Hlavní obsah

Sparta - Bohemians 1905 1:1Lafata zdolal bájnou metu, Rosický se vrátil, ale favorit derby nevyhrál

MinutaMin. Tým Hráč Akce
16. Lafata (penalta) 1 : 0
88. Šmíd 1 : 1
Záznam online reportáže

Pohárová premiéra v Bělehradě ve čtvrtek italskému kouči nevyšla a ani debut v české lize nemá Andrea Stramaccioni vítězný. Fotbalisté Sparty v posledním utkání 1. kola remizovali s Bohemians 1:1. Úvodní branku dal z penalty letenský kapitán. David Lafata vstřelil svůj jubilejní 200. ligový gól a v Klubu kanonýrů se osamostatnil na třetím místě. V závěru nastoupil i Tomáš Rosický, který se na ligovou scénu vrátil po téměř jedenácti měsících. Klokan Michal Šmíd ovšem v závěru vyrovnal.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Zklamaný sparťanský záložník Tomáš Rosický po derby s Bohemians.

Článek
Fotogalerie

Čtyři změny proti čtvrtečnímu utkání na bělehradské Marakaně udělal v základní sestavě italský kouč Sparty. V základní jedenáctce se tak představilo hned sedm letních posil a dvě usedly na lavičku.

Fanoušci od nich každopádně čekali jiný výkon než v Bělehradě, což dali najevo obřím transparentem „Nezaslouží si nosit rudý dres ten, kdo za něho není ochoten položit svůj život"...

První šanci si Letenští vytvořili brzy, ale Plavšič ji zazdil. Ani vršovický novic Tetteh si na druhé straně nevedl lépe. A tak si Sparta otevřela střelecký účet v nové sezóně z penalty. Rychlý Ben Chaim si ji vymodlil na nemotorném Hůlkovi a Lafata pokutový kop bezpečně proměnil. Letenský kapitán tak vstřelil svůj jubilejní 200. ligový gól v součtu tref z české a rakouské nejvyšší soutěže.

Izraelský rychlík byl při chuti a při jeho tvrdé střele do horního růžku se tygřím skokem blýskl brankář Fryšták. Klokani měli nicméně ve 28. minutě ideální šanci na vyrovnání. Mašek ji stihl zakončit, ale do rány mu vletěl stoper Mareček a zachránil téměř jistý gól.

Naděje Klokanů stále žila i po přestávce, kdy se z lavičky brzy zvedl sparťanský idol Rosický a při rozcvičování sklidil bouřlivý aplaus. Gólovou pojistku mohl přidat aktivní Plavšič, ale trefil jen tyč a Lafata odražený míč nestačil nasměrovat do sítě.

V 71. minutě na Malého Mozarta došlo. Rosický vystřídal Ben Chaima a do ligy se vrátil poprvé od loňského 10. září. Vršovičtí pak po rohu mohli vyrovnat, ale ani po obrovském závaru nedokázali míč dotlačit do sítě.

Dvě minuty před koncem se ovšem dočkali. Dúbravka neudržel Dostálovu střelu zdálky a dorážející Šmíd vyrovnal. Spartě dal v derby již třetí gól.

Fotbalová liga - 1. kolo:
Sparta Praha - Bohemians Praha 1905 1:1 (1:0)
Branky: 16. z pen. Lafata - 88. Šmíd. Rozhodčí: Julínek - Dobrovolný, Antoníček. ŽK: Hůlka (Boh.). Diváci: 16 724.
Sparta: Dúbravka - Karavajev, Kaya (45. Štetina), Mareček, Čivič - Mandjeck, Mavuba - Juliš, Plavšič, Ben Chaim (71. Rosický) - Lafata (84. Janko). Trenér: Stramaccioni.
Bohemians 1905: Fryšták - Dostál, Hůlka, Šmíd, Kocič - Švec (82. Jirásek), Jindřišek - Vaníček (69. Kuchta), Mašek, Bartek - Tetteh (63. Kabajev). Trenér: Hašek st.

Reklama

Související témata: