Hlavní obsah

Baník se vrací. Bez bázně a s Barošem. Chceme být oživením ligy, říká kouč Kučera

Ostrava

Se stejným soupeřem, s nímž se ostravský Baník po půlstoletí v květnu loňského roku loučil s první ligou se do ní zase vrátí. V prozatím posledním prvoligovém utkání ostravští fotbalisté doma Zbrojovce podlehl 1:2, v pátek večer by rád Brňanům oplatili stejnou mincí.

Foto: Jiří Tomaškovič , Právo

Radim Kučera na tréninku Baníku.

Článek

Pár hodin před prvním duelem má ale kouč Ostravy Radim Kučera starostí více než dost. Především pak s obranou. Z té v pondělí vypadl loňský kapitán Tomáš Zápotočný, který s klubem neprodloužil smlouvu a Kučerovi tak zůstali pouze dva zdraví stopeři Pokorný a Šindelář. „Nemám obavy, že by to tenhle tým neměl zvládnout. Kluci jsou věřím nažhavení a dobře připravení," řekl pár hodin před ostrým startem trenér Kučera. „Věřím, že budeme oživením ligy. Nejlepší by bylo, kdybychom na podzim posbírali přes dvacet bodů a neměli starost se záchranou. Je mi ale jasné, že podobně uvažuje polovina týmů v lize," dodal Kučera.

Úkol pro sportovního ředitele Dušana Vrťa je ale jasný: sehnat nejméně jednoho dalšího hráče do středu obrany. Baník se domluvil se zlínským kapitánem Lukášem Pazderou, nicméně 30letý bek má ve Zlíně do konce kalendářního roku platnou smlouvu. „Jednáme se Zlínem o jeho uvolnění. Rádi bychom, aby přišel co nejdříve. Uvidíme, jak se k tomu Zlín postaví," upozornil Vrťo.

Dalšího obránce si Baník vyhlédl na Ukrajině a v hledáčku ligového nováčka je také exbaníkovec Stronatti, který patří Austrii Vídeň a aktuálně hostuje v Mladé Boleslavi. „Hledáme kvalitu a zatím není nic dořešené. Počítáme, že na zápas s Brnem půjdeme s tím, co máme. Ale vyloučené není ani to, že to stihneme," podotkl Vrťo.

Kapitánem bude Baroš

Za rok ve druhé lize se toho v Ostravě hodně změnilo. Zkušeného stratéga Vlastimila Petrželu nahradil trenérský ligový nováček Radim Kučera, dres milovaného klubu po dvou sezónách v Mladé Boleslavi a Liberci znovu oblékne baníkovská legenda Milan Baroš, který podle očekávání navlékne na paži kapitánskou pásku.

„Moc jsem se na něj těšil. Je sice můj konkurent v útoku, zároveň je to ale výborný kamarád a především obrovská osobnost Baníku. Když přišel poprvé na trénink, mnozí hráči si museli vzít žvýkačku, aby jim nespadla brada," smál se Tomáš Poznar, který bude v Baníku hostovat z Plzně. „Máme se od Milana všichni pořád co učit. Jeho přístupe je neuvěřitelný, je to profesionál, který si jde sám do posilovny zacvičit, po tréninku zůstává nejdéle. Milan je velký hráč a na hřišti dokáže, že pro Baník dýchá," dodal Poznar.

Změny v Baníku
Příchody: Milan Baroš (přestup z Liberce), Martin Šindelář (přestup z Olomouce), Tomáš Poznar (hostování z Plzně), Tomáš Hykel (přestup z Frýdku-Místku), Stefan Panić (přestup ze srbského Metalac Gornji Milanovac), Jakub Šašinka, Ondřej Šašinka (oba návrat z hostování).
Odchody: Ondřej Chvěja (hostování ve Frýdku-Místku), Dan Ožvolda, Jan Matěj, Marek Szotkowski a Martin Honiš (všichni hostování ve Vítkovicích), Dominik Smékal (hostování v Senici), Tomáš Hučko (konec hostování ze Žiliny), Ľubomír Urgela (konec hostování z Karviné), Štefan Pekár (přestup do Trnavy), Petr Nerad (konec hostování z Jihlavy), Tomáš Zápotočný (konec smlouvy - Příbram).

Reklama

Související témata:
  0 : 0 Jablonec - Zlín 0 : 0 59. min Živě
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  1 : 0 Karviná - Bohemians 1 : 0 54. min Živě
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  3 : 1 Sparta - Ostrava 3 : 1 60. min Živě
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice