Hlavní obsah

Nikdo mě nevyhodil. Z Baníku jsem odešel sám, vysvětlil Zápotočný

Karel FeltSport.czPrávo

V pátek stoper Tomáš Zápotočný s ulehčením říkal, že se s majitelem Baníku Ostrava dohodl na smlouvě do konce tohoto roku a splní si přání, zahrát si ligu, byť jen její podzimní část. V pondělí bylo všechno jinak. Baník oznámil, že jeho kapitán, který mu výrazně pomohl k návratu do nejvyšší soutěže v klubu skončil. Šestatřicetiletý Zápotočný to potvrdil i v rozhovoru pro Sport.cz a Právo.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Vrátí se obránce Tomáš Zápotočný do rodné Příbrami?

Článek

Proč jste o víkendu novou smlouvu obrazně řečeno roztrhal?

Já ji neroztrhal ani obrazně ani fakticky. V pátek jsme se s majitelem klubu Václavem Brabcem i sportovním ředitelem Dušanem Vrťem skutečně dohodli na smlouvě do konce tohoto kalendářního roku. Sice kontrakt na půl roku není ve fotbale obvyklý, ale chtěl jsem si ještě zahrát nejvyšší soutěž, tak jsem i tuhle variantu docela rád vzal.

Smlouva nebyla ještě podepsaná?

Nebyla, protože jsem si v pátek hned po naší dohodě sbalil věci a jel s mužstvem do Třince na předligovou generálku. S Dušanem Vrťem jsme byli domluvení, že podepíšu v pondělí. Měla to být opravdu už jen formalita. O víkendu jsme měli volno, tak jsem odjel domů do Příbrami. Vrťo mi také připomínal, abych šel co nejdřív podepsat, ať to máme formálně vyřízené. Jenže to už jsem byl rozhodnutý skončit.

Co vás k rozhodnutí vedlo?

V Třinci jsme prohráli 2:5. V defenzívě jsme nehráli dobře. Nechal jsem si o víkendu všechno znovu projít hlavou. Cítil jsem také, že trenér Radim Kučera se mnou moc nepočítá. K tomu ten nepovedený zápas... Rozhodl jsem se pro odchod z Baníku, i když jsem tam zažil skvělý postupový rok. Působit v klubu, když vám trenér nevěří, by nemělo smysl a nedělalo by to dobrotu. V mém věku chci hrát, ne vysedávat na lavičce nebo na tribuně. Svoje rozhodnutí jsem jako prvnímu oznámil panu Brabcovi.

S trenérem Kučerou jste nemluvil?

Mluvil a v podstatě mi moje obavy potvrdil. Dal mi najevo, že na mně už stavět nechce. Nakonec jsme se shodli, že můj odchod bude nejlepším řešením pro obě strany.

Upřímně, je to docela šok, hráči něco takového dělají jen velice výjimečně...

To je pravda. Nikdy jsem nic takového neudělal, ani jsem nikde nedostal vyhazov. Věřte mi, že to pro mne bylo velmi těžké rozhodnutí. Ale věřím, že v konečném důsledku bude správné, i když se moje přání, zahrát si ligu s Baníkem, před plnými tribunami vítkovického stadiónu, už nesplní.

Třeba se vám ozve jiný klub, nebo už máte nějakou nabídku?

Nemám a tento týden si nechávám jednak na takový psychický odpočinek, a také doufám, že se snad nějaký prvoligový klub ještě ozve. Celou přípravu jsem odtrénoval bez úlev, cítím se v pohodě, připravený a jsem zdravý.

Za ten týden ale můžete vychladnout. Budete trénovat individuálně?

Samozřejmě se budu připravovat sám, stačí mi taková údržba, abych nevychladl. Pokusím se domluvit s trenérem Příbrami Josefem Csaplárem, jestli bych mohl trénovat s nimi.

A když se nikdo z ligy neozve?

Určitě zajdeme s panem Csaplárem na kávu. Pod ním jsem v Příbrami vstoupil do vrcholového fotbalu. Hodně mě naučil. Vždycky jsem říkal, že bych chtěl kariéru ukončit v rodné Příbrami. Na konec s fotbalem ještě nemyslím a věřím, že by mi Příbram dala šanci a já bych udělal maximum, abych stejně jako Baníku, i jí pomohl zpátky mezi fotbalovou elitu. Opravdu se ještě cítím na to, abych zvládl nejen druhou, ale i první ligu.

Reklama

Související témata: