Hlavní obsah

Další stížnost na Berbra. Komise rozhodčích píše o bezprecedentním nátlaku

Aktualizováno

Komise rozhodčích FAČR si stěžuje na místopředsedu Romana Berbra. Ligoví rozhodčí dostávají faktury za zimní soustředění v Portugalsku, což je podle komise nezákonné a cílem je vytvořit nátlak na sudí před startem nové sezóny. Není žádným tajemstvím, že všemocnému bafuňáři není Listkiewiczova komise po chuti a chtěl by nad ní získat větší kontrolu jako v minulosti.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Marek Matějovský z Mladé Boleslavi a rozhodčí Radek Příhoda - ilustrační foto.

Článek

Rozhodčí se bouří. Od konce minulého týdne jim chodí faktury na částky v řádech několika desítek tisíc korun, které mají být uhrazeny v souvislosti s náklady na zimní seminář. Soustředění se uskutečnilo na přelomu ledna a února v Portugalsku. V zákulisí se mluví o částkách až 70 tisíc korun na jednotlivce.

Komise rozhodčích ve svém prohlášení jednoznačně poukazuje, že šlo o závazky FAČR, jež byly včas a řádně uhrazeny. Zdůrazňuje, že neexistuje žádný smluvní závazek mezi sudími a FAČR, podle něhož by se rozhodčí profesionálních soutěží měli podílet na refundaci nákladů, které v souvislosti se zimním seminářem vznikly.

"Pokud Výkonný výbor FAČR na návrh místopředsedy Romana Berbra přijal usnesení, že rozhodčí profesionálních soutěží mají retroaktivně a bez jakéhokoliv právního nebo smluvního titulu hradit neexistující závazky, považujeme usnesení za nezákonné a v rozporu s právním řádem České republiky, zejména občanským zákoníkem," píše komise.

Buďte v klidu a nic neplaťte

Zimní soustředění fungovala již v době, kdy rozhodčím šéfovala Bebrova partnerka Dagmar Damková. Žádný takový humbuk kolem nich nebyl. Proč tedy najednou teď?

"Považujeme tento krok ze strany orgánů FAČR za bezprecedentní pokus o nátlak na rozhodčí profesionálních soutěží před nadcházejícím soutěžním ročníkem 2017/2018. Jde o další pokus o ovládnutí komise a rozhodcovského sboru, a to i jinými formami, než přímým útokem na jednotlivé členy komise rozhodčích," praví se v prohlášení.

Výkonný výbor přitom v červnu schválil, že komise rozhodčích bude pokračovat ve stejném složení jako v minulé sezóně. Nadále pod vedením šéfa Poláka Michala Listkiewicze, jehož setrvání požadovaly profesionální kluby. Na jeho plat přispěla sázková kancelář Fortuna.

Komise rozhodčích doporučuje sudím, aby na požadavek doplatků nereflektovali. Jasně deklaruje, že nezaplacení neexistující pohledávky nemá a nebude mít vliv na obsazování rozhodčích k zápasům profesionálních soutěží.

FAČR odmítá nátlak na komisi rozhodčích, jde o důsledek krize

FAČR odmítla, že by fakturace byla jakýmkoliv aktuálním nátlakem na nezávislost komise rozhodčích. Postup vysvětlila jako důsledek řešení ekonomické krize, se kterou se fotbal potýká.

"Sekretariát FAČR se snaží pochopit pokus komise rozhodčích o ochranu práv rozhodčích, nicméně úkolem vedení FAČR je dbát o zachování existence fotbalu v celém jeho rozsahu, nikoli pouze práv jedné skupiny. Bohužel, jednání komise rozhodčích nasvědčuje tomu, že není plně obeznámena s vážností ekonomického stavu FAČR, jinak by takové prohlášení nikdy neudělala," řekl místopředseda FAČR Roman Berbr.

"Snahou vedení FAČR není poškozovat něčí práva, jak by se mohlo zdát, ale zachovat rovnováhu při řešení ekonomické krize, ve které se FAČR v důsledku jednání ministerstva školství právě nachází," dodal Berbr.

Reklama

Související témata: