Hlavní obsah

Falta dal v jediném zápase stejně gólů jako za sezónu v FNL

O vydařeném vstupu fotbalistů Sigmy Olomouc do první ligy v podobě výhry 2:1 v Mladé Boleslavi rozhodl odchovanec Šimon Falta, který v jediném utkání zaznamenal stejně branek jako za celou minulou sezonu druhé nejvyšší soutěže. Proti Boleslavi však ukázal, že pracuje na zlepšení své efektivity a v šancích se zachoval mazácky.

Foto: Vít Černý, ČTK

Mladoboleslavský Adam Jánoš se chystá odehrát míč před Šimonem Faltou ze Sigmy Olomouc.

Článek

"Falta dlouhodobě výkonnost má, ale dlouho mu chyběla efektivita. V minulé sezoně jsme mu to dost vyčítali a pracovalo se na tom, aby se více tlačil do koncovky, protože potenciál má obrovský a dnes to ukázal. V těch dvou situacích se zachoval zkušeně," chválil hrdinu utkání kouč Václav Jílek, který i při průchodu mixzónou plácal Faltu po ramenou a připomněl, že jeho svěřenec je aktuálně nejlepším střelcem ligy, jelikož před ním ještě nikdo nedal v úvodním kole dvě branky.

Čtyřiadvacetiletý záložník nejprve využil zaváhání stopera Pavla Čmovše, po kterém se ocitl sám ve vápně, a z úhlu propálil brankáře Jakuba Diviše. V nastavení první půle si pak naběhl na kolmici od Jakuba Plška a opět se trefil k tyči. Boleslav pak už jen v závěru snížila.

"Při obou gólech jsem to měl trochu ulehčené, že jsem tam byl sám, nebyl na mě vyloženě nějaký velký tlak. Chtělo to zachovat chladnou hlavu a trefit bránu, což se podařilo. Jsem za to rád," prohlásil Falta, který si vylepšil ligovou bilanci na 45 zápasů a šest branek.

"Je to pro nás super výsledek, ale i super výkon. Sice to bylo chvílemi kostrbatější a fotbal to moc nepřipomínalo, ale na úvod jsou to super tři body, zvlášť tady v Mladé Boleslavi, která bude silná," radoval se.

Připustil, že v závěru už to bylo hodně složité, jelikož bránícím se olomouckým hráčům docházeli síly. "Už jsme byli vyflusaní, už jsme neměli sílu. Přesto kluci padali do střel. Důležité bylo, že jsme vydrželi tak dlouho bez inkasovaného gólu. Dostali jsme ho až v 87. minutě, pět minut už jsme museli nějak přežít. Oni už neměli moc času na to, aby vyrovnali. Zvládli jsme to jako tým, musíme v tom pokračovat dál," dodal.

Nyní se pokusí se spoluhráči na výhru navázat doma proti Liberci. "Dnes to od nás bylo možná trochu nervóznější, ale bylo to první kolo poté, co jsme se vrátili do ligy. Teď už máme trochu bodový polštář, snad to ve druhém kole bude od nás lepší i po fotbalové stránce," věří Falta.

Reklama

Související témata: