Hlavní obsah

Ital chtěl tureckého stopera do Interu Milán. Dostal ho až ve Spartě

Praha

Osmou zahraniční posilu v podobě tureckého stopera Semiha Kayi dostal. A ještě nemá nový kouč fotbalové Sparty dost. "S vedením jsme dohodnuti, že budeme kvůli zranění Váchy hledat středního záložníka na pozici 'šestky'. Tímto transferem bude tým kompletní," ujišťuje italský trenér Andrea Stramaccioni. Dobrodružství mezinárodního společenství je na Letné nachystáno, hráčský kádr nabízí již deset cizích národností.

Foto: www.sparta.cz

Semih Kaya, nová posila fotbalistů pražské Sparty, s manželkou.

Článek

Šestadvacetiletý turecký stoper je od pátku sparťanem. Jeho příchodu předcházely i některé negativní reference.

"Kaya dělá hodně pozičních chyb. Slibné vyhlídky měl před pár lety, když hrál ve stoperské dvojici s Tomášem Ujfalušim. Po jeho odchodu ale byl ztracený, potřebuje vedle sebe někoho, kdo jej bude řídit," tvrdí třeba turecký novinář Kaan Bayazit.

"Semih Kaya je velmi špatný. Za poslední čtyři sezóny nevidím důvod, proč by mohl pro Spartu být přínosem. Ve všech sledovaných atributech je podprůměrný," poukazuje analytik Jakub Dobiáš, který stojí například za příchodem Michaela Ngadeua do Slavie.

Ital si poručil rychlé obránce

Italský kouč se ovšem zviklat nenechal. "Mám z jeho příchodu radost, s klubem jsme se na něm shodli. Samozřejmě, máme Costu, který bude spolu s týmem v pondělí, a také Hovorku, který je v rekonvalescenci. Z mých čtyř stoperů je k dispozici vlastně pouze jeden, proto na této pozici dostali tolik příležitostí Mareček a Piško," vysvětluje pro klubový web Andrea Stramaccioni.

O Kayu hodně stál. "Moc dobře ho znám. Ještě když jsem byl v Interu, sledovali jsme ho, ale Galatasaray ho nechtěl prodat. Jsem rád, že pan Kotalík vedl rychlé a přímé jednání o jeho příchodu. Je to obránce s mezinárodními zkušenostmi, agresivní, velmi dobrý ve hře jeden na jednoho. Hrajeme s obranou vytaženou vysoko, proto potřebuji rychlé obránce. S Kayou, Costou, Hovorkou a Štetinou máme na postu stopera velmi kvalitní výběr," pochvaluje si trenér.

Kaya se poprvé vydává mimo Turecko. V Praze ho doprovázela manželka, basketbalistka Yasemen Saylarová, která si českou metropoli oblíbila během bitev s USK. „Manželka je nadšená, že poznáme nové prostředí," ujistil Semih krátce po podpisu tříleté smlouvy se Spartou.

Podle zákulisních spekulací by přestupní částka i s bonusy mohla vyšplhat až na 90 miliónů korun.

Ujfaluši mu dal doporučení

„V dresu Galatasaraye jsem odehrál spoustu velkých zápasů jak v lize, tak v Lize mistrů. Vyhrál jsem dost trofejí a byli jsme úspěšní. A můj cíl je navázat na to ve Spartě a slavit s novým klubem výhry ve všech soutěžích," plánuje stoper, který získal čtyři ligové tituly.

„V Galatasarayi jsem strávil spoustu let, takže pro mě bylo těžké se rozloučit s klubem i se spoluhráči. Na druhou stranu jsem ale profesionál a miluji fotbal, jehož součástí jsou nové výzvy a nová dobrodružství. A já doufám, že angažmá ve Spartě bude správné dobrodružství," usmívá se.

Dal také na rady kamaráda Tomáše Ujfalušiho. „Bylo pro mě důležité si s ním promluvit, protože je v mých očích velká osobnost. Byl skvělým fotbalistou, reprezentoval Českou republiku. Hráli jsme spolu za Galatasaray a nikdy nezapomenu na naše společné tréninky a zápasy. Hodně mě toho naučil."

Kaya se na skok vrátil domů, na Spartě se bude znovu hlásit v pondělí.

Reklama

Související témata: