu zásahu do týmu. „Máme z půlky nový mančaft. Není to jen o tom, co chce trenér hrát. Jsou tam i návaznosti hráč na hráče. Na to čas nemáme. Půjdeme do toho hned zostra, musíme vybojovat Evropskou ligu, ale ty nástrahy jsou obrovské," uvědomuje si.

Debakl s Kyjevem? Váhu tomu nedávám

Každý na Letné prý dělá maximum, aby byla Sparta úspěšná. Podle přípravy se nedají dělat přehnané soudy, jak se vše daří. Proto Rosický nepropadá panice po porážce 1:4 v přípravě s Dynamem Kyjev.

„Rozdíl ve fázi přípravy Kyjeva a námi byl obrovský. Bylo to vidět. Nesmíte ale panikařit. Jasně, skončilo to 4:1, kdo chce prohrát? Ale já tomu žádnou velkou váhu nedávám. Já jsem venku měl tři zahraniční trenéry a jeden z nich říkal, že výsledky v přípravných zápasech ho vůbec nezajímají," nedělá si hlavu Rosický.

Špílmachr se každopádně těší na nový ročník nejvyšší soutěže. „Liga vůbec není špatná, není to špatný produkt. Jsou tam tři dobré mančafty, které hrají o špičku, a vždycky vyleze někdo jako Zlín s krásným příběhem," myslí si. Teď se podle něj blíží nejzajímavější ligový ročník za poslední roky. „To je bez debat. Hlavně tou vizí Ligy mistrů, kvůli které se otevřela stavidla Sparty a Slavie. Ta vize je tak velká, že do toho každý investuje."

Liga? Nic takového tady ještě nebylo, pozor na Plzeň

Rosický očekává, že se o první místo bude prát vedle pražských „S" i Plzeň s trenérem Vrbou. „Budou v nejlepší pozici, nebude se o nich mluvit, nedělali žádné investice jako Sparta a Slavie. Budou v pozici třetího vzadu, který může být v uvozovkách v klidu," domnívá se.

Pozorně prý sledoval, jak posiluje kádr rival z Edenu. „Danny se mi líbil roky zpátky, je to šikovný, zajímavý hráč. Znám i další kluky, ale roky jsem je neviděl. Nevím, jak na tom jsou. Ale beru to tak, že díky těmto hráčům bude liga daleko zajímavější. Nic takového tady nikdy nebylo," čeká parádní podívanou.

V minulosti bývalo zvykem, že se do českých klubů vracely známé tváře po ukončení zahraničních angažmá, teď vidí Rosický podstatný rozdíl. „Kluci, které koupila Slavie, sem nejdou kvůli tomu, že mají rádi Slavii, ale protože jsou zaplacení. Vidina Ligy mistrů je obrovská motivace," myslí si.

Více o zdravotním stavu Tomáše Rosického čtěte ZDE

Reklama

Související témata: